AŞILARDAN KAYGI DUYAN DOKTOR VE BİLİM ADAMLARI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Aşılardan kaygı duyan doktor ve bilim adamları ” (Doctors & Scientists With Concerns About Vaccines) isimli Facebook sayfasından bir okuyucumun uyarısı sayesinde haberdar oldum (1).

Bu sayfayı kim hangi amaçla hazırladı bilgim yok ama listede benim de adım ve resmim yer aldığı için bazı hususlara açıklık getirmek istiyorum.

Tıbbın temel prensibi “Önce zarar verme” (primum non necere) olduğuna ve tüm ilaç ve aşıların da yan etkileri olduğuna göre bir hekimin bu tıbbi ürünlerden kaygı duymasından daha tabii bir şey olamaz.

Gel gelelim ilaç ve aşılardan endişe duymayı “ilaç ve aşı karşıtlığı” ile de karıştırmamak gerekir; bu ikisi çok farklı şeylerdir.

Çünkü beni zaman zaman “ilaç ve aşı karşıtı” olarak tanımlayanlar oluyor ama bunun doğru olmadığını bir defa daha tekrarlamak istiyorum.

Ben ilaç ve aşıların “gereksiz, bilinçsizce ve yanlış kullanılmasına, bunlarla ilgili bir takım bilgi ve gerçeklerin saklanmasına karşıyım” ki aslında her hekimin de bu düşüncede olması beklenir.

Bu şuna benziyor:

Dikkat, bu elmada tarım ilacı var, sağlığınız için risk yaratabilir” sözünden elma ve hatta meyve düşmanlığı gibi bir düşünce üretmek nasıl yanlışsa, aşı ve ilaçların risklerini gözler önüne sermek için sarf edilen söz ve kaleme alınan yazılardan “aşı ve ilaç karşıtlığı” icat etmek de o kadar yanlıştır.

Neye karşıyım?

İlaç ve aşıların sıradan bir ticari ürün gibi reklamlarının yapılmasına, hiç yan etkileri yok ve %100 de etkiliymiş gibi tanıtılmalarına karşıyım ve hem doktorları ve hem hastaları onlardan gizlenen bilgilerle aydınlatmaya çalışıyorum.

Zaten hastaların hem tıbbi tetkikler (tomografi, endoskopi, biyopsi…) ve hem de onlara uygulanacak tedaviler (ilaç, aşı, ışın, ameliyat..) hakkında anlayabilecekleri bir dille “tam ve doğru olarak bilgilendirilmeleri ve rızalarının alınması” kanun gereğidir.

Buna “aydınlatılmış onam” adı veriliyor (2).

Aşı ve ilaçlar hakkında bilimsel araştırma ve kaynaklara dayanan “olumsuz” bazı ifadeler kullandığımda bana şiddetle karşı çıkan hatta saldıran meslekdaşlarım oluyor.

Bu tür ifadelerle aslında onları koruduğumun farkında bile değiller çünkü medya vasıtasıyla tam ve doğru olarak bilgilendirme de bir tür “toplumsal aydınlatılmış onam” olarak görülebilir.

Halk etkilenir ilacını içmez aşısını yaptırmaz” gibi ancak endüstrinin işine gelen gerekçelerin arkasına sığınarak bir takım gerçeklerin saklanması hukuken suç teşkil eder.

Aklı başında erişkin hiçbir kimse ne bir tıbbi tetkik ne de bir tedaviye zorlanamaz; o, tam ve doğru olarak bilgilendirilir ve ancak rızası alındıktan sonra bunlar uygulanabilir.

Gelelim neticeye

BİR: Kimsenin hiç itiraz etmediği aşıları örnek göstererek ve tüm aşıları aynı kaba koyarak dayatmak yanlış ve üstelik de tehlikelidir: Bu, kurnaz tüccarların işidir.

İKİ: Aşıları kategorik olarak desteklemek de karşı çıkmak da aynı şekilde yanlış ve tehlikelidir: Her aşı, ticari bir ürün oldukları hakikati unutulmadan ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

ÜÇ: FDA onayı veya CDC gibi kurumların tavsiyesi aşının etkili veya emniyetli olduğunu göstermez (3).

Modern tıp Hipokrat veya İbni Sina’ nın şefkatli tıbbı olmaktan çoktan çıkmış, kapitalist sistemin, endüstrinin tıbbı olmuştur.

Modern tıp= ticari tıp’ tır ve bu gerçek göz ardı edilerek alınacak tüm tıbbi kararların yanlış olma ihtimalleri yüksektir.

Kaynaklar:

1. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.644462025684284.1073741834.350017531795403&type=3

2. http://www.ttb.org.tr/mevzuat/index.php?option=com_content&view=article&id=983:onam&Itemid=65

3. http://www.medpagetoday.com/special-reports/slipperyslope/55170?xid=nl_mpt_DHE_2015-12-14&eun=g447354d0r

***

EK 1 (12.11.2023): Kızamık virüsü ihtiva eden aşıların çocukluk çağı mortalitesi ve morbiditesi üzerinde spesifik olmayan yararlı etkileri olduğunu gösteren gözlemse dayalı araştırmalar vardır.

Bu araştırma, 5-7 aylık bebeklere erken dönemde uygulanan canlı zayıflatılmış kızamık, kızamıkçık ve kabakulak (KKK) aşısının 12 aylıktan önce hedef dışı enfeksiyon sebebiyle hastaneye yatış oranını azalttığı hipotezini desteklemedi.

KKK aşısının erken uygulanması, aşının hedeflediği hastalıklara karşı spesifik, koruyucu etkisine dayanmalıdır.

Makale: Measles, mumps, and rubella vaccine at age 6 months and hospitalisation for infection before age 12 months: randomised controlled trial

Kaynak: https://www.bmj.com/content/381/bmj-2022-072724

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Muhterem hocam,
    Sarih ve öğretici yazınızda kekremsi bir tad var.
    Meyveli ağacı taşlarlar.
    Sitenin adındaki “concern” kaygı duyan anlamına geldiği gibi alakalı anlamına gelebilir diye düşündüm ve yer alan isimlere şöyle bir göz atdım.
    Resminiz en üstte yer alıyor, demekki, sadece Türkiye’de değil, dünyada da takib ediliyorsunuz!
    Resimlere tıklandığında açıklamalara rastlanıyor, bazılarını tanıyorum.
    Birine ilk defa tesadüf etdim.
    Dr.Bernardine Healy, John Hopkins tıp fakültesinde kardiolog ve nörosians ile ilgileniyor, wikide geniş yer alıyor (https://en.wikipedia.org/wiki/Bernadine_Healy), bence diğer isimleri de tek tek incelemek gerekir.

  2. nevin kurt dedi ki:

    Değerli Hocamiz,
    sizi ilgiyle takip ediyor ve yazılarınızı beğeniyoruz. Bu yazınızda da düşüncelerimize tercüman olmuşsunuz. aklı selim sahibi her hekim bu şekilde düşünmeli bence de.

Siz de yorumunuzu paylaşın: