GAZETECİLER TIBBİ KONULARDA AHKÂM KESMEMELİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gazeteciler uzmanlık sahaları dışında kulaktan dolma bilgilerle ahkâm kesmeye kalkarlarsa Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz gibi yalan yanlış yorumlar yaparlar (1).

BİR: Bu gazetecileri anlamak mümkün değil: Açıklama yapılmadığı zaman ölümler gizleniyor mu, toplumu neden bilgilendirmiyorsunuz diye ortalığı ayağa kaldırırlar, açıklama yapılınca da İstatistik Kurumu Başkanı mısınız diye tantana yaparlar.

İKİ: Bu sene ülkemizde “mutat grip” kişisel gözlemlerime göre geçmiş senelere göre daha az sayıda kişide görülmüş ve ağır vakalara daha az rastlanmıştır. Sağlık Bakanlığı’ nın verileri bu gözlemimi doğrulamaktadır.

Ortada “panik yapacak” bir salgın yoktur!

ÜÇ: Sağlıklı insanların grip oldukları zaman hastaneye gitmeleri gerekmez. Bu, hastanelerin yükünün boş yere artması demektir ve hem grip için gidenlerin hem de gerçekten doktor müdahalesine ihtiyacı olanların aleyhinedir.

DÖRT: Zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan “Domuz gribi aşısı yaptırmayacağım” demesi çok doğru olmuştur.

Domuz gribi pandemisi (dünya çapında salgın) maniple edilerek pan-profiteering’ e (dünya çapında vurguna) dönüştürülmüştür.

Bilim dünyası, grip aşısındaki “domuzlukların” ya hâlâ farkında değildir ya da farkında olduğu hâlde bunu bilmezden, görmezden gelmektedir.

Her iki ihtimal de birbirinde vahimdir!

BEŞ: Grip aşıları ticari aşılardır. Bu seneki etkinliği İngiltere’ de yüzde 3, USA’ da yüzde 10’ lar mertebesindedir. Oysa bir aşıyı tavsiye edebilmek için koruyuculuğunun %90’ dan fazla olması icap eder.

Üstelik bu dönemde “%100 koruyucu olsa bile” grip aşısı olmanın mantığı yoktur çünkü aşının etkisi ancak birkaç hafta sonra ortaya çıkar ki o zaman da grip mevsimi çoktan bitmiş olacaktır.

Gelelim neticeye

Sağlık Bakanı toplumu doğru bilgilendirmiş ve Grip Bilim Komitesi’ nin aksine grip aşısını adını anmayarak da çok daha doğru bir iş yapmıştır.

Grip aşısı hakkında yazı yazmak aşk yazısı yazmaya benzemez, ona buna sallamakla olmaz, bilgi ister birikim ister

Kaynak:

1. http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/mehmet-y-yilmaz_148/niye-arizayi-duzeltmiyorsunuz_28568701

Siz de yorumunuzu paylaşın: