KOLESTEROL HAPLARI DİYABET RİSKİNİ İKİ MİSLİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Geniş kapsamlı ve uzun vadeli bir araştırmada halk arasında kolesterol hapı olarak bilinen statinlerin diyabet riskini neredeyse 2 misli artırdıkları ortaya çıktı.

Araştırma, statin kullananlarda diyabet komplikasyonları ihtimalinin 2.5 misli, obezite ihtimalinin ise yüzde 14 yüksek olduğunu da gösteriyor.

25.970 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmada başlangıçta sağlıklı olan ve hiçbir kalp hastalığı belirtisi göstermeyen simvastatin alan 3351 kişi benzer özelliklere sahip statin kullanmayan 3351 kişi ile kıyaslandı.

8 sene sonra statin kullananlarda diyabet gelişme riskinin statin kullanmayanlara nazaran yüzde 87, diyabet komplikasyonları riskinin yüzde 250 ve obezite riskinin de yüzde 14 fazla olduğu tespit edildi.

Statinlerin diyabete yol açtıkları aslında senelerdir biliniyor ama bu önemli risk küçümseniyor, bunun hafif bir kan şekeri yükselmesi olduğu, bu kişilerin statin alamsalar da diyabete yakalanma ihtimallerinin zaten yüksek olduğu gibi bahanelerle görmezden geliniyordu.

Statinlerin sağlıklı insanlar için bile faydalı olduğunu ileri süren meşhur JUPITER araştırmasının zamanından önce sonlandırılmasının altında yatan esas sebebinin diyabet riskinin farkına varılmış olması olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor.

Araştırma başlangıçta planlanan zamanda bitirilmiş olsaydı diyabete yakalananların sayısı o oranda yüksek olacaktı.

Statinler çok masum ilaçlardır diyen endüstrinin adamlarının bu araştırmaya ne diyeceklerini merak ediyorum.

statin diabetes ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Statinler sadece kalp hastalarına değil koroner damar hastalığı riski yüksek olan “sapasağlam insanlara” da veriliyor.

Bu sapasağlam insanlarda diyabet riskinin uzun vadede hemen hemen 2 misli yüksek olması hap içenlerin sağlıklarının nasıl tehlikede olduğunu apaçık ortaya koyuyor.

Kalp hastalıklarından korunmanın en akılcı ve doğru yolu ilaç içmek değil sağlıklı bir hayat tarzıdır.

Türk Dil Kurumu’ na “baldıran zehri içerim” diye başlayan sözün “statin içerim” diye değiştirilmesini teklif ediyorum.

Not: Statinlerle ilgili halktan saklanan tüm gerçekleri “Büyük Kolesterol Yalanları” isimli kitabımda okuyabilirsiniz (2).

Kaynak:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25917657

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

***

EK 1 (21.10.2021): Tip 2 diyabeti olmayan bireylerde 10 hafta süreyle yüksek yoğunluklu atorvastatin insülin direncini ve insülin sekresyonunu artırır. Zamanla, insüline daha dirençli hale gelen ancak insülin salgısında telafi edici artışları sürdüremeyen kişilerde statin kullanımıyla yeni başlayan diyabet riski artabilir. Kaynak: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.121.316159

***

EK 2 (8.12.2021): Geniş retrospektif eşleştirilmiş kohort çalışması, statin kullanımının daha yüksek diyabet tedavi artışı ve artan hiperglisemi komplikasyon riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2784799

***

EK 3 (28.3.2023): Statinler, normal veya bozulmuş glisemik kontrolü olan kişilerde diyabet indekslerini hafif ama önemli ölçüde yükseltiyor. Diyabetojenik etki, reçete edilen statin tipi veya dozundan etkilenmiş gibi görünmüyor.

Makale: Effects of statin therapy on glycemic control and insulin resistance: A systematic review and meta-analysis

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36965747/

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: