ÖKSÜRÜK İLAÇLARI KAFA YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Geçtiğimiz günlerde USA’ da iki hafta içinde 5 lise öğrencisinin fazla miktarda Coricidin isimli öksürük şurubu içtiklerinden dolayı hastaneye yatırılmalarının gerektiği bildirildi (1).

Coricidin’ de bulunan etken madde dekstrometorfan.

Dekstrometorfan yüksek dozda alındığında halüsinasyona, ayrıca bulantı, baş dönmesi, kas kontrolü kaybı, gözbebeği genişlemesi, havale, koma ve ölüme yol açabiliyor.

Öksürük ilaçları uyuşturucuya da özendiriyor

Amerika’ da yapılan bir araştırmada, yaşları 12 ile 25 arasında olan 3 milyondan fazla gencin ‘dekstrometorfan’ ihtiva eden öksürük ilaçları içerek ‘kafayı bulmaya çalıştıkları’ belirlendi.

Kimyasal olarak morfine benzeyen bu sentetik maddenin baş dönmesi, sersemlik, uyuşukluk, sinirlilik, huzursuzluk, mide ağrısı ve hazımsızlık, kusma, deri döküntüleri ve alerjik reaksiyonlar gibi pek çok yan etkileri yanında bir özelliği de yüksek miktarlarda alındığında ‘halüsinasyonlara yol açması’.

Uzmanlar, öksürük ilaçları ile başlayan denemelerin bir süre sonra esrar, marihuana gibi başka maddelerle devam etmesinden ciddi endişe duyuyorlar.

Madde bağımlılığı riski ilaçların reçetesiz satılmasının ve ilaçlara her yerde kolayca ulaşabilmenin getireceği çok önemli bir tehlike.

Ayrıca, en azından 5 çocuğun bu yüzden öldükleri de biliniyor (2).

Gelelim neticeye

Öksürük şurupları ne yazık ki ne etkinlikleri ne emniyetleri iyi tespit edilmemiş olduğu halde tüm dünyada en çok kullanılan ilaçlar arasında yer alıyor.

Bu ilaçlar yeni bulunmuş olsaydı inan ki hiçbirinin FDA’ dan ruhsat alması mümkün olmazdı.

Öksürük şuruplarının bilhassa da çocuklarda kullanılması son derecede sakıncalıdır.

Kaynaklar:

1. http://www.mercurynews.com/crime-courts/ci_29008867/five-marin-high-school-students-hospitalized-two-weeks

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/11/13/yazilar/tip-yazilari/kis-hastaliklari/oksuruk-ilaclari-cocuklari-acillik-yapiyor/

***

EK 1 (24.5.2023): Hint basınında yer alan haberlere göre, Hindistan Ticaret ve Endüstri Bakanlığı Dış Ticaret Genel Müdürlüğü söz konusu öksürük şurubunun ihracatına ilişkin tebliğ yayımladı. Buna göre, 1 Haziran’dan itibaren şuruptan alınacak örnekler laboratuvarlarda incelendikten sonra ihracı için başvuru yapılabilecek. Tebliğde, örneklerin incelenebileceği merkezi ve eyalet hükümetlerine bağlı laboratuvarların listesi paylaşıldı. İhracatla ilgili bu kural, şurubun 2022’de Özbekistan’da 18, Gambiya’da 66 çocuğun hayatını kaybetmesine neden olmasının ardından getirilen bir önlem olarak değerlendirildi.

Özbekistan Sağlık Bakanlığı, 18 çocuğun, Hindistan’ın Marion Biotech firmasında üretilen “Dok-1 Max” öksürük şurubunu kullanmasının ardından hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Gambiya’da ekim 2022’de en az 70 çocuğun, Hindistan’dan ülkeye ihraç edilen “Maiden Pharmaceuticals” şirketine ait öksürük şurubunu içtikten sonra hayatını kaybettiği duyurulmuştu. DSÖ’den 24 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada, Hindistan’ın Maiden Pharmaceuticals ve Marion Biotech firmaları tarafından üretilen ve Gambiya ve Özbekistan’daki çocuk ölümleriyle ilişkilendirilen öksürük şurupları için belirli ürün uyarıları göndererek ilaçların raflardan kaldırılmasını da istemişti.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/yabanci-haberler/cocuk-olumlerine-yol-acan-surupla-ilgili-yeni-karar-105707

Makale: Çocuk ölümlerine yol açan şurupla ilgili yeni karar

***

EK 2 (21.6.2023): Dünya Sağlık Örgütü (WHO), toksik öksürük şuruplarının sebep olduğu küresel tehdidin devam ettiğini ve potansiyel olarak ölümcül çocuk ilaçlarını izlemek için daha önce açıklanan dışında altı ülkeyle daha çalıştığını söyledi.

Kaynak: https://www.medscape.com/s/viewarticle/993310

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: