UZUN YAŞAMAK İSTEYEN HERKESİ “KOLESTEROL HAPI” İÇMEYE DAVET EDİYORUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bıkmadan usanmadan kolesterol haplarının (statinler) olumsuz taraflarından bahsedenleri mahcup edecek bir araştırma yayınlandı.

Evet, bu sefer sizlere “statinlerin insan ömrünü uzattığını” ortaya koyan bir meta-analizden bahsedeceğim.

BMJ Open isimli tıp dergisinde yayımlanan makale, takip süreleri 2-6.1 sene arasında değişen 6’ sı birincil korunma (primary prevention) ve 5’ i ise ikincil korunma (secondary prevention) için düzenlenen toplam 11 randomize araştırmanın değerlendirilmesiyle hazırlandı (1).

Birincil korunma ifadesi, hâlihazırda herhangi bir kalp hastalığı olmayan ama riski yüksek olanlara ilaç verilmesi, ikincil korunma ifadesi ise koroner kalp hastalığı olan ve bunun tekrarlaması için ilaç verilmesi anlamına geliyor.

Analizlerde, tüm sebeplere bağlı ölümün birincil korunma için statin verilenlerde 3.2 gün (yani 3 gün 5 saat) ve ikincil korunma için statin verilenlerde ise 4.1 gün (yani 4 gün 3 saat) geciktiği hesaplandı.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, statin kullananların kullanmayanlara nispetle daha uzun yaşadığını açık ve net olarak ortaya koyuyor ve bana bile diyecek bir söz bırakmıyor.

Kolesterol hapları hakkında atıp tutanların, statinlerin insan hayatını belirgin şekilde uzattığını ispatlayan bu meta-analiz karşısında artık söyleyecekleri hiçbir şey inandırıcı olmayacak.

Ben de bundan sonra 2-6 sene süreyle her gün bir hap içerek 3-4 gün daha uzun yaşamak isteyen herkese bu ilaçları tavsiye edeceğim.

Statinlere “ölüme meydan okuyan ilaçlar” denilmesini teklif ediyorum.

Kaynak:

http://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118.full

Yazı için 14 yorum yapılmış:

  1. Kamil Börekçi dedi ki:

    Sayın hocam ben 8 senedir içiyorum acaba benim ömrüm kaç gün kaç saat uzamıştır bana lütfen bildirin.

  2. ne onemi var dedi ki:

    artık neye inanacağız bi karar verin allah aşkına halk da bunaldı bu kararsızlıktan kolosrtol hapları faydalımı zararlımı evet hayır bu kadar basıt zararlı denildi bıraktım bana bşe olursa kimi sorunlu tutucam

  3. Halil Kaplan dedi ki:

    3-4 gün diyip geçmemek lazım,doğru kullanıldığında neler yapılır neler. Bugünden itibaren kolesterol hapı içmeye başlıyorum, dostadüşmena duyururum

  4. Ayşe dedi ki:

    ben de Ahmet beyi doğru dürüst bir insan sanırdım. Şirketlerin onu da satın aldığını anladım ve üzüldüm. Aslında yazıklar olsun demek lazım.

  5. Canan Karatay dedi ki:

    Baş Araştırmacı Prof.JH. kimmiş bakalım:

    1. Prof.Jesper Hallas. Danimarka, Odense Üniversitesi Klinik Biokimya ve Farmakoloji Bölümünden, Novartis,Pfizer,MSD,’den destek almış.(çalıştığı kurum)
    2.Ayrıca, bizzat kendisi de: Pfizer, Novartis, Astra Zeneca’dan ödemeler almış.

    Yayınlanan makalede bu ilişkileri açıklamak zorundalar.
    Kesinlikle sağlam ve güvenilir bir çalışma değildir!
    Akılları bulandırmak için geçerlidir!
    Ayıptır ve de günahtır, bilgilerinize!

  6. önder yeşilçimen dedi ki:

    Arkadaşlar, Hoca ironi yapıyor anlayamadınız mı? 6 sene için ömrünüz 3-4 saat artsın diyor :))

  7. Ali Hüseyin dedi ki:

    Canan Hoca’ yı bile faka bastırmışsın Ahmet Hocam. O bile bunun statin aylehine bir çalışma olduğunu anlamamış, sizin yazınızı ve makaleyi tam okumadığı anlaşılıyor.

  8. Canan Karatay dedi ki:

    Orijinal çalışma:

    Araştırmayı yürüten bilim adamları kimler?

    Güney Danimarka Odense Üniversitesi, Odensü Üniversite Hastanesinde görevli ve Farmakoloji ve Klinik Biokimya Bölümlerinde öğretim üyeleri.

    Baş araştırmacı Profesör Jesper Hallas daha önce de, Novartis, Pfizer ve MSD’den araştırmaları için, çalıştiği bölüme finansal yardımlar almış.

    Yukarıda adı geçen çalışma için de, Baş araştırması Prof. JH, kişisel olarak; Novartis, Pfizer ve Astra Zeneca’dan, yani kolesterol ilacı üreten, bütün dünyada statinleri üreten ve satan
    Firmalardan para aldığını bildirmiştir.

    İlaç firmalarının desteklediği hiç bir araştırma sağlıklı değildir, güvenilir değildir!

  9. Naci Aktaş dedi ki:

    Sayın Karatay ve Küçükusta hocalarımız kolesterol ilaçlarının içilmesine mani olarak insanların 3 gün fazla yaşamasına fırsat vermemişlerdir.

  10. Matematikçi Nail dedi ki:

    Kolesterol ilaçları ortalama 3-4 sene içildiğinde ömrü 3-4 gün uzattığına göre 30-40 sene içildiğinde 30-40 gün fazladan yaşamak olanaklı. Bu hesaba göre de doğdu günden itibaren kolesterol hapı verilen birinin hayatı en fazla 2-3 ay uzatılabiliyor.

  11. Mustafa Türk dedi ki:

    sgk ödemesinden çıkarılmalı, yazık günah o kadar doktor ve hasta emeğine, 6 yıl ilaç içmek için 3 kez rapor çıkarıp, 24 kez ilaç yazdırıp eczaneden alacaksınız 2190 kez içeceksiniz, kayıp 10 günü geçer, harcanan para ayrı bir konu

  12. Derya Turgay dedi ki:

    Zihninize sağlık Ahmet Rasim Bey. Aziz Nesin’ i de toplumumuzda anlayamayanlar vardı. Siz de biraz aynı durumu yaşıyor gibisiniz. Mizahı anlamak muhakeme gerektirir. Toplumumuzda az bu.
    Kolesterol ilacı alan bununla sağlığına güven duyuyor, mutlu ise, bu duygu hali de insanı uzun yaşatır:)

  13. Necati Şahin dedi ki:

    İroninin dibi kolesterol haplarının sonu!

  14. Engin Öztürk dedi ki:

    İlaç şirketleri bu yorumunuza bile sevinmişlerdir. ( İroni de olsa ? )

Siz de yorumunuzu paylaşın: