RAHİM AĞZI KANSERİ ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Faruk Köse, “Kansere gitmeden 15-20 yıl önce değişiklikleri görüp, gidişata ‘dur’ diyebiliriz” dedi.

Türk-Alman Jinekoloji Eğitim Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Mütevelli Heyeti üyesir Prof. Dr. Faruk Köse, “Sadece Benim İçin” adlı toplantıda, rahim ağzı kanserinin, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğuna vurgu yaptı.

Rahim ağzı kanserine, bulaşıcı Human Papilloma Virüsün (HPV) yol açtığını belirten Köse, bu kanserden aşıyla korunmanın mümkün olabildiğini belirterek şöyle devam etti:

Bu aşıyı yaptırırsak yüzde 100 korunmak demek midir? Bu mümkün değildir. Çünkü halihazırda sadece rahim ağzı kanserine neden olan bu mikrobun tipleri içinden topu topu ikisiyle ilgili koruma sağlanabilecek aşı geliştirilmiştir. Bu iki tipe karşı koruma yüzde 100’dür. Ancak bu iki tip, kanserin sadece yüzde 80’inden sorumludur. Diğer tiplerle kanser halen söz konusu olabilir.”

Rahim ağzı kanserinden korunmak için birinci önceliğin tarama olduğuna dikkati çeken Köse, “Bugün tıpta net bilinen bir şey vardır ki ‘En kötü aşı bile en iyi tedaviden daha iyidir.’ Bu ispat edilmiştir” diye konuştu.

“KONTROLLERİNİZİ DÜZENLİ YAPTIRIN”

Dünyada aşısı yapılan bütün kadın ve erkeklerin takip edildiğini anlatan Köse, şunları kaydetti:

Toplam 46 ölüm vardır. Bu ölümlerin hiçbirinin aşıyla uzak yakın ilgisi yoktur. Trafik kazası gibi başka nedenlerle ölümler söz konusudur. Ama yeni çıkan bütün aşılar, dünyanın kuralları gereği adım adım izlenmesi gerektiği için takip edilmektedir. Bu aşıyla ilgili en önemli yan etkiler, diğer aşılarda olduğu gibi hafif ateş, kızarıklık, yanma gibi aşı yerine bağlı problemlerdir. Onun dışında gösterilmiş, ispatlanmış başka hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.

“KANSER OLUŞMADAN ÖNLENEBİLİR”

Türkiye’deki kadınların sadece yüzde 13’ünün muayeneye gittiğine işaret eden Köse, “Rahim ağzı kanseri, hem aşı hem taramayla korunulabilir, kanser gelişmeden önlenebilir bir hastalıktır. Meme kanseri var olan taramalarda, kanseri erken yakalamayı hedefleriz. Kanser vardır, erken yakalanacaktır. Rahim ağzı kanseri öyle değildir. Biz rahim ağzı kanserine gitmeden 15-20 yıl önce değişiklikleri görüp, gidişata ‘dur’ diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Köse, tüm kadınlara kontrollerini düzenli yaptırmalarını tavsiye etti.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/rahim-agzi-kanseri-onlenebilir-bir-hastaliktir,fK_VmPj8eUucAErPiytqng

Siz de yorumunuzu paylaşın: