TELEVİZYON ÇOCUKLARI ŞİŞMANLATIYOR, PEKİ AMA NEDEN?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Pediatri Akademisi’ nin San Diego’ da yapılan senelik toplantısında sunulan bir araştırma, günde 1 saat televizyon seyreden anaokulu ve birinci sınıf öğrencilerinin fazla kilolu olma risklerinin yüzde 52, obez olma risklerinin ise yüzde 72 fazla olduğunu gösterdi.

Araştırma, günde bir saatten az, bir-iki saat ve iki saat veya daha uzun zaman televizyon seyreden toplamı 12.650 olan üç grup öğrenci üzerinde yapıldı.

Çocukların boy ve kiloları ölçüldü, anne babalarından da günde ne kadar süre televizyon seyrettikleri veya bilgisayarla meşgul oldukları öğrenildi.

Cinsiyet, ırk ve sosyo-ekonomik durum gibi obezite riskini etkileyebilecek faktörler hesaba katıldıktan sonra günde 1 saatten fazla televizyon seyretmenin fazla kiloluluk ve obezite risklerini önemli ölçüde artırdığı belirlendi.

Bir sene sonra ölçümler ve sorgulama tekrarlandığında risk artışının çok kısa sürede gerçekleştiği görüldü.

Buna göre, bir saat veya daha uzun süre televizyon seyreden anaokulu öğrencilerinin birinci sınıfa geldiklerinde fazla kilolu olma riskleri yüzde 39, obez olma riskleri ise yüzde 86 yüksek idi.

Bilgisayar kullanım süresiyle ile vücut kitle endeksi arasında ise bir ilişki bulunamadı.

Televizyon seyretmek neden kilo aldırıyor?

Bu araştırma uzun süre televizyon seyretmenin neden kilo alımına yol açtığı sorusuna cevap vermiyor ama daha önce yapılan benzer çalışmalarda şu faktörler suçlanmıştı:

BİR: Daha az enerji harcanması

İKİ: Hareketsizliğe alışılması

ÜÇ: Televizyon seyrederken daha fazla yenmesi

DÖRT: Televizyonda sağlıksız gıda ve içecek reklâmları

Bu faktörlerin biri veya fazlasının rolünün olması muhtemeldir ama ben asıl televizyonlardaki endüstri ürünü hazır yiyecek-içecek reklâmlarını mühimsiyorum.

Bilgisayarla zaman geçiren çocuklarda obezite riskinin artmamış olması da bu fikrimi destekliyor.

Bizde durum daha berbat olabilir

Obezite bizim çocuklarımızın da temel sağlık meselelerinin başında geliyor ve ben bizimkilerin Amerika’ lı kardeşlerinden daha fazla televizyon seyrettiklerini tahmin ediyorum.

Gözlemlerime göre, bizde televizyon alışkanlığı ana kucağında başlıyor; büyüdükçe de birçok çocuk televizyon açılmadan ağzına lokma bile koymaz oluyor.

Çocuklarını beslemek için “reklâm saatini bekleyen anneler” tanıyorum.

Gelelim neticeye

BİR: Elin oğlu “gösterişte de olsa” obezitenin sebeplerini araştırıyor, meseleye çözümler arıyor ama bizimkilerin “şeker yükleme testiyle” uğraşmaktan başka bir işe zamanları kalmıyor.

İKİ: Obezite salgını tüm dünyanı sorunu ve aslında da bunun sebepleri gayet iyi biliniyor: Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik.

ÜÇ: Obeziteyi gerçekten memleket meselesi olarak görenler, abes işlerle uğraşmayı bırakıp televizyonlarda “hazır yiyecek içecek reklâmlarını yasaklamaya” çalışsalar daha iyi olmaz mı?

Kaynaklar

1. http://www.latimes.com/science/la-sci-sn-one-hour-tv-watching-overweight-obese-20150426-story.html

2. http://www.huffingtonpost.com/2015/04/27/childhood-obesity-tv-overweight_n_7123126.html?utm_hp_ref=green&ir=Green

***

EK 1 (6.4.2022): Obezite ile mücadelede televizyonların mutlaka hesaba katılması lazım. https://twitter.com/drahmetrasim/status/1511611723018612741?s=20&t=vg3yaSHQK5YQLir4qwi40g

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: