SPOR YAPARAK ZAYIFLAMAK İMKANSIZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bedrettin Akova, sadece spor yaparak zayıflamanın mümkün olmadığını söyledi. Prof.Dr. Akova, “Vücudumuz uyanıktır. İlk önce kilo verirsiniz fakat sonra diyet olmadan zayıflamanız imkânsız hale gelir” dedi.

Prof. Dr. Bedrettin Akova, özellikle obezite sorunu olanların spor yaparak zayıflamalarının olanaksız olduğunu, kilo vermek için spor yapmanın destek aracı olarak kullanılmasının doğru yöntem olacağını söyleyerek şu açıklamaları yaptı.

Prof. Dr. Akova açıklamasında, “kişi öncelikle yaşam düzenini doğru ayarlamak ve diyet yapmak zorundadır. Diyetini de doğru ayarlamak ve harfiyen uymak zorundadır. Kişi ben sadece ‘Spor yaparak kilo veririm’ derse büyük bir yanılgıya düşer. Spor hekimi olarak bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Bu konuda çok fazla bilimsel araştırma yapıldı. Diyet tek başına kilo vermede etkilidir. Spor yapmak ilk zamanlarda bir miktar kilo vermenizi sağlar. Ancak daha sonra yetersiz kalır. Diyet ve egzersiz birlikte yapıldığında hem kalıcı olur hem de daha sağlık kilo verilmesi sağlanır.” ifadelerine yer verdi.

“VÜCUDUMUZ UYANIKTIR, ENERJİ POLİTİKASI UYGULAR”

Kabaca düşünüldüğünde sürekli spor yaparak kilo vermenin mantıklı gelebileceğini anlatan Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bedrettin Akova, şöyle konuştu:

“Fakat bizim vücudumuz çok uyanık. Günlük aktivitelerimizi çabucak benimser ve enerji kaybımızın ne kadar olduğunu hemen öğrenir. Ona göre de enerji politikası uygulamaya başlar. Siz düzenli spora yeni başladığınızda bir miktar kilo verirsiniz. Ancak ondan sonra verememeye başlarsınız.

Çünkü vücudumuz bu durumu benimsiyor ve alışıyor. Bunu spor yapmayalım anlamında söylemiyorum. Spor tabi ki yapalım. Metabolizmamızı yüksek tutmak, şeker ve tansiyon benzeri çok sayıda hastalıklardan korunursunuz.

Ancak kilo da vermek istiyorum diyenler ve obezite problemi olanlarda yaşam felsefesi değişikliği, hayat düzeni değişikliği ve diyetin uygulanması olmazsa olmaz bir gerçektir. İşte o zaman spor yapmak anlamlı olur.”

Kaynak: http://www.ahaber.com.tr/yasam/2016/02/21/prof-dr-akova-spor-yaparak-zayiflamak-imkansiz

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mücahit Altuntaş dedi ki:

    Sayın Akova önemli konuya dile getirmiş.

    Vücudumuz kilo almaya da vermeye de dirençlidir.

    Eklerim ise şunlar.

    Obezitede hızlı sindirilen ürünlerin ” fazla, gereksiz, hatta farkında olmadan ! ” tüketme sorunu var.

    Sayın Karatayın dediği gibi bir ürünü un haline getirirseniz, kabaca söyleyecek olursak ne kadar işlem yaparsanız (buğdayı un yapmak yada şekerli ürünleri çok, olur olmaz ve yaygın kullanmak gibi )o kadar “hızlı sindirilebilir hale dönüştürürsünüz.Bu kilo demek.Çocuklarımız otuz yıl öncesine göre üç kat daha obez! Aval aval bakıyoruz.Kamusal, mali, hukuksa, anneler başta olmak üzre eğitimle ilgili aktif girişimler yapmak gerekiyor.Biz hadi yürüyelim ötesine yani kantinde getirilen yasaklar gibi daha aktif beslenme “yaptırımları” uygulamamız gerekiyor.Sigara gibi ! rafine karbonhidratların kullanımını sınırlandırmak yada kısıtlayıcı tedbirler !!!!

    O zaman un, unlu ürünler yani hamur işleri ve şekerden uzak dur !

    Otururken 150 kalori yürürken 300-400 kalori saatte yaktığını bil.Hareket etmenin ekstra değeri 150-200 kalori ise eğer bu üç dilim ekmek, yada 7-10 adet kesme şeker demek !

    Yani hareket önemli ama uygun ve hızlı sindirilmeyen ürün, rafine olmayan ürün tüketmek, taş devrindekine benzer modele yakın beslenmek daha önemli.

    Kilo vermek kişisel değil, aile ve çevrenin hata toplumun kültürel kalıp ve tutumlarıyla ilişkili.

    Bir halk sağlığı sorunudur !Yani topyekun yada olabildiğince aile ve çevreyi işin ve sürecin içine katarak ele alınması gerekiyor.

    Saygılarımla
    Dr.Mücahit Altuntaş
    İç hastalıkları uzmanı

Siz de yorumunuzu paylaşın: