KOLESTEROL BİR KERE DAHA AKLANDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmaya göre, kolesterolden zengin gıdalarla beslenmek veya her gün bir yumurta yemek koroner kalp hastalığı riskini artırmıyor.

Ayrıca da kolesterol metabolizmasını etkileyen “ApoB4” genine sahip olanlarda da diyetteki kolesterolle kalp hastalığı riski arasında bir bağlantı bulunmuyor.

ApoB4 genine sahip olunması kalp damar hastalığı riskinin yüksek olduğunu gösteriyor ve araştırmanın yapıldığı Finlandiya’ da genel nüfusun yüzde 32.5’ inde bu gen varyasyonu var.

American Journal of Clinical Nutrition isimli dergide yayınlanan çalışma diyetteki kolesterol miktarının kan kolesterol seviyesin etkisinin çok az olduğunu bir defa daha tüm dünyaya ilan etmiş oldu (1).

Başlangıçta herhangi bir kalp damar hastalığı olmayan ve beslenmeyle ilgili verileri toplanan 42-60 yaş arasındaki 1032 erkek 21 sene süreyle takip edildi ve bunların 230’ unun kalp krizi geçirdikleri tespit edildi.

Analizlerde, diyete fazla kolesterol alınmasının veya yumurta yenmesinin koroner kalp hastalığı riskini artırmadığı, bu sonucun ApoB4 genine sahip olanlar için de geçerli olduğu belirlendi.

Ayrıca diyetteki kolesterol miktarı ve yumurta ile boyun şahdamarı tıkanıklığıyla arasında da bir ilişki bulunmadı.

Kolesterol aklana aklana pirüpak oldu!

Kılavuzlar kolesterol yasağını kaldırıyor

Bu sene başında USA’ da hükümet tarafından yayınlanan yeni Beslenme Kılavuzu’ nda kolesterole konmuş olan yasak kaldırıldı (2).

Her 5 yılda bir yenilenen kılavuz, 40 seneden beri günde en fazla 300 mg yani iki yumurta yenmesine müsaade ediyor, daha fazla kolesterol alınmasının kalp krizi ve felç riskini artıracağı ileri sürülüyordu.

Gelelim neticeye

Amerika’ nın başta CDC, FDA olmak üzere tıp kurumlarının tavsiyeleri “bizim ulemamız” tarafından da kelimesi kelimesine aynen kabul edilir.

Bizde de 40 senedir yumurta, tereyağı, yağlı peynir, yağlı yoğurt gibi kolesterolden zengin gıdaların adlarının bile ağıza alınması yasaklanmıştı.

Türk halkı senelerce margarine, bitkisel yağlara, layt ürünlere talim ettirildi ve memleket obezden, diyabetliden, kalp hastasından geçilmez oldu.

Bakalım “Kolesterol kalp hastası yapar” masalıyla insanları senelerce uyutan “kolesterol düşmanı bilim adamları” şimdi bu tavsiyelerinden vazgeçtiklerini hangi gerekçeyle açıklayacaklar merak ediyorum.

Not: Kolesterol hakkında söylenen yalanları ve söylenmeyen gerçekleri “Büyük Kolesterol Yalanları” kitabımda okuyabilirsiniz.

Kaynaklar:

1. http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/02/10/ajcn.115.122317

2. http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Elif Gül Özak dedi ki:

    Peki hocam, kandaki kolesterol seviyesine ilişkin referans değerlerde bir değişiklik olacak mı? Yoksa bu yazıdan sonra, referans değerlerin bir önemi yok diye mi anlayalım?

  2. Ali Ulutaş dedi ki:

    Sizin bu mücadelenizden önce doktorlar hastanın yüzüne bile bakmadan tahlil kağıdına bakarak şak diye kolesterol ilacı yazıyorlardı. Şimdi onlar da gerçekleri gördü. Hemen kolesterol ilacı yazan doktor sayısında ciddi azalma var. önce diyet yapın bakalım diyorlar. gerçi verdikleri diyet de diyet olsa ya. Neyse bu da bir ilerlemedir.

  3. peri dedi ki:

    Önceden doktorlar kolesterol hapı almazsak bizi ölürsün kalp krizi geçirirsin diye tehdit ederi. Artık o kadar ısrarcı değiller hatta alamzsan da olur diyenler arttı bile denebelir.

  4. atıf kabukcu dedi ki:

    hocam iyi günler bazı doktorlar yumurtanın prostat kanseri sebeblerinden biridir diyorlar doğrumudur?

Siz de yorumunuzu paylaşın: