HAVA ŞARTLARI ROMATİZMAL HASTALIKLARI ETKİLER Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Romatizması, eklem hastalıkları olanlar hava durumunun ağrılarını etkilediğini çok iyi bilirler.

Birçok hasta adeta meteoroloji mühendisi gibidir, kimi dizlerinin kimi kalçasının kimi omzunun ağrısından yağmur yağacağını, havanın rutubetinin ve sıcaklığının düşeceğini çıkacağını önceden bilirler.

Peki, bu doğru mudur, hava şartlarının gerçekten romatizmal hastalıkların semptomlarına etkisi var mıdır, varsa bunun mekanizması nedir?

Geçmişte yağmur, rutubet, sıcaklık gibi havayla ilgili faktörlerin artrit üzerine olan etkilerini inceleyen çalışmalarda çelişkili sonuçlara varılmıştır.

Bunların bazılarında barometrik basıncın artışı suçlu bulunurken bazılarında ise basıncın azalmasının eklem ağrısı ve sertliğini artırdığı sonucuna varılmıştır.

Deneysel araştırmalarda ise hastalar basıncı değiştirilebilen odalarda test edilmiştir ama havayla ilgili nem, sıcaklık, yağış ve basınçtan bir değişkenin mi yoksa birçoğunun bir arada mı etkili olduğu anlaşılamamıştır.

İki yeni araştırmada hava şartlarının artrit üzerine etkileri incelenmiş ve bunlarda şikâyetlerin hava ile yakından alakalı olduğu sonucuna varılmıştır.

Bunların birinde Hollanda’ lı uzmanlar kalça artriti olan 222 hastayı 2.5 sene takip ederek gerçekleştirdikleri çalışmada basınç ve nemdeki artışın ağrı ve sertliği kötüleştirdiği ama bunun genel etkisinin fazla olmadığını tespit etmişlerdir.

İkinci çalışma ise 6 Avrupa ülkesinde yaşayan kalça, diz veya ellerde osteoartrit olan 800’ den fazla hasta üzerinde yapılmış ve hava şartlarındaki değişikliklerin belirtileri etkilemediği ama nemdeki artışın özellikle soğuk havalarda eklem ağrısı ve eklem sertliğini artırdığı belirlenmiştir.

Gelelim neticeye

Evet, meteorolojik faktörler eklem ağrılarını ve eklem sertliğini etkileyebilir ama bu her kişide farklı parametrelerle ilgili olabilir ve etkilenme derecesi de farklıdır.

Elbette hava şartlarına müdahale şansımız yok, her hasta kendine iyi gelen şartların olduğu yerlerde yaşamayı deneyebilir.

Kaynak:

http://www.health.harvard.edu/blog/can-the-weather-really-worsen-arthritis-pain-201511208661?utm_source=twitter&utm_medium=socialmedia&utm_campaign=112015kr2&utm_content=blog

Siz de yorumunuzu paylaşın: