PAKETLENMİŞ GIDALAR TUZ DEPOSU GİBİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ambalajlı gıdaların yarısından çoğunda olması gerekenden çok daha fazla miktarda tuz olduğu belirlendi.

CDC tarafından yapılan ve Preventing Chronic Disease isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırma, tüketiciler tarafından çok satın alınan yiyeceklerde FDA tarafından tayin edilen sınırın üzerinde tuz bulunduğunu gösteriyor (1).

Araştırmada 2009 senesinde Güney Atlantik, Kuzey Doğu Merkez ve Pasifik bölgelerinde 52 markette satılan 4 bin ürün analiz edildi.

Buna göre, pizza, makarna ve etli yiyeceklerin yüzde 70’ den çoğunda ve soğuk meze, çorba ve sandviçlerin yüzde 50-70’ inde fazla tuz var.

En az tuz bulunan yiyecekler ise ekmek, peynir ve soğuk atıştırmalıklar; bunların yüzde 10’ undan azında standartlardan fazla tuz bulunuyor.

Sınır değer porsiyonda 480 miligram

FDA’ nın sağlıklı gıda kılavuzunda peynir, soğuk meze veya ekmek gibi yiyeceklerin bir porsiyonunda en fazla 480 miligram sodyum bulunması gerekiyor.

Pizza, makarna ve sandviçlerde bu miktarın 600 mg’ a kadar çıkmasına müsaade ediliyor.

FDA, USA’ da kişi başına günde 3300 mg sodyum tüketildiğini bildiriyor.

Halen geçerli olan Diyet Kılavuzlarına göre genel nüfusa günde bir çay kaşığı  kadar yani 2400 mg’ dan daha az tuz tüketmeleri tavsiye ediliyor.

51 yaşından büyüklerle, hipertansiyon, diyabet ve kronik böbrek yetersizliği olanlardan ise günde 1500 mg’ geçmemeleri isteniyor.

Bir kâse çorba ve hindili sandviçte 2200 mg sodyum olduğu dikkate alınacak olursa bu sınırları aşmamanın pek de kolay olmadığı daha iyi anlaşılır.

Araştırmanın uzmanlarından Schieb “Sodyumun çoğu restoran ve hazır gıdalardan geliyor, bunun için de paketlerin etiketlerini okumak ve düşük sodyumlu yiyecekleri tercih etmek önem kazanıyor. Yeteri kadar sebze ve meyve yemeyi de ihmal etmeyin” diyor.

Washington Üniversitesi beslenme uzmanlarından Diekman’ ın yorumu ise şöyle:

Paketlenmiş gıdalarda fazla sodyum olması şaşırtıcı değil çünkü tuzun gıdanın bozulmasın önleyici tesiri var. Paketlenmiş gıdaları ve salam sosis ve işlemiş et gibi tipik olarak tuzlu olan etleri zorunlu olmadıkça yememek, taze gıdaları tercihe etmek lazım.

Restoran yerine evde yemek de daha sağlıklı. Yemeklere lezzet vermesi için tuz yerine baharat, limon eklemek daha sağlıklı”.

Gelelim neticeye

Fazla tuzun başta yüksek tansiyon olmak üzere pek çok hastalık için risk yarattığını, ülkemizde kişi başına günlük tuz tüketiminin 15 gramdan fazla olduğunu biliyoruz.

Hazır gıdaların kahraman savunucuları bu araştırma için ne diyecekler merak ediyorum.

Yiğidi öldürelim ama hakkını da yemeyelim: Her zaman tenkit ettiğim CDC’ yi bu sefer tebrik ediyorum

Kaynak:

http://www.cdc.gov/pcd/issues/2015/14_0500.htm

Araştırmanın dünya medyasındaki yankıları:

http://www.today.com/health/cdc-finds-us-grocery-shelves-loaded-salty-food-2D80585091

http://www.webmd.com/diet/20150402/packaged-grocery-foods-often-high-in-salt-study-finds?page=1

http://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2015/04/02/more-than-half-the-packaged-food-you-buy-in-grocery-stores-has-too-much-salt/

http://abcnews.go.com/Health/salty-truth-popular-foods-unhealthy-amounts-salt/story?id=30053359

Siz de yorumunuzu paylaşın: