DSÖ SALGININ RESMEN BİTTİĞİNİ AÇIKLADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika ülkesi Gine’de 2013 yılında baş gösteren ebola salgınının resmen sona erdiği bildirdi (1).

Enfeksiyon hastalıklarının seyrinde parlama ve kendiliğinden sönme dönemleri oluyor. Tıp tarihinde bunun pek çok örnekleri var. Anlaşılıyor ki aynı durum Ebola için de geçerli.

Bu salgınların sönmesi her zaman, varsa, doğrudan hastalığın “aşısına” bağlanır.

Ebola salgının henüz bir aşısı çıkarılamadan bitmesine endüstrinin ve adamlarının ne kadar üzüldüklerini tahmin edebiliyorum.

Tersi bir durumda ise salgının bitmesi kesinlikle aşıyla ilişkilendirilecekti, bilimsel verilere dayanarak aşıların olumsuzluklarını dile getirenlere kim bilir nasıl haince saldırılar düzenlenecekti biliyorum.

Oysa aşılara kategorik olarak karşı çıkmak da savunmak da akıl, mantık ve bilim dışıdır (2).

Enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi aslında tıbbi bir olay da değildir; bu tamamen çevre sağlığı (kanalizasyon, temiz içme suyu, temiz hava, sağlıklı gıdalar… gibi) ve bireyin bağışıklığının genel olarak yerinde olmasıyla mümkündür.

Hastalıkları, tek tek mikroplara karşı aşılarla önleme düşüncesi ticaridir ve sadece aşı üreticilerinin işine gelir.

Afrikalı kardeşlerime büyük geçmiş olsun, hem Ebola’ dan hem de ondan daha fazla zarar vermesi ihtimal dahilinde olan aşısından kurtuldukları için!

Salgın aşı çıktıktan sonra bitmiş olsaydı şimdi bütün Afrika tepeden tırnağa aşılanıyor olacaktı.

Kaynaklar:

1. http://www.medimagazin.com.tr/dis-haberler/genel/tr-dso-salginin-resmen-bittigini-acikladi-76-682-68368.html

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/11/15/yazilar/tip-yazilari/asilar/asilar-birer-ticari-urundur-1/

***

Medimagazin’ in haberi (1):

DSÖ’den yapılan açıklamada, ülkede salgının bittiğinin ilan edilebilmesi için gereken 42 günlük sürede yeni bir vakaya rastlanmadığı kaydedildi.

Ebola salgının resmen sona erdiği belirtilen açıklamada, Gine’nin yeni vaka ihtimallerine karşı yine de 90 gün sıkı gözetim altında tutulacağı ifade edildi.

DSÖ’nün ebola salgını ile mücadele birimi Genel Müdürü Bruce Aylward, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, önümüzdeki ayların son derece önemli olduğunu, Gine, Sierra Leone ve Liberya’nın olası vakalara hazırlıklı durması gerektiğini söyledi.

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Asistan doktor dedi ki:

    Çok haklısınız, sıtma da kolera da rota da dizanteri de ve diğer bir sürü başka hastalık da aşılarla önlenmeye çalışılıyor. Oysa bataklıklar kurtulsa, lağımlar içme sularına karışmasa, evlerde temiz içme ve yıkanma suyu olsa, yeteri kadar gıda verilebilse hem bu enfeksiyonlar hem de bunun gibi yüzlerce enfeksiyon da önlenmiş olur. Ama zavallı fakir insanları sömürmek varken bu bazılarının hiç de işine gelmez. Allah bu bazılarını kahretsin!

  2. can dedi ki:

    Nasil olur da dunya saglik orgutu endustriye ragmen boyle bir aciklama yapti,hayret!anlayamadim hocam.sizce ?

  3. Salgın bitti diyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aslında kendini bitirmiş oldu.

    Endüstri ne güzel Ebola aşısı üzerinde çalışıyordu ve büyük ilerlemeler de kaydedilmişti, aşı için bugün yarın çıkar deniyordu.

    DSÖ’ nün bu açıklaması aşı düşmanalığından başka bir şey olmaz.

  4. Beş gün önce medimagazinde aynı haber yer aldı (1).
    Bir vatandaşın yorumuna cevap olarak şunları yazmışdım;
    Biraz epidemiyoloji okuyun, hani ebola en bulaşıcı ve en öldürücü virüs idi?
    Enfeksiyoncu allâmelerin adını bile hatırlamadığı “karantina” bile uygulanmadan, aşısı olmayan bu hastalık sona erdi? (2).

    (1) http://www.medimagazin.com.tr/hekim/hukuk-etik/tr-anayasa-mahkemesinin-zorunlu-asi-kararinin-gerekcesi-2-17-68276.html
    (2) (http://medicalxpress.com/news/2015-11-declare-ebola-sierra-leone.html)

  5. bakkal dedi ki:

    dsö nün vardır bir bildiği. kendi şerrine asla hareket etmez.

Siz de yorumunuzu paylaşın: