KOLESTEROL İLAÇLARI BİRER BİRER DÖKÜLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kalp-damar hastalıkları ve komplikasyonlarının önlenmesi için üretilen ilaçların işe yaramadıklarını veya ciddi riskleri olduğunu gösteren araştırmalara her gün bir yenisi ilave oluyor.

Önce piyasaya çıkmadan çöpe giden ilaçtan başlayalım.

Bu, Eli Lilly şirketi tarafından geliştirilen CETP inhibitörleri sınıfında yer alan “evacetrapib” isimli ilaç.

CETP (kolesterol ester transfer protein), normalde HDL-kolesteroldeki kolesterolü düşük dansiteli (LDL) veya çok düşük dansiteli (VLDL) transfer ediyor.

Bu olay CETP-inhibitörleriyle engellendiğinde “HDL artıyor ve LDL de düşüyor”.

Bu olay tam da bizim “kolesterol teorisine tapanların” istediği bir olay. Adeta, bundan iyisi Şam’ da kayısı!

Gel gelelim, şirket tarafından yapılan araştırmalarda evacetrapib’ in gerçekten de HDL-kolesterolü yükseltip LDL-kolesterolü azalttığı ama bunun kalp krizi ve felç gibi kardiyo-vasküler komplikasyonları önlemediği ortaya çıkıyor.

Daha önce de CEPT inhibitörlerinden dalcetrapib ve torcetrapib ile yapılan çalışmalar da ilaç emniyet problemlerinden dolayı sonlandırılmıştı (1, 2).

statins risky medicine ile ilgili görsel sonucu

Statinlerin son marifeti

Hâlen tüm dünyada milyonlarca insan tarafından kullanılan ve dünyanın en emniyetli ilaçlarından biri olarak “yutturulmaya” çalışılan kolesterol haplarıyla (statinler) devam edelim.

Onlarca yan etkisi olduğu sayısız araştırma ile gösterilen statinlerin, Ağrılı Mesane Sendromu/İnterstisyel Sistit (AMS/IS) riskini de ciddi derecede artırdıkları belirlendi.

Araştırma, Taiwan Longitudinal Health Insurance verilerinden istifade edilerek AMS/IS teşhisi olan 815 kadın ve rastgele seçilen 4075 kişilik kontrol grubu üzerinde gerçekleştirildi.

Urologia Internaitonales isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, AMS/IS olanların yüzde 10.9’ u kontrol grubundakilerin yüzde 7.2’ si düzenli olarak statin kullanırken, düzensiz statin kullanım oranları sırasıyla yüzde 4.3 ve yüzde 2.6 idi (3).

Bu, düzenli statin kullanmanın AMS/IS riskini yüzde 58, düzensiz kullanmanın ise yüzde 53 artırdığı anlamına geliyor.

Daha önce yapılan araştırmalarda simvastatinin normal prostat epitel hücrelerini büyümesini kanser hücrelerine göre daha etkili şekilde baskıladığı ve lovastatinin prostat stroma hücreleri kültüründe apoptozisi indüklediği gösterilmişti.

Statinlerin etkisi

Araştırmacılar, bu bilgilere dayanarak statinlerin AMS/IS hastalarında mesane epitel hücrelerinin üremesini de baskılayabileceklerini düşünüyorlar.

Bir diğer açıklama da statinlerin “immunmodülatör” etkileri yani dendritik hücreler ve makrofajlar gibi immun hücrelerde enflamasyonu artırmalarının mesanede kronik bir enflamasyona yol açması ve mesane hassasiyetini değiştirmesi.

Gelelim neticeye

Kalp krizlerinin de felçlerin de esas sebebi olan aterosklerozun (damar sertliği), sadece bir “iyi-kötü kolesterol meselesi” olmadığı her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.

Bu hastalıkların kötü kolesterolü düşüren veya iyi kolesterolü yükselten ilaçlarla önlenemeyeceğini ve tedavi edilemeyeceğini ilaç üreten firmalar da eninde sonunda kabul etmek zorunda kalacaklar.

Kalp ve damar hastalıkları ve bunlara bağlı ölümler kolesterol ilaçlarıyla değil, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, fazla kiloların verilmesi, sigara ve alkol içilmemesi, stresten uzaklaşma, düzenli uyku ile önlenebilir.

Kaynaklar:

1. http://www.marketwatch.com/story/lilly-to-discontinue-development-of-evacetrapib-for-high-risk-atherosclerotic-cardiovascular-disease-2015-10-12

2. http://www.kansascity.com/news/article38811987.html

3. https://www.karger.com/Article/Abstract/431185

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Ender Güven dedi ki:

    Artık boşuna kendini yorma Ahmet Hocam, millet kolesterol haplarının ne mal olduğunu anladı. Doktorlar da artık eskisi gibi ısrarcı değiller, içmezsen ölürsün diyen kalmadı.

  2. Dr. H.K. dedi ki:

    At kuyruklu ve küpeli doktorlar sana gene köpürecekler.

  3. cengiz ayaz dedi ki:

    Değerli hocam,
    Canan hocaya ceza veren derneğe düşüncelerimi anlatan bir e-posta gönderdim. Sizinle paylaşmak isterim:22.10.2015

    ”Canan Karatay hakkında 15 gün meslekten el çektirme kararınıza dair”:

    1- Fruktoz ve Glikoz’un insan vücudu üzerinde yarattığı genel tahribattan bihabersiniz.

    2- Enfarktüs sebebi olarak hala ”kolestrolü” görüp statini hastaya dayayan ve 30 milyar dolarlık bir pazarın büyümesine katkı sunanlardansınız

    3- Statin endüstrisinin hipokrat sözde yeminini etmiş hekime; kongre ve seminerlerde sunduğu beleş seyahat bileti, hediye, hatta masöz/ escort hizmetlerine bigane değilsiniz

    4- Kalıplaşmış şablonlarla hekimlik yapıyorsunuz.. Bilim ilerleme, araştırmadır.. Karatayın okuduğu kitaplar, aldığı SİTASYON:atıflar, dünyadaki itibarı & ağırlığı

    sizin tüm üyelerinizin toplamının bir kaç katıdır. Aranızda ciddi sıklet farkı var.

    5- Yaşadığınız derin aşağılık komplexini, yetersizlik duygusunu, ezikliği, medeni cesaret eksikliğini ÇAMUR ATARAK kapatmaya çalışmak….aslında size yakışıyor

    6- Herhangi bir ciddi tartışma ortamında Karatayın karşısına oturun, uslu uslu anlattıklarını dinleyin. İlim, irfan ve adab öğrenin. Kısaca, HADDİNİZİ BİLİN

    ÇÖZÜM= Aşağıda adlarını sayacağım değerli hocalarımızın kitaplarını, söyleşilerini okuyun; iyi dinleyin. Belki sizin için hala çok geç değildir. TÜRK ULUSUNUN sağlığına zarar veriyorsunuz.

    a-) Kenan Demirkol, Mevlüt Durmuş, Ahmet Aydın

    b-) Canan Karatay, A.Rasim Küçükusta

    Şekerin zehir olduğu ile ilgili yüzlerce yabancı kitap ve kaynak var..

    O küçük, muhafazakar, korkak dünyanızıdan biraz çıkın da Atatürkün kendini emanet ettiği TÜRK HEKİMİ ünvanının içini doldurun, ya da kendinizi topyekün feshedin.

    Cengiz AYAZ

Siz de yorumunuzu paylaşın: