VİTAMİN D KALIN BAĞIRSAK KANSERİNİ ÖNLEMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Epidemiyolojik ve preklinik çalışmalar yüksek D vitamini almanın ve kanda yüksek D vitamini seviyelerinin kalın bağırsak kanseri riskini azalttığını gösteriyor.

Gel gelelim, randomize, çift kör, plasebo kontrollü yeni bir araştırma bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu.

National Cancer Institute tarafından desteklenen araştırma, Colorado Üniversitesi Kanser Merkezi tarafından kolonoskopiyle kalın bağırsaklarından polip alınan 45-75 yaş arası 2259 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Bu hastalar dört gruba ayrılarak bir gruba D vitamini (1000 Ü), bir gruba kalsiyum karbonat (1200 mg) , bir gruba ise D vitamini + kalsiyum karbonat verilirken bir gruba ise sadece plasebo verildi.

3-5 senelik takip sırasında hastaların yüzde 43’ ünde bir veya daha fazla adenom tespit edildi ama plasebo alanlarda oranlar D vitamini alanlardan farklı değildi.

Gelelim neticeye

Tenkit edilebilecek bazı kusurları varsa da randomize kontrollü bu önemli araştırmadan çıkan sonucun D vitamini meftunlarını sükûtu hayâle uğrattığı şüphesiz ama aksine beni hiç şaşırtmadı.

Vitamin D hapları bebeklerin emziği gibidir, meme sanırsınız ama lastiktir; faydası yok zararı vardır.

Ne kalın bağırsak ne de diğer organların kanserlerini tek bir vitamin, mineral veya antioksidanla önlemeye çalışmak akıl ve mantık dışıdır.

Unutmayın, kanseri önlemek bir “ekip işidir”.

Bunun şartları da sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenmek, hareketli olmak, sigara ve alkolden uzak durmak, sağlıklı uyku ve stressiz bir hayattır; gerisi lâf-ı güzaftır.

Kafayı vitamine, minerale, antioksidana, balık yağına,  ona buna şuna takmayın.

Adam gibi beslenmeye bakın, vitamin mafyasının oyununa gelmeyin.

Kaynak: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1500409

***

EK 1 (19.8.2021): Dana-Farber Kanser Enstitüsü ve Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan son araştırma, diyet kaynaklarından daha yüksek miktarda D vitamini almanın genç yaşta başlayan kolon-rektum kanseri gelişimine karşı korunma sağlayabilir. Kaynak: https://news.harvard.edu/gazette/story/2021/08/vitamin-d-may-protect-against-young-onset-colorectal-cancer/

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Şule Kanmaz dedi ki:

    Aklın yolu birdir hocam, eskiden kanser yokken millet vitamin mi içiyordu balık yağı hapı mı içiyordu? Hayır millet dediğiniz gibi adam gibi besleniyordu güzel ama zamanımızda adam gibi beslenmek nasıl mümkün olabilir? Bir de bunu yazın bakalım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: