AİLELER AŞILARDAN NEDEN ENDİŞE DUYUYOR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Anayasa Mahkemesinin “rıza olmaksızın aşı yapılamayacağına” ilişkin gerekçeli kararının Resmi Gazete’ de yayınlanması geçen haftanın en önemli sağlık haberlerinden biri idi (1).

Tam da bu sırada Amerikan medyasında çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelerle ilgili bir haber yer aldı (2).

Haber, Kaliforniya eyaletinde 2007’ de yüzde 1.54 olan aşı yaptırılmayan çocuk oranının 2013’ de “iki misli artarak” yüzde 3.06’ ya çıktığını gösteriyor.

6200’ ün üzerinde okulda gerçekleştirilen ve American Journal of Public Health’ de yayınlanan araştırma aşı muafiyetinin özel okullara giden çocuklarda devlet okullarına göre 2 misli fazla olduğunu da ortaya koyuyor (3).

Bu, 500 binden fazla çocuktan 17 bininin aşı olmadığı anlamına geliyor.

Araştırmanın başka bir ilginç bir tarafı da anne babaları uygun bulmadıkları için aşı yapılmayan çocukların çoğunun Orange County, Santa Barbara ve Bay Area gibi eyaletinin gelir seviyeleri en yüksek bölgelerinde yaşayan ve Beyaz ırktan ailelerden olması.

Hatta çocuklarına aşı yaptırmayan babalar arasında bir doktor  da var.

Arizona’ da çalışan kardiyolog Dr. J. Wolfson “Başka bir çocuğu korumak adına kendi çocuklarımı riske atmak istemediğini ve iki oğluna da aşı yaptırmadığını” söylüyor.

Varlıklı ve kültür düzeyi yüksek aileler aşıdan endişe duyuyor

Araştırmada ailelerin aşı yaptırmama sebepleri incelenmemiş olmakla beraber başka bir araştırma anne babaların çocuklarını hastalıklardan aşı yerine özel diyetlerle besleyerek ve tabii bir hayat sürmelerini sağlayarak korumak istedikleri tespit edilmişti (4).

Public Health Reports’ de 2011 senesinde yer alan bir araştırmada da ebeveynlerin çoğunun çocuklarına çok fazla aşı yapılmasından ve aşıların otizm gibi yan etiklerinden endişe duydukları için aşıları reddettikleri belirlenmişti (1).

Ülkemizde de çocuklara yapılan aşılardan endişe duyan anne ve babaların sayılarının her geçen gün arttığını sanıyorum ve bunun altında yatan pek çok sebep olduğunu düşünüyorum:

BİR: Giderek ticarileşen modern tıbba olan genel güvensizlik.

İKİ: Aşıların yan etkilerinin ve etkinliklerinin tam ve doğru olarak bildirilmemesi. (Mesela grip aşılarının koruyuculuklarının bazı seneler sıfır hatta sıfırın altında olabileceği hiç söylenmez).

ÜÇ: Aşı sayısının her geçen sene artması.

DÖRT: Her çıkan aşının “dayatılması”.

BEŞ: İnsanların dayatma ve zorlamalardan hoşlanmamaları.

ALTI: Aşıların yan etkilerinden duyulan endişeler (Elimizde aşıların uzun vadedeki yan etkileri hakkında hakikaten yeterli veri yoktur ve aşı prospektüsleri de bunu ispatlamaktadır).

YEDİ: USA’ da aşı üreticilerinin aşı yan etkilerinden dolayı dava edilmelerinin mümkün olmaması.

SEKİZ: Aşıların sadece tıbbi değil aynı zamanda ticari bir ürün olmaları.

DOKUZ: İlaç endüstrisinin daha fazla ürün satmak için türlü çeşitli manipülasyonlar yapması ve bu yüzden milyar dolarlar seviyesinde cezalara mahkûm olması.

ON: Tıp endüstrisi ve doktorlar arasındaki menfaat münasebetleri

Çocuklarına aşı yaptırmadığı için hakkında dava açılan savcının şu sözleri birçok gerçeği özetliyor (5):

“Hiç­bir an­ne-ba­ba­ya aşı­la­rın içe­ri­ği ve muh­te­mel risk­le­ri hak­kın­da bil­gi verilmemek­te­dir”.

Gelelim neticeye

Aşıları kategorik olarak desteklemek de karşı çıkmak da aynı şekilde yanlış ve tehlikelidir: Her aşı, ticari bir ürün oldukları hakikati unutulmadan ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Aşılamaya değil aşıların “gereksiz, bilinçsizce ve yanlış kullanılmasına, bunlarla ilgili bir takım bilgi ve gerçeklerin saklanmasına karşıyım” ki aslında her hekimin de bu düşüncede olması beklenir.

Tam ve doğru bilgilendirilmediğini düşünen insanların bir takım “endişelerinin” olması normaldir.

Kaynaklar:

1. http://www.medimagazin.com.tr/hekim/genel/tr-asi-yapilmamasi-toplum-sagligini-riske-sokar-2-12-68392.html

2. http://edition.cnn.com/2015/12/30/health/california-vaccine-refusers-white-and-wealthy/

3. http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2015.302926

4. http://gas.sagepub.com/content/28/5/679

5. http://www.yenisoz.com.tr/anayasa-mahkemesi-zorla-asi-yapamazsiniz-haber-7313

Yazı için 13 yorum yapılmış:

  1. Hüseyin AYYAYLA dedi ki:

    Aşı yaptırmıyor olmamızın birçok nedeninden yalnızca yukarıda yazılanlardan bahsederek aşısız ailelere destek veren hocamıza şükranlarımı arz ediyorum.

    2015 yılı içerisinde 1 milyon 250 bin çocuğa yapılan aşı hangi ülkeden, hangi ilaç firması vasıtası ile, hangi koşullarda üretilerek, üretimi sırasında içerisine hangi yabancı maddeler konularak üretildiği hakkında kaç kişinin bilgisi var? Hükümetimiz programında milli aşıdan bahsetti. İnşallah bütün bir toplumun kaygılarını giderecek yerli aşımızı en kısa sürede üretiriz, birçok kaygımız da bu şekilde ortadan kalkmış olur.

  2. can dedi ki:

    Hocam merhabalar.Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum lakin aşı konusu ile ilgili kafam karışık.henüz söylemlerinizle puzlle parçalarını kafamda birleştiremedim.Aşıları kategorik olarak desteklemek de karşı çıkmak da aynı şekilde yanlış ve tehlikelidir diyorsunuz.peki doğru nedir?ülkemizde uygulanan aşı takvimindeki aşılarla ilgili düşünceniz nedir,bunlar muhakkak yapılması gereken aşılar mıdır,aileler olarak bizim ne yapmamız gerekir,bu aşıları yaptırmak mı yaptırmamak mı gerekir,sizin çocuğunuz olsa ne yapardınız?Lütfen bunlara cevap

  3. esra dedi ki:

    Bende bebeğim gecte olsa bazı aşılarını reddetmis bi anne olarak, aşıların yerli olmasından da kuşku duyuyorum açıkçası çünkü ülkemizde de insan sağlığına yeterince ehemmiyet verildiğine inanmıyorum..

  4. bakkal dedi ki:

    aşı/iğne/serum…. tek taraftan uygulanması, bana yarım iş “yarım zarar” gibi geliyor.

  5. Veysel dedi ki:

    Ben şu soruyu sorarım: Neden aşı yapılmayan bebek, daha gürbüz, sıhhatli oluyor ve doktor hastane nedir bilmiyor?

  6. Fatma Koç dedi ki:

    Çocuğumuza yenidogan K vitamini ve hepatit B de dahil olmak üzere hiç bir aşıyı yaptırmadık.şu ana kadar (18 aylık) 7 aylıkken gecirdiği idrar yolu iltihabı haricinde hiç Dr.a gitme ihtiyacı da hissetmedik. Etrafımızda bir yaşına basmadan defalarca antibiyotik verilen cok cocuk var.biz cocugumuzun hafif ateşli ve ilaçsız kendi kendine atlattıgı hastalıklar dışında ciddi bir rahatsızlık gecirmemesini, aşı yaptırmayarak bağışıklığı ile oynamamış olmamıza bağlıyoruz ve her gecen gun ne kadar isabetli bi karar verdiğimizi daha iyi idrak ediyoruz

  7. Musa dedi ki:

    Merhaba, Aidin Salih’in Gerçek Tıp adlı kitabında da aşı konusuna değinilmiş. Bebek zaten anne karnında iken kandan ve sonra süt ile beslenmeden dolayı bağışıklığı alıyor. Yani anneden kazanılmış sağlam bir bağışıklık alıyor. Bu sisteme müdahale edilmesi doğru mu ? Aşı ile ilgili bölümleri de okuduktan sonra bebeğimize aşı yaptırmamaya karar aldık. Zaten biz de aşı olmamışız bebekken, annem söyledi 🙂 E ozaman bize bişey olmadı 4 kardeş sağlamız elh. Aşıya dur dedik.

  8. Tuğba dedi ki:

    Hocam merhaba. Kizima 1 yaşında kkk aşısı yapıldı ancak şu an 6 yaşında ve okulda kkk yapılmasını istemiyorum. Siz ne onerirsiniz. Lütfen cevap verin 🙁 çok kaygiliyim. Bu arada siteniz çok güzel, saygilar

  9. Kutlu Tüncar dedi ki:

    Merhaba…
    Bizde aşı konusunu yeni sorgulamaya başladık.Bu konuda son gittiğimiz çocuk doktoru hem hamileler hemde çocukta sıfır aşı olması gerektiğini söyledi. Çocuğum 1.sınıfta ve şu an kafam çok karışık.İnternette aşırı bilgi kirliliği var.Çocuk felci aşısının AIDS yaptığını yazan site dahi var.Ve aşındaki koruyucu olarak kullanılan cıva ve alüminyum işin cabası. Özellikle size rica ediyorum tarafıma net bir cevap yazabilir misiniz?

  10. Didem Yolcu dedi ki:

    Hocam merhaba
    Gıda alerjisi olan kızıma 1,5 YAŞ aşılarını yaptırmadım. Hepatit a yı sadece yaptırmamızı söylediler bu konuda sizin görüşünüzü merak ediyorum.

  11. Pinar dedi ki:

    Mrb hocam ben asilarini yaptırmadim ama 2 yadindan sonra çocuk felciyle kizamik aisini yaptırmak istiyorum. Bu iki asi 2 yasindan sonra yapılsa bir tehlike sorun arz edermi,?çocuk felci hangisinin uygulanması doğru olur. Salk mi canli palio mu? Yardimci olursanız cok sevinirim tşkler

  12. Fatoş dedi ki:

    Merhaba hocam kızım19 aylık 6.aya kadar bilmediğim için aşılarını yaptırdım 6.aydan sonra birazda olsa bilinçlendiğim için yaptırmamaya karar verdim ama yinede tedirgin oluyor insan

  13. Zekeriya dedi ki:

    Hocam kolay gelsin. Bizde yaptirmadik çocuğumuza. Peki kızamık,şu çiçeği vb. rahatsızlıklar gördüğümüzde ne yapacağız .Bize bir yol göstermeniz sevinirim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: