BALIK YAĞI HAPLARINDA KARSİNOJEN BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
selfie

Norveç Gıda Emniyet Kurumu (Norwegian Food Safety Authority),  testlerde Avrupa Birliği emniyet sınırlarının üzerinde karsinojen bulaşığı tespit edilen üç alternatif balık yağı desteğinin kullanmamasını, çöpe atılmasını istedi.

Bu ürünler Medicmarine, Bioform ve Rosita şirketlerine ait.

Bu sonuçlar, Norveç pazarında balık yağı haplarının senelik incelemelerinde elde edildi.

Kurumun deniz ürünleri bölümü başkanı Lise Torkildsen, kısa adı NIFES (National Institute of Nutrition and Seafood Research) olan kuruluşun, 15 seneden beri yıllık analizler yaptığını ve testlerin ilk defa pozitif çıktığını bildirdi.

Bu sene ilk defa çoğu internet üzerinden satılan alternatif balık yapı haplarında limitlerin üzerinde karsinojen dioksin, dioksin benzerleri ve PCB (poli klorlu bifeniller) bulundu.

Bu kanserojenlerin yüksek bulunması, omega 3 yağ asitlerinin elde edildiği balıkların derin su balıkları olmasına bağlanıyor.

Morina balığı karaciğerinden elde edilen standart balık yağı haplarında herhangi bir sorun bulunmuyor.

Bu ilk değil.

2009’ da Kanada’ da yapılan araştırmada da, incelenen 30 balık yağı hapının hepsinde PCB ve organo-klorlu insektisitler bulunmuştu.

Gelelim neticeye

Balık yağı haplarının ispatlanmış bir faydası olmaması bir tarafa kanserojenlere maruz kalma riskleri olduğu da görülüyor.

Parasıyla rezil olmak diye buna derim.

Kaynak:

http://www.nutraingredients.com/Regulation-Policy/Norway-warns-on-polluted-fish-oil-supplements

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ayşe Naz dedi ki:

    Memnun oldum zaten bunları kullanmam kullananlar düşünsün.

  2. Şehnaz Demirarslan dedi ki:

    Çocuklarım icin Carlson balık yağı kullanıyorum.Kendim ve eşim için de eczacıbasının ürettiği balık yagını kullanıyorum.Bazı balık yağları ve haplarının kanserojen oldugunu belirtmişsiniz.Bana önereceğiniz hem çocuklarım icin balık yağı hem de yetiskinler icin balık markası verirseniz çok sevinirim.Sadece isim rica ediyorum.Karaciger,yağ.Şu balık gibi tavsiyeler değil?Teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: