HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖLÇEN ELBİSE GELİŞTİRİLDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hava kirliliği bugünlerde had safhada ve azot dioksit kirli havada bulunan gazlardan biri.

Bu gazın miktarını ancak belediyeler ölçüm yaptığında öğrenebiliyorduk ama Kore’ li uzmanların geliştirdikleri bir yöntem sayesinde herkesin soluduğu havada azot dioksitin yüksek miktarlarda olup olmadığını anlaması mümkün oluyor.

Buna göre de gaz seviyesi çok yüksekse o ortamdan uzaklaşarak gazın zararlı tesirlerinden uzak kalabileceğiz.

Azot dioksit akciğerler için zehirdir

Azot dioksitin kaynağı fosil yakıtlar, enerji üretimi ve nakil vasıtalarıdır.

Azot dioksite uzun süre maruz kalmanın akciğerlere ciddi zararları vardır, bronşite ve solunum fonksiyonlarında azalmaya yol açar.

Sensörler kıyafetlere iliştirilebiliyor

Azot dioksite hassas sensörler vardır ama bunlar taşınabilir olmadığı gibi şahsi kullanım için de uygun değillerdir.

Kore’ de Konkuk Üniversitesi uzmanları, herhangi bir kıyafete iliştirilebilen ve havadaki azot dioksiti ölçerek yüksek seviyeler varlığında ışık veren bir uygulama geliştirdiler.

Bu elektronik tekstilin (e-tekstil) elektrik özellikleri ışık yayan diyotun (light emitting diode=LED) parlamasına yol açıyor ve kıyafeti giyen kişiyi bu sağlık için zararlı gaza karşı uyarmış oluyor.

Bu e-tekstil, pamuk veya polyester liflerinin etrafına sarılmış indirgenmiş grafen oksitten üretiliyor.

Grafen elektriği ileten bir malzeme olduğu için lifler düşük azot seviyelerinde LED parlamıyor ama yüksek azot dioksit seviyelerinin varlığında dirençteki değişikliklere uygun olarak grafenin ileticiliği artıyor ve LED ışık vermeye başlıyor.

Karbon malzemeler azot dioksiti ve diğer daha az zararlı gazları ayırabilme kabiliyetleri ile azot dioksitin ölçülmesinde çok uygundur.

Koreli araştırmacıların bu gaz ölçme metodunun diğer sensörlere üstünlüğü bu ipliğin esnek ve kuvvetli ve çok dirençli olmasıdır.

Esneklik sayesinde herhangi bir kıyafete dokunulabilir ve hatta iletkenliğinden herhangi bir şey kaybetmeden makaralara sarılabilir ve uzun süre muhafaza edilebilir.

Bu ürün on çeşit deterjana da dirençli olduğu için yıkanmakla bozulmaz ve kıyafetlerin özel bir şekilde muamele edilmesi icap etmez.

Gelelim neticeye

Koreli uzmanların bu müthiş buluşu yaygın uygulanma imkanı bulursa hava kirliliğinin zirve yaptığı şu günlerde büyük şehirlerimiz gündüz gibi aydınlanacak, pırıl pırıl parlayacak demektir.

Kaynaklar:

http://www.forbes.com/sites/sujatakundu/2015/11/30/graphene-coated-wearable-e-textile-can-alert-wearer-to-presence-of-dangerous-gases/

İlgili Diğer Yazılar:

Siz de yorumunuzu paylaşın: