MÜZİK DİNLETTİRİLEN BEBEKLER DAHA SÂKİN OLUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmaya göre bebekler konuşmaya göre şarkı dinlemeyle daha uzun süre sakin kalıyorlar.

7-9 ay arasındaki 30 bebek üzerinde gerçekleştirilen araştırma, kendi dillerinden olmayan bir şarkıyı dinleyen bebeklerin ortalama 9 dakika süreyle ses çıkarmadıklarını gösteriyor.

Montreal Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada bebeklerin, bebek konuşma sesiyle 4 dakikadan fazla, normal erişkin sesiyle ise 4 dakikadan az süre sakinleştikleri belirlendi (1).

Bebeklere Türkçe şarkı dinlettirildi

Bebekler sakin bir duruma geldikten sonra annelerinden bebeklerinin görüş alanı dışına çıkmaları istendi ve bunlara bir şarkının kaydı veya bir erişkinin normal konuşmasının kaydı ya da bebekçe konuşma kaydı dinlettirildi.

İşin ilginç tarafı dinletilen şarkılardan birinin Fransızca diğerinin de Türkçe olmasıydı.

Bebeklerin Türkçe şarkı dinlettirildiğinde 9, kulaklarına aşina olan Fransızca bir şarkı dinlettirildiğinde ise 6 dakika sonra yüzlerinin değiştiği, kaşlarının çatıldığı ve ağlamaya başladıkları görüldü.

Araştırmacılar, bu sonuçları bebekler için şarkının sözlerinden ziyade şarkının ritminin daha cezbedici olduğu ve bebeklerin eğlenmesini sağlayacak mental kapasitesinin olduğu şeklinde yorumluyorlar.

Şarkı dinlemek bebeklere daha iyi geliyor

Araştırmanın uzmanlarından Isabella Peretz “Birçok çalışmada şarkı söyleme ve konuşmanın bebeğin dikkatini nasıl etkilediği incelenmişti ama biz bunların bebeğin duygusal özdenetimine etkilerini görmek istedik” diyor ve ekliyor:

Duygusal özdenetim bebeklerde gelişmemiştir ve şarkı söylemenin bebek ve çocuklarda bu durumun gelişmesine yardım edeceğine inanıyoruz (2)”.

Bebeklerin de eğlenme kapasiteleri var

Infancy isimli dergide yayınlanan araştırmanın mantığı şu şekilde açıklanıyor:

Erişkinler ve büyük çocuklar müzik dinlediklerinde ayaklarıyla tempo tutarak, başlarını sallayarak veya parmaklarını oynatarak eğlendiklerini gösterirler.

Buna karşılık bebeklerin müzik duyduklarında bunu gerekli fiziksel ve mental yetenekleri olmadığı için dıştan belli etmelerinin mümkün olmadığı düşünülürdü.

Ancak bu çalışma bebeklerin de müzikle coştuklarını ve eğlenme kapasitelerinin olduğunu gösteriyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırmadan isteyen herkes istediği gibi bir sonuç çıkarabilir:

BİR: Bebeklerin şarkı dinleterek eğlenmeleri hiç e şaşırtıcı değil, en azından anne karnındaki bebeğin bile müzikten etkilendiğini gösteren çalışmalar olduğunu biliyoruz.

İKİ: Annelerin ağlayan bebeklerini sakinleştirmek için onlarla konuşacaklarına şarkı söylemeleri daha etkilidir ve bu şarkının Türkçe olmasında büyük fayda vardır.

ÜÇ: Araştırmada hangi şarkının söylendiğini öğrenemedim ama bu şarkı şayet ”Dandini dandini dastana” ise araştırmanın tüm ilginçliği yok olacaktır.

Tabii ki “ninni” dinleyen çocuk daha uzun zaman sâkin kalacaktır.

DÖRT: Bu araştırmadan Türk müziğinin “uyutucu” olduğu şeklinde bir sonuç çıkaranlara sözümüz olmaz.

Adamların elinde kapı gibi bilimsel araştırma var.

BEŞ: Türk musikisinin makamlarının insanın ruhsal durumu üzerine farklı etkileri olduğu asırlardır bilinir.

Mesela, muhtemelen hepimizin büyürken dinlediğimiz “ninni” hicaz makamındadır ve bu makam çocuk hastalıklarına birebirdir (3).

Hicaz benim favori makamımdır ve bence makamların da sultanıdır.

Kaynaklar:

1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/infa.12114/abstract

2. https://www.yahoo.com/parenting/study-you-should-sing-to-your-baby-a-lot-more-143324516.html

3. http://www.e-psikiyatri.com/Tok-karna-Hicaz-Aksam-ise-yemekten-once-Ussak-21797

Siz de yorumunuzu paylaşın: