DİŞ ÇÜRÜMESİNİ YAVAŞLATAN BAKTERİLER KİMİN İŞİNE YARAR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Diş çürümesini yavaşlatan bakteri” başlıklı haberi dikkatle okumanızı tavsiye ederim (1).

Gerçekten de diş çürümelerine sebep olan bakterilerin etkisini hafifleten yeni bir bakteri türü bulunmuş olabilir ama bundan hemen düzenli kullanıldığında diş çürüklerini önleyen haplar üretilebileceğini söylemek tamamen “ticari” bir ifadedir.

BİR: Araştırmacıların A12 adını verdikleri bakteri türü asit miktarını düşürüyor olsa bile bu diş çürüklerinin önlenebileceği anlamına gelmez.

Tıpkı iyi kolesterol (HDL-kolesterol) değerlerini yükselten ilaçların kalp krizi ve felçleri önlemediği gibi!

İKİ: Önce bu bakterilerin diş çürüklerini önlediği ve bu tedavinin yan etkilerinin olmadığının ispatlanması icap eder.

ÜÇ: Bu durum ispatlanmış olsa bile bunun maliyet-etkinliğinin de gösterilmesi gerekir.

DÖRT: Bu araştırma mutlaka endüstri tarafından açık veya gizli olarak desteklenen bir araştırmadır.

Böyle değilse bile araştırmacıları bundan sonra endüstriden ciddi destek göreceklerdir, şüpheniz olmasın.

BEŞ: Bilimsel araştırma yapılmasına sözüm yok, isteyen istediği her araştırmayı yapmakta tabii ki hürdür ama bizim gözümüzü de öyle kolay kolay boyayamayacaklarını hatırlatırım.

ALTI: Diş çürüklerinin sebebinin tükürük asit miktarının artması olduğu doğrudur ama bunun altında yatan esas etken “şeker” yenmesidir.

YEDİ: Şeker yenmemesiyle diş çürükleri de obezite, diyabet, kalp krizi ve kanserlere kadar hemen her hastalık da önlenebilir ama böyle bir durum ne gıda ne ilaç endüstrisinin işine gelir.

SEKİZ: Diş çürümelerinin bir bakterinin ilaç haline dönüştürülerek insanlara sürekli olarak satılması ve insanların diş çürüğü endişeleri olmadan şeker yemeye güvenle devam etmeleri varken kimse size “Şeker yemeyin ki dişleriniz çürümesin, sağlığınız bozulmasın” demez.

DOKUZ: “Şeker endüstrisinin foyası çıktı” başlıklı yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum (2).

ON: Bilmem anlatabildim mi?

***

Sabah gazetesinin haberi:

ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda dişleri çürüten bakterilerin zararlı etkilerini azaltan yeni bir bakteri türü keşfedildi

ABD’li bilim insanları, diş çürümelerine neden olan bakterilerin etkisini hafifleten yeni bir bakteri türü buldu. “Applied and Environmental Microbiology” dergisindeki makaleye göre, araştırmacılar “Streptococcus” adlı bakterinin bir türü olan ve “A12” adı verilen bakterinin, ağızda diğer bakteriler tarafından üretilen ve diş çürümesine neden olan asit miktarını düşürdüğünü fark etti.

Keşfedilen bakterinin, çürüklerinin oluşmasında en önemli etkenlerden olan amino asit arjinini parçaladığı belirtildi. Araştırma ekibinde yer alan Robert Burne, yaptığı açıklamada, “A12” bakterisinin diş çürüklerine karşı önleyici tedavi olarak kullanılabileceğini kaydetti.

‘FORMÜL ÜRETİLEBİLİR’
“Arjinini parçalayabilen bu doğal bakteriden probiyotik bir formül üretilebilir” ifadesini kullanan Burne, risk altındakilerin “A12” bakterilerinden yapılan hapları düzenli kullanarak çürüklerden korunabileceğini dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2012 verilerine göre, dünya genelinde okul çağındaki çocukların yüzde 60 ila 90’ının, yetişkinlerin ise neredeyse yüzde 100’ünün dişlerinde çürük bulunuyor.

Kaynaklar:

1. http://www.sabah.com.tr/yasam/2016/03/12/dis-curumesini-yavaslatan-bakteri

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/17/yazilar/tip-yazilari/beslenme/seker-endustrisinin-foyasi-cikti

Siz de yorumunuzu paylaşın: