KABUKLU KURUYEMİŞLER HER HASTALIĞI ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ikinci beyin

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Günde 10-15 gram fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kuru yemiş yiyenlerin kronik hastalıklardan ölüm risklerinin hiç yemeyenlere oranla yüzde 23 daha düşük olduğu belirlendi.

Araştırma, günde 10 gram yani yarım avuç dolusu kabuklu kuruyemiş yiyenlerde Alzheimer riskinin yüzde 45, solunum hastalıkları riskinin yüzde 39 ve diyabet riskinin de yüzde 30 daha az olduğunu da ortaya koyuyor.

Buna karşılık yüksek miktarda bitkisel yağ ve tuz ihtiva eden fıstık ezmesinin böyle bir etki yok.

International Journal of Epidemiology’ de yayınlanan araştırmaya göre, kuruyemiş tüketiminin daha da artırılmasının fazladan bir faydası olmuyor (1).

Daha önce kuruyemişlerin sadece kalp krizi ve felç gibi kardiyo-vasküler hastalıklara karşı koruma sağladığı belirlenmişti ama bu araştırma ile bu yiyeceklerin koruyucu etkisinin pek çok ölümcül hastalığı kapsadığı tespit edilmiş oluyor.

Araştırma, Hollanda’ da 1986’ dan beri takip edilmekte olan 55-69 yaş arasındaki 120 bin 852 kadın ve erkek üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırmanın uzmanlarından van den Brandt “Bu tür yiyeceklerin faydalarının tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, çeşitli vitamin, mineral, lif, anti-oksidan ve diğer besin ögelerinden kaynaklandığının” altını çiziyor (2).

Paketlenmiş gıdalardan uzak durun!

Bu araştırma, gıda endüstrinin sağlıklı yiyecekleri nasıl birer “zehir” hâline getirdiğini göstermesi bakımından çok önemli.

Fıstık çok yararlı bir gıda iken, trans yağlar, şeker, tuz ve başka katkı maddeleri katılıp ambalajlandığında birçok hastalığa davetiye çıkaran “muzır” bir yiyeceğe dönüyor.

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamanın, hastalıklardan korunmanın temel şartlarından biri de sağlıklı gıdaların mâkul ve mantıklı miktarda tüketilmesidir.

Bu araştırmanın da gösterdiği gibi kalp krizi, felç, kanser, diyabet, bunama, astım gibi en çok ölüme yol açan hastalıklardan uzak kalmak için ilaca değil, sağlıklı yaşamaya ihtiyacımız var.

Şunu unutmayın, pakete giren gıda işlenmiş gıdadır ve sağlığımız için artık bırakın faydalı olmayı adeta zehir haline dönüşmüş demektir.

Çocuklarınızı sigara, alkol, uyuşturucu kadar hazır gıdalara karşı da korumanızı tavsiye ediyorum.

Nasıl muzır yayınlar poşette satılıyorsa, muzır gıdalar da aynı sebeple ambalaja konuyor.

Kaynaklar:

1. http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2015/05/26/ije.dyv039.abstract

2. http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2015/06/11/nuts-reduce-risk-of-death-from-any-cause-study-finds/

***

EK 1 (17.10.2021): BMJ: “Temel olarak kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve bitkisel yağlarda bulunan yüksek alfa linolenik asit tüketimi, tüm sebeplere ve özellikle kalp ve kan damarları hastalıklarına bağlı daha düşük ölüm riski ile ilişkilidir“. Kaynak: https://twitter.com/bmj_latest/status/1449480384895406081?s=20

Makale adı: Dietary intake and biomarkers of alpha linolenic acid and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: