ASTIM TEŞHİSLERİNİN YÜZDE 90′ I YANLIŞ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Ahmet Rasim Küçükusta, Türkiye’de milyonlarca hastaya astım teşhisinin yanlış konulduğunu savundu.

Küçükusta, “Astımlı olmayan hastaya gereksiz yere astım ilacı veriliyor. Gerçek hastaların sadece yüzde 10’u ilaç kullanmak zorunda. Ömür boyu değil. ‘Astım başlangıcı’ diye bir hastalık da yok, bu da Türk icadı teşhis” dedi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prfof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 5 milyon hastası bulunan astımla ilgili BUGÜN’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tipik hastalarda astım teşhisi koymanın oldukça kolay olduğunu söyleyen Küçükusta, “Tecrübeli bir doktor, hastanın öksürme şeklinden, nefes alıp verişinden bile hastasında astım olduğunu anlar; ama elbette bunu kesinleştirmek için hastanın ayrıntılı ‘sorgulanması ve muayenesi’ şarttır” dedi.

GEREKSİZ TESTLER YAPILIYOR

Küçükusta, sanılanın aksine astım teşhisi için ‘akciğer grafisinin ve solunum fonksiyon testlerinin (SFT) gereksiz olduğunu ifade ederek, “Ne acıdır ki ‘Bende nefes darlığı var’, ‘Aldığım nefes yetmiyor’ diyen herkese hemen akciğer röntgeni ve SFT yapılıp astım veya astım başlangıcı teşhisi konuluyor. SFT ile astımteşhisi konmadığını özellikle belirtmeliyim” diye konuştu.

HASTALIK UYDURUYORLAR

“Astımbaşlangıcı” diye bir hastalığın bulunmadığını, böyle bir “Türk icadı teşhis” in doktor bakımından nemanaya gelebileceğini ileri sürerek şunları söyledi: ‘Ben bu hastadan bir şey anlamadım, astımmı değilmi karar veremiyorum. Bu hasta astımdeğil ama başına bir iş gelirse, benden bilirler, şuna bir Seretide, Symbicort, Foster yazayımda bende sorumluluk kalmasın. Astım ilacı yazmak için astım teşhisi koymadan başka çarem yok’ diyerek teşhis koyma alışkanlığı söz konusu.”

Prof.Dr. Küçükusta, astımbaşlangıcı teşhisi konan hiçbir hastanın astımlı olduğuna hele de ilaç kullanmasına hiç gerek duyulmadığını öne sürdü. Küçükusta, “Bu hastada ‘astımteşhisi’ yüzde yüz doğru olsa bile verilen ilaç yüzde yüz yanlıştır. Bu ilaçların parası hepimizin cebinden çıkıyor, kendimizi soydurmayalım, uyanalım, yeter artık!” ifadelerini kullandı.

Araştırmalar da bunu gösteriyor

Astımın ilaçsız da tedavi edilebileceğini belirten Küçükusta, buna Teksas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmayla dikkat çekti. Prof. Dr. Küçükusta, “Amerikan Milli Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü tarafından desteklenen araştırmada, sürekli kortizon kullananlarla ihtiyaçları olduğu zaman sprey kortizon kullananlar 9 ay takip edildi. Sonuçlara göre hafif ve orta derecede astımı olanlara günde iki sefer sprey kortizon tedavisi uygulandı ve hastaların bu ilacı sadece hastalık belirtilerini hissettikleri zaman kullanmaları arasında bir farklılığın olmadığı ortaya çıktı” dedi.

Gereksiz ilaç yazılıyor

Son senelerde gereksiz ilaç tedavisi akıl almaz boyutlara eriştiğini, birkaç defa öksürene, nefesimdaralıyor, diyene hemen astımteşhisi konduğunu vurgulayan Prof.Dr.Küçükusta şöyle devametti: “Astım ilaçları peynir-ekmek gibi yazılıyor. İçlerinde astımla uzaktan yakından ilgisi olmayanlar bile var.Bu durumyüzde 90’lara kadar çıkıyor.Astım ömür boyu devameden bir hastalıktır ama bu her hastanın hayatı boyunca ilaç kullanacağımanasına gelmez.Astımlıların en az üçte birinde ilaç bile kullanmadan tam kontrol sağlamak mümkün.”

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/astim-teshislerinin-yuzde-90i-yanlis-1915695.html

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Dr. Ufuk Akcan Çocuk uzmanı dedi ki:

    ÖKSÜRÜKLÜ ÇOCUKLARA SIKLIKLA astım bronşit tanısı konuluyor..ÖZELLİKLE ventolin pulmicort İLAÇLARINI EVDE KULLANIN DÜŞÜNCELERİ BUNU UYGULAYAN HEKİMLERİN HATASI…TÜM İNSANLARI UYARIYORUM…ASTIM TANISI DOĞRU OLSADA ventolin..pulmicort ilaçları HASTA NEFES DARLIĞI ATAĞI GEÇİRİRSE HASTANEYE YATARAK KULLANILIR UYARISI YAPIYORUM..Montelicast etken maddeli İLAÇLAR ASTIM ATAKLARINI ENGELLEYEN VE YOK EDEN DEĞERLİ BİR İLAÇ OLDUĞU İÇİN ÇOK AZ RASTLADIĞIM ASTIMLILARA BU İLACI VERİRİM…VENTOLİN KALP RİTMİNİ ETKİLİYOR…KORTİZONLU İLAÇLAR KEMİK YAPILARINI ETKİLİYOR UYARISIYLA evlerde KULLANILMAZ UYARISI YAPIYORUM…

  2. Sinan Aslan dedi ki:

    Degerli Ufuk Hocam GINA nin tum rehberleri yanlis mi oluyor o zaman?

  3. Sema dedi ki:

    Ufuk Hocam merhaba. 3 yaşında bir oğlum var. Yaşı itibariyle astım denilemeyeceğini söylüyorlar. Öksürük ve nefes darlığı sıkıntıları ile çok sık doktora gidiyoruz. Dediğiniz gibi ilk hastanede rahatlatılıyor daha sonrasında 3,4,6,12 saat aralıklarla kullanılacak şekilde yaklaşık 7-8 gün evde ventolin ve pulmicort veriyoruz. Ve 2 gün ağızdan prednol. Kış gelmesiyle,ilaçlar bittikten sonra 1-2 hafta içinde bu durum kısır döngü halinde tekrarlanmaya başladı.Kaç doktora danıştıysam yapılacak başka bir şey olmadığını söylüyor, istemesek de evde her türlü ilacı veriyoruz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: