KOLESTEROL HAPLARININ CEP TELEFONU MESAJLARI KADAR HÜKMÜ YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Cep telefonları ile haftada birkaç gün otomatik olarak gönderilen mesajların hastaların sağlıklı hayat tarzını benimsemelerine büyük katkısı olduğu bildirildi.

Kısa adı TEXT ME olan Tobacco, Exercise and Diet Messages (Tütün, Egzersiz ve Diyet mesajları) olan tek kör, randomize paralel grup araştırması, Avustralya’ da yaş ortalamaları 58 olan ve ispatlanmış koroner damar hastalığı bulunan 710 kişi üzerinde gerçekleştirildi (1).

Bunların 352’ sine mutat tedavilerine ek olarak 6 ay üreyle haftada 4 mesaj gönderildi.

Kontrol grubundaki 358 kişi ise sadece tıbbı bakım aldı.

Bu mesajlarda hayat tarzı davranışlarını değiştirmeyi destekleyen tavsiyeler yer alıyordu.

Mesajlar, hastaların başlangıçtaki mesela sigara içme gibi hayat tarzı özellikleri dikkate alınarak bir mesaj bankasından otomatik olarak gönderildi.

Bu mesajlardan biri şöyle: “Selam Mike, fiziki aktivitenin senin için çok faydalı olduğunu unutma! Bu sayede diyabet, kalp krizi, felç ve bunların komplikasyonlarının riskleri azalacak”.

smart phone health message ile ilgili görsel sonucu

6 ay sonra risk faktörleri azalıyor

6 ay sonunda mesaj gönderilen grupta LDL-kolesterol seviyelerinin, sistolik kan basınçları, vücut kitle endeksleri ve sigara içiminin kontrol grubuna göre anlamlı derecede az olduğu ve fizik aktivitenin arttığı tespit edildi.

Katılımcıların yüzde 97’ si bu mesaj programının anlaşılabilir olduğunu, yüzde 91’ i faydalı olduğunu bildirdiler.

Başlangıçta her iki grubun da sigara içme oranı yüzde 53 iken, bu oran 6 ay sonunda mesaj alanlarda yüzde 26, diğer grupta ise yüzde 43 olarak bulundu.

Mesajlar kalp krizi ve felçleri de önleyebilir

Bu araştırma, mesajların hayat tarzı değişikliklerine müspet etkileri olmakla beraber kalp krizi ve felçleri ve diğer komplikasyonları önleyip önlemediğini, uygulama bittikten sonra hayat tarzındaki değişikliklerin devam edip etmediğini bildirmiyor ama bence bunlar önemli değil.

Bu hastalıklar ancak risk faktörlerini ortadan kaldırılarak önlenebileceğine göre mesaj gönderme gibi hiçbir yan etkisi ve masrafı olmayan böyle bir uygulamanın çok faydalı olduğuna inanıyorum.

Hastanelerin telaşı içinde doktorların hastalarına yeteri kadar zaman ayırmaları mümkün olmadığı için kısa zamanda yapılan tavsiye bombardımanı hastaların kafasını da karıştırıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Kalp-damar hastalıkları ve bunların komplikasyonlarını adam gibi yaşayarak önlemek mümkünken onlarca yan etkisi bulunan ilaçlara para harcamanın kimin menfaatine geldiğini bir düşünün, kararı siz verin:

Adam gibi yaşamak mı hapı yutmak mı?

İKİ: Benzeri bir uygulamanın ülkemizde de çık faydalı sonuçlar yaratacağına olan inancımı Sağlık Bakanlığı’ mıza iletiyorum.

Kaynaklar:

1. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2442937

Siz de yorumunuzu paylaşın: