“HER GÜN BİR KADEH ŞARAP ÖMRÜ UZATIR” SÖZÜ DOĞRU ÇIKMADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Modern tıp müntesiplerinin “Her gün bir kadeh şarap veya viski içen içmeyenlere göre daha uzun yaşar” yalanı deşifre oldu.

Victoria Üniversitesi uzmanları, 4 milyona yakın kişi üzerinde alkol tüketimi ile mortalite (ölüm oranı) arasındaki ilişkiyi inceleyen 87 çalışmayı yeniden değerlendirdiler.

Araştırmacıların amacı bu çalışmalarda “hasta oldukları için alkolden uzak duranların (abstainers) alkol içmeyenler grubunda değerlendirilmesinin” sonuçları etkileyip etkilemediklerini ortaya çıkarmaktı.

Bu 87 araştırmanın meta-analizinde mortalitenin az miktarda içenlerde (günde 1.3-24.9 gram etanol) yüzde 14 ve ara sıra içenlerde (günde 1.3 gramdan az) yüzde 16 daha az ve daha önce içenlerde riskin yüzde 22 fazla olduğu belirlendi.

Hasta oldukları için alkollü içki kullanmayanlar ve kaliteyle alakalı çalışma karakteristikleriyle ayarlama yapıldıktan sonra az miktarda alkol alanlarda mortalitenin azalmadığı tespit edildi.

Hastalıkları sebebiyle alkol kullanmayanları dikkate alan 13 kaliteli araştırmanın meta-analizinde de aynı sonuca ulaşıldı; ara sıra içenlerdeki risk de az veya orta derecede içenlerinkine yakın bulundu.

Journal of Studies on Alcohol and Drugs isimli dergide yayınlanan meta-analizde alkollü içeceklerin türü ve ölümlerin sebebiyle ilgili bir ayırım gözetilmedi.

Buna göre, mortalite mesela şarap içenlerde hesaplanmış olsaydı veya mesela alkolün kalp hastalıklarından ölümlere etkisi araştırılmış olsaydı gene aynı sonuçlara ulaşılabilir miydi belli değil.

Bununla beraber etil alkolün aslında bir zehir olduğu hesaba katıldığında herhangi bir içkiden sağlık faydası beklemek hiç de akıllıca bir iş olamaz.

Bu araştırmaların tümü de “observasyonel” yani gözleme dayalıdır ve bunlardan bir sebep-sonuç ilişkisi çıkarmak zaten mümkün değildir.

Observasyonel araştırmalarda sadece bir ilişkiyi (association) ortaya koyabilir.

Gelelim neticeye

Alkol, toksik, bağımlılık yapan, kanserojen bir maddedir ve dolayısıyla da alkollü içeceklerden sağlık faydası ummak akıl ve mantık dışı bir iştir.

Hele de doktorların hastalarına “daha sağlıklı olmaları, daha uzun yaşamaları için alkollü içki tavsiyeleri” tam bir aymazlık ve hatta deli zırvasıdır.

Bardağımı “Alkolden uzak durmanız” için kaldırıyor ve kefirimi “Sağlığınıza” diyerek afiyetle içiyorum.

Kaynak:

http://www.jsad.com/doi/10.15288/jsad.2016.77.185

Not: Kefir de yazının fotoğrafı da Feryal Hanım’ ın ürünleridir.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Yasemin dedi ki:

    O bardaktaki sıvının kefir olduğuna nasıl inanalım?

Siz de yorumunuzu paylaşın: