TIBBIN İÇLER ACISI HALİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İç hastalıkları uzmanı ve kardiyolog Dr. Murat Kınıkoğlu’ nun yazısı:

Bugün beni hayretler içinde bırakan bir olaya şahit oldum. Anadolu’da bir şehrimizde yaşayan hastamız göğsüne gelen hafif bir sıkıntı nedeniyle kardiyoloğa gidiyor. Doktor, bir iki test yaptıktan sonra kalp damarlarında darlık ihtimalinden bahsederek koroner anjiyografi yapılmasını öneriyor. Hastanede kasıktan koroner anjiyografi yapılıyor ve 5 damarda ciddi darlık tespit ediliyor. Hastaya acil by-pass öneriliyor.

Buraya kadar anlattıklarımda yadırganacak bir şey yok. Ülkemizde her gün yüzlerce hastaya koroner anjiyografi yapılıyor ve maalesef diyet ve ilaç tedavisi ile damarların açılabileceğinden hiç bahsedilmeden herkese by-pass veya stent öneriliyor. Bundan sonrası çok enteresan, hasta ciddi bir şikayeti olmadığı için doktora inanmıyor ve başka bir kardiyoloğa gidiyor.

Doktor hastayı dinliyor ve madem inanmıyorsun bir de ben sana anjiyo yapayım diyor. Hasta ikinci kez anjiyografiye giriyor ve doğal olarak sonuç aynı çıkıyor: 5 damarda ciddi darlıklar ve tıkanıklıklar… Bu doktor da hastaya by-pass öneriyor. Hasta üçüncü bir doktorun daha fikrini almak istiyor.

Buna inanamayacaksınız ama üçüncü kez gören kardiyolog “bunlar kasıktan yapmışlar ben de sana koldan bir anjiyografi yapayım” diyor ve hastayı tekrar anjiyografiye alıyor. Böylece hastaya bir ay içinde –hepsi aynı sonucu veren – üç koroner anjiyografi yapılmış oluyor. İçimden “Pes yani, bu kadar olur” dedim. (Siz başka bir şey diyebilirsiniz 🙂 )

DERS ÇIKARALIM:

1-Tüccarlara dikkat!

2-Koroner anjiyografi doğruluk oranı % 95 in üzerinde hassas bir tetkiktir dolayısıyla iyi bir merkezde yapılması kaydıyla anjiyografi sonucuna inanmamak gibi bir şey olmaz. Birinin % 80 dediği darlığa öbürü % 70 diyebilir ancak operasyon kararını etkileyecek kadar ciddi fark olmaz.

3-Koroner anjiyografi ölüm riski çok düşük olmakla birlikte hiç komplikasyonu olmayan basit bir işlem değildir. Kateterin girdiği yerde kanama, damar yırtılması, enfeksiyon ortaya çıkabilir, bunun yanında hasta YÜKSEK DOZDA ŞUAYA MARUZ KALIR. Her koroner anjiyografi tetkiki gelecekteki kanser gelişme riskini % 2-3 artırır.

Kaynakhttp://www.doktormurat.net/makale/1345/koroner-anjiyografi-tuccarlara-dikkat!

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Hamileye OGTT yapmayı Allah’ın emri zanneden hollistik tıpçı (tabib değil) ithaf olunur

  2. Muhittin Yılmaz dedi ki:

    Bu kardiyoloji bilimi aslında en objektif bilim olması gerekirken tamamen çamura batmış görünüyor. Kolesterol haplarını bile savunurken rezil oldular.

Siz de yorumunuzu paylaşın: