SON DÖNEMDE KEMOTERAPİNİN FAYDASI YOK ZARARI VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada hastalıklarının son döneminde bulunan kanser hastalarında “kemoterapi” yapılmasının faydadan çok zarar verdiği ortaya çıktı (1).

Weill Cornell Tıp Fakültesi End of Life Care Center (Hayatın Son Dönemindeki Hastaların Bakım Merkezi) uzmanları tarafından gerçekleştirilen çalışmanın amacı “hastalığı iyileştirmek için değil, belirtileri azaltmak ve hayatı uzatmak için yapılan palyatif kemoterapinin hayat kalitesini gerçekten artırıp artırmadığını belirlemek” idi.

Araştırma 2002-2008 seneleri arasında hastalıklarının terminal döneminde olan, tümüne de 6 aydan fazla yaşama şansı verilmeyen 312 kanser hastası üzerinde gerçekleştirildi.

Bunlarda en azından bir kemoterapi kürünün işe yaramamıştı ve tümör vücudun diğer kısımlarına da yayılmıştı.

Çalışma sırasında bunların yarısı kemoterapi alıyor yarısı ise almıyordu.

Hastalar öldükten sonra yakınlarından veya bakıcılarından hayatlarının son haftasında fiziksel, psikolojik olarak nasıl oldukları ve genel hayat kalitelerini değerlendirmeleri istendi.

Başlangıçta daha ağır durumda olan hastaların hayat kalitelerinin kemoterapi alan ve almayanlarda farklı olmadığı belirlendi.

Buna karşılık, başlangıçta daha iyi durumda olan hastaların hayat kalitelerinin kemoterapi alanların yüzde 56’ sında, kemoterapi almayanların ise yüzde 31’ inde daha kötü olduğu ortaya çıktı.

Kemoterapi uygulanan terminal kanserli hastaların yürümek, kendi ihtiyaçlarını yerine getirmek gibi olağan fonksiyonları yapamaz oldukları ve hayat kalitelerinin daha fazla bozulduğu anlaşıldı.

Kemoterapi alan ve almayanların hayatta kalma süreleri de farklı bulunmadı.

Bu, kemoterapinin yan etkilerinin hastaları daha çok rahatsız edebileceği anlamına geliyor.

ASCO: Son dönem hastalarda kemoterapi gereksizdir

Kısa adı ASCO olan American Society of Clinical Oncology nin bir uzmanlar paneli 2012’ de kemoterapinin ölüm döşeğinde olan kanser hastalarına uygulanan en yaygın, en gereksiz tedavi olduğunu açıklamıştı.

Gene ASCO kılavuzlarına göre kemoterapiden en fazla fayda görecek olanlar genel durumları iyi olan hastalardır.

Yeni çıkan ilaçlar daha emniyetli

Bu araştırmanın 10 sene kadar önce yapılmış olmasına dikkat çeken bazı uzmanlar o zamandan beri yan etkileri daha az olan yeni ilaçların çıktığına vurgu yapıyorlar.

Bu doğru olabilir ama kemoterapinin yan etkileri olmayan bir tedavi olduğunu söylemek, bu yan etkilerin bazı hastalara kanserin kendinden daha fazla zarar verdiğini görmezden gelmemek gerekir.

Birçok hastanın kanserden değil kemoterapinin sebep olduğu komplikasyonlardan hayatını kaybettikleri unutulmamalıdır.

Gelelim neticeye

Terminal dönemdeki kanser hastalarına hayat kalitesini artırabileceği ve yaşama süresini uzatabileceği umuduyla yapılan kemoterapilerin işe yaramadığı, hastaların son haftalarını daha da kötü geçirdikleri anlaşılıyor.

Ben de ileri evrede, yaygın metastazları olan hastalara uygulanan tedavilerin hastalara hiçbir faydası olmadığını, kâğıt üzerinde birkaç ay uzayan ömrün sadece acılı günlerin uzaması olduğunu düşünürüm.

Bizde de onkoloji klinikleri yakında ölecekleri çok belli olan ama kemoterapiye ısrarla devam edilen hastalarla doludur.

Bu tedavilerin maliyetinin çok yüksek olması da mutlaka hesaba katılmalı, kemoterapi bir “umut ticaretine” dönüştürülmemelidir.

Pazara değil mezara kadar kemoterapi anlayışı yanlıştır.

Kaynak

1. http://oncology.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2398177

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Tarık Yalçınkaya dedi ki:

    Bıraksanız hastanın kefenine hatta mezarına bile bir umuttur diye kemoterapi ilacı koyacak kadar ileri giden şarlatanlar var. Kanserde resmen umut ticareti yapılıyor. Bir taraftan onkologlar bir tarafta otçu çöpçü takımı Buna dur diyecek kimse yok mu?

  2. Filiz kuşçu dedi ki:

    Kemoterapi elbette yerinde yapıldığı zaman bazı hastaların hayatını kurtarabilir. Bu yazı ve onun dayanak aldığı araştırma bambaşka bir şeyi söylüyor ki o da şu: Artık hastalığı vücudun her yerine yayılmış, önceki kemoterapilerden cevap alınamamış hastalarda kemoterapiye devam etmenin onlara fayda değil zarar verdiğini anlatıyor. Lütfen okuduğunuzu doğru anlayın:

  3. Nurcan dedi ki:

    Babam akciğer kanseri oldu 2 sene önce küçük hücreli cinsinden. Önce kemoterapi yapıldı sonra beynine ışın uygulandı. Bu tedaviler doğrusu babamı çok fazla etkilemedi. 8 ay her şey çok mükemmeldi ama o sırada karaciğer ve kemiklerde metastazlar çıktı ve tekrar kemoya başlandı. Bu sefer ilaçlar çok ağır geldi babamın ateşi çıktı ishal oldu yemez içmez oldu yerinden kalkamaz hale geldi ve 3 ay içinde de acılar içinde öldü. Acaba nu ikinci kemoyu yaptırmasak daha iyi mi ederdik diye düşündüm bu yazıyı okuyunca ama o zaman bize bu tedavinin mutlaka yapılması lazım yoksa daha çabuk ölür daha çok acı çeker demişlerdi.

  4. yavuz yılmaz dedi ki:

    Babamı 94 senesinde kanserden kaybettim.Acılı bir 9 aylık kemoterapi sürecinden sonra metastaz yaparak kemiklere sıçradı. Radyoterapiye başlar başlamaz felç oldu ve acılar içinde öldü. Garip olan o zaman ota böceğe karşı olan ve hatta bana çok kızan meşhur prof. şimdilerde tv.lerde yemek tarifi yaparak hastalarına akan suda yüzen benekli alabalık yiyin diyor. sene 2017 şimdi annem kanser. primeri bilinmeyen metastaz olmuş kanser teşhisi kondu.Ve ben şu an dejavu yaşıyorum. Annemi de kaybedeceğimi biliyorum ama son ana kadar savaşıyoruz.yakınları ve kendi kansere yakalanmış hastalara önerim doktorunuzu paniklemeden doğru seçin.Ülkemizde iyi onkologların sayısı çok az ve maalesef onlarda çok yüksek paralara özel hastaneler tarafından kapılmış durumda. o yüzden yılda 2000 lira vererek özel sağlık sigortası yaptırın.Bu size 1 milyon liralık teminat getirecek ve erken teşhise imkan tanıyacak. Ben yaşadığım tecrübelerden erken teşhisin bu hastalıkla mücadelede çok önemli rol oynadığını öğrendim. Ve tabii ki en önemlisi yakalanmamak. sağlıklı günler dilerim.

  5. sevil kaya dedi ki:

    benimde babam primeri bilinmeyen 4.evre tum vucuduna metastaz yapmis kanser hastasi su an agri kesicilerle durumu iyi arada disari cikiyor kemoterapu yaptirmayi dusunmuyorum kemoyla 3 ay yasiyacaksa kemosuz 2 ay yarasin ayakta olsun daha iyi

  6. Ahmet dedi ki:

    Konu bayağı tartışmaya açık.

    Konu ile ilgili yeni bir haber :

    http://haber.cicegim.net/haber/46234/merve-ogretmen-alternatif-tip-kurbani-oldu.html

  7. Dr. Cumali dedi ki:

    Ahmet bey, tartışmaya açık bir şey yok. Cahil cühelanın alternatif tıbbını kimse savunamaz. Doğru kemoterapinin birçok kanseri yok ettiği de tartışmasız. Şu da bir gerçek ki, artık ölüme bir adım kalmış hastalara umut ticareti kapsamında kemoterapi yapılması da doğru değil. Hem hasta fayda görmüyor hatta ilaçlardan daha kötü oluyor hem de milyonlarca lira ilaç şirketlerinin kasalarına gidiyor. Burada bahsedilen bir bilimsel araştırmadır. Bunun alternatif tıpçı cahil ve kötü niyetli bir doktorun uygulamalarıyla bir alakası yok. üstelik olayın nasıl olduğu ve seyrettiği de bağlantısını koyduğunuz haberden tam anlaşılmıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: