TİP 2 DİYABET 3.5 YAŞINA KADAR İNDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

20 yıl öncesinde Tip 2 Diyabet olarak adlandırılan hastalık, gençlerde pek rastlanmadığından yetişkin diyabeti olarak bilinirdi. Son yıllarda obezitenin artmasına bağlı olarak maalesef yaş sınırlaması kalktı. 2014’de yayınlanan bir çalışma 2001 – 2009 arasında 10 – 19 yaş arasındaki kişilerde Tip 2 Diyabet görülme oranında %30.5 artış olduğunu göstermiş.

Bu hafta Avrupa Diyabet Çalışma Derneği yıllık toplantısında sunulacak bir vaka ise bu gerçeği çok çarpıcı biçimde ortaya koyuyor. Teksas Üniversitesi’nden Dr. Michael Yafi’nin sunacağı vaka 3.5 yaşında bir çocukta Tip 2 Diyabet teşhis edilmesiyle ilgili.

Obez olması nedeniyle çocuk endokrinoloji servisine yönlendirilen bu çocukta sık idrara çıkma ve aşırı susama gibi belirtiler de varmış. Açlık Kan Şekeri ve HbA1c (3 aylık şeker ortalaması) sonuçları yüksek çıkan çocuğun Tip 1 Diyabet olmadığı açıklanmış.

Dr. Yafi ailedeki kötü beslenme alışkanlıklarının çocuklardaki diyabet riskini arttırdığını söylüyor. Neyse ki bu vakada olumlu sonuç alınmış. 6 aylık metformin tedavisi, ailenin beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve çocuğun egzersiz yapmasının sağlanması sonucunda kilo vermiş kan şekeri ve HbA1c değerleri normale dönmüş ve ilacı kesilmiş.

Dr. Yafi obez çocukların taranarak Tip 2 Diyabetin erken teşhis edilebileceğini ve yaşam şeklinde değişiklikler yapılarak tedavi edilebileceğini belirtiyor.

Özet çeviri: Nurçin Çağlar

Kaynak: http://www.medicaldaily.com/texas-doctors-diagnose-312-year-old-toddler-type-2-diabetes-352980

Siz de yorumunuzu paylaşın: