ANTİBİYOTİKLER ANİ RİTİM BOZUKLUĞUNDAN ÖLDÜRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

20.779.963 kişi üzerinde 1966-2015 arasında gerçekleştirilen 33 araştırmanın metaanalizinde makrolid sınıfı antibiyotiklerin her 1 milyon tedavi başına fazladan 36 kişinin aniden ölümüne yol açtıkları belirlendi (1).

Makrolid antibiyotikler özellikle bronşit, sinüzit, pnömoni gibi solunum sistemi ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisinde kullanılıyor.

JAMA’ da yayınlanan araştırma, her 8.500 hastanın birinde ciddi bir aritmi yani kalp ritim bozukluğu geliştiğini ve her 30 bin kişiden birinde de antibiyotikler yüzünden öldüklerini gösteriyor.

Bazı kalp ilaçlarının ve kanda potasyum ve magnezyum düşüklüğünün QT mesafesinin uzamasına yol açarak ciddi ritim bozuklukları yaptıkları zaten biliniyordu.

Penisilin ve amoksilin gibi antibiyotiklerin kalp ritmi üzerine etkileri yok ama bunların da ölümcül alerjik reaksiyonlara yol açma ihtimalleri var.

Penisilin kullanan her 10 bin kişinin 1-4’ ünde anafilaksi yani alerjik şok tablosu gelişiyor ve her sene 500-1000 kişi bu yüzden hayatını kaybediyor.

Makrolid grubu antibiyotikler neler?

Makrolid grubu antibiyotikler azitromisin, klaritromisin ve ülkemizde bulunmayan eritromisin’ dir.

İçinde azitromisin olan antibiyotikler: Azax, Azeltin, Azitro, Azitrotek, Azomax, Azro, Azyter, Tremac, Zitromax, Zitrotek.

İçinde klaritromisin bulunan antibiyotikler: Macrol, Klacid, Deklarit, Klamaxin, Laricid, Claricide, Klarolid, Klamer, Klaromin, Uniklar, Megasid, Clabel, Cleanomisin, Klax, Klerant, Maxiclar (2, 3).

Eritromisin ülkemizde 4 seneden beri bulunmuyor.

Tıbbi fetva kurumu FDA 2012’ de azitromisin sınıfı antibiyotiklerin prospektüslerine QT uzaması ve torsades de pointes adı verilen ritim bozukluğu yapabileceği uyarısı konmasını istedi.

Bu ritim bozuklukları kadınlarda daha fazla görülüyor.

Gelelim neticeye

Makrolid grubu antibiyotiklere bağlı ciddi aritmi ve ölümlerin riski yüksek olmayabilir ama bunların çok yaygın olarak reçetelendiği hesaba katıldığında durum değişir.

Sapasağlam bir insanın üstelik de çoğu zaman gereksiz yere aldığı bir antibiyotik yüzünden ölmesi çok vahimdir.

Antibiyotik meftunlarına önemle duyurulur.

Kaynak:

1. http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleID=2468953

2. http://www.ilacprospektusu.com/ilac/55/azitro-500-mg-3-film-tablet

3. http://www.ilacprospektusu.com/ilac/419/klarolid-500-mg-14-tablet

 

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Beste Ünsal Pınar dedi ki:

    Zitromax ve Macrol’u daha önce çocuğumda kullanmıştık. Çok korkunç… 🙁

  2. Sevgi gergin dedi ki:

    Ya böyle yazıyorsunuz iyi hoşta. 1-3 yaşları arasındaki bir çocuk.grip olunca bronşiolite çevirmeden atlatamıyor çocuk. Bronşiolit olan çocukta antibiotik şurup verilmesse iyileşemiyor ve akciğeri zarar görerek allah korusun zatüreye çeviriyor.doktor böle söleyerek klamer veya klamoks du galiba.bu şuruplardan birini veriyo.şimdi burda kim haklı doktormu sizmi.bu yazıyı okuyup antibiyotiği hiçbir koşulda çocuğuna vermesse bir anne ve çocukda zatüre olursa nolur.ne düşünüyorsunuz bu konuda.

  3. Tuğba anne dedi ki:

    Yazara sormuşsunuz ama nacizane fikrimi söylemek istiyorum sevgi gergin hnm, doğal yollardan grip başlar başlamaz alınabilecek önlemleri araştırmanızı tavsiye ederim.

  4. Yıldırım dedi ki:

    Farenjit ve geçmeyen üst solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle bir dönem Macrol kullandım. Birkaç sene sonra da yine aynı sorundan dolayı Klamer kullandım. İlaçların hiçbir yan etkisini görmedim. Ancak Klamer gerçekten kısa süreli ritm bozukluğu ve 1 saat aşırı terleme yapıyor. Ama 1 günde de ayağa kaldırıyor adamı.

  5. Sunay dedi ki:

    Bugün büyük bir tehlike atlattı kızım macrol nedeniyle. Kullanım sonrası 1 saat içinde kızarıklık kaşıntı mide bulantısı geçirdi. Kalp atimmhizi 120 ve ben kalp krizi geçirecek diye çok korktum. Üstelik ventolinle beraber kullandık aynı anda. Bu yazıyı yaşadığımız olayın akşamında okuyorum ve lanet ediyorum maalesef ilaçlara. Üstelik çok gerekli görülmediği halde başlanmış ilaca devam etmek adına kullandık. Ve yine bronşit teşhisi oldugu için prednol ile aynı anda kullandık hepsini. Üstelik beni en tedirgin eden durum da kalp ritimdeki belirgin değişim. Şimdi okuyorum neden olduğunu

Siz de yorumunuzu paylaşın: