HAFTADA 2 GÜN ASPİRİN KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Haftada 2 gün bebe aspirin içmenin kalın bağırsak ve rektum kanseri riskini yüzde 20 azaltabileceği bildirildi.

Araştırma, Nurses’ Health Study (1980-2010) ve Health Professionals Follow-up Study (1986-2012) kapsamındaki 88 bini kadın 48 bini erkek toplam 136 bin sağlık personeline ait 32 senelik verilerin analizi ile gerçekleştirildi.

32 sene sonunda 20414 kadında ve 7572 erkekte kanser teşhis edildiği belirlendi.

En az 6 sene süreyle düzenli aspirin kullananlarda “genel kanser riskinin” kullanmayanlara oranla yüzde 3, kolon ve rektum kanseri riskini yüzde 19 ve diğer gastro-intestinal sistem kanserleri riskinin de yüzde 15 azaldığı belirlendi.

Araştırmaya göre, aspirinin meme, prostat ve akciğer kanserlerine karşı koruyuculuğu yok.

Bu, 50 yaşın üzerinde olanlarda kolonoskopik tetkik yapılamayan her 100 bin kişide senede 33 ve kolonoskopik tetkik yapılan her 100 bin kişide 18 kolon ve rektum kanserinin önlenebileceği anlamına geliyor.

Düzenli aspirin kullanılması, haftada en az 2 gün standart (300 miligram) veya halk arasında bebek aspirini olarak da bilinen düşük dozda (75-81 miligram) ilaç alınması olarak tarif ediliyor.

Bu tür tedaviler daha ziyade kalp krizi ve felç geçiren hastalara bunların tekrarlamaması ve artrit veya romatizmal ağrılar için uygulanıyor.

Aspirinin kanserleri hangi mekanizma ile önlendiği tam olarak bilinmemekle beraber ilacın siklo-oksigenaz enzimini, enflamasyonu ve kansere yol açan bazı proteinleri azaltmasının etkili olabileceği düşünülüyor.

Aspirin ucuz ve etkili kanser önleyici ilaç olabilir

Araştırmanın başı olan A. Chan şunları dile getiriyor:

Aspirin kullanımı, tarama programlarıyla beraber binlerce insanın hayatını kurtarmak için ucuz ve etkili bir yol olabilir.

Bu verilere dayanarak herkesin kanser riskini azaltmak için aspirin alması doğru değil çünkü aspirin mide-bağırsak kanamaları riskini de artıran bir ilaçtır.

Ailelerinde kanser hikâyesi olanların doktorlarıyla aspirin kullanmayı konuşmalarını tavsiye ediyorum.

Kalın bağırsak kanserleri için obezite, alkol, sigara ve fazla kırmızı et tüketilmesi de riski artırır.”

Aspirin kanseri önlüyor mu?

Aspirin kullananlarda kolon ve rektum kanseri riskinin azaldığı, aspirin kullanmakta olan hastalarda hayatta kalma süresinin ilaç kullanmayanlara nazaran daha uzun olduğu önce de biliniyordu.

Bu araştırma da, aspirinin kalın bağırsak ve rektum kanserini değil bu hastalıkların riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor.

Buna dayanarak bağırsak kanserlerinin önlenmesi için herkese aspirin verilmesi son derecede sakıncalıdır çünkü aspirinin mide-bağırsak kanamaları gibi ölümcül de olabilen yan etkileri vardır.

Özellikle erişkin astımlılarda ve kadınlarda alerji yapma ihtimali de yüksek olan bir ilaçtır.

Söğüt ağacının kabuğundan elde edildi

Söğüt ağacı kabuğu, Eski Mısırlılar tarafından ağrı kesici özelliğinin keşfinden beri binlerce seneden beri ağrı kesici olarak kullanılır.

Bugün kullandığımız saf ve bozulmaz aspirin ise 1899 yılında Bayer Laboratuvarları’nda Felix Hoffman tarafından sentez edildi.

Aspirinin ağrı kesici ve ateş düşürücü olması yanında enflamasyonu baskılaması ve kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliklerinin ortaya çıkmasıyla kalp-damar hastalıklarının ve kanserlerin önlenmesinde de kullanılmaya başlanmıştır.

Gelelim neticeye

Bu araştırmaya dayanarak bağırsak kanserlerinin önlenmesi için rastgele aspirin kullanılması kesinlikle yanlıştır.

Kanserlerden korunmanın yolu asla bir ilaç kullanmak olamaz.

Uzun yaşamak, hastalıklardan korunmak, kanser olmamak için olmazsa olmaz olan tek şey “sağlıklı yaşamanın icaplarını yerine getirmektir.

Kaynak:

1. http://oncology.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2497878

2. http://www.cbsnews.com/news/daily-low-dose-aspirin-could-reduce-risk-of-certain-cancers/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Asistan doktor dedi ki:

    Aspirinin kanseri önlediği doğru bile olsa bize bunu ucuza içirmezler, özel bir aspirin üretirler ancak bunu içersen kanserden korunabilirsin derler. Tabii fiyatı da ona göre olur.

Siz de yorumunuzu paylaşın: