ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN “ZORUNLU AŞI” KARARI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Çocukluk dönemi aşılarının yapılması ebeveyni tarafından istenmeyen çocukla ilgili, yerel mahkemece sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesini hak ihlali sayan Anayasa Mahkemesi ikinci kez karar verdi. Yüksek Mahkeme, aynı yöndeki ikinci başvuruda da maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Çocukluk dönemi aşılarının yapılması ebeveyni tarafından istenmeyen çocukla ilgili, yerel mahkemece sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesini hak ihlali sayan Anayasa Mahkemesi, aynı yöndeki ikinci başvuruda da maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Yerel mahkemece, anne ve babasının çocukluk dönemi zorunlu aşılarını yaptırmayan çocuk hakkında sağlık tedbiri uygulanması istendi. Tedbir kararına yaptığı itiraz mahkeme tarafından reddedilen aile, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Aynı yöndeki bir başka başvuruda, çocukluk dönemi aşılarının yapılması ebeveyni tarafından istenmeyen çocukla ilgili, mahkemece sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesini hak ihlali sayan Anayasa Mahkemesi ikinci kez karar verdi.

Yüksek Mahkeme, bu başvuruda da maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin daha önce verdiği “zorunlu aşı” kararının gerekçesinde, vücut bütünlüğüne ilişkin hukuksal çıkarların da özel hayata saygı hakkı kapsamında güvence altına alındığı belirtilmişti.

Kararda, “Birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik olarak tanımlanan maddelerin vücuda verilmesi şeklindeki aşı uygulamasının müdahalenin boyutundan bağımsız olarak vücut bütünlüğüne bir müdahale oluşturduğu açıktır” denilmişti.

1593 sayılı Kanun’da çiçek aşısının mecburi bir aşı olarak öngörüldüğü, bu yükümlülüğün Kanun’da ayrıntılı şekilde düzenlendiği anlatılan kararda, bunun dışındaki aşı uygulamasının Bakanlığın ilgili genelgesi kapsamında yapıldığı, genel ve zorunlu aşı uygulamasına dayanak oluşturacak bir kanun hükmü bulunmadığı vurgulanmıştı.

Sağlık Bakanlığınca, Anayasa Mahkemesinin kararı çerçevesinde zorunlu aşı uygulamasıyla ilgili mevzuat çalışması başlatılmıştı.

Kaynak: http://www.cnnturk.com/turkiye/anayasa-mahkemesinden-zorunlu-asi-karari86

***

EK 1 (8.4.2021): Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “demokratik toplumlarda” belirli hastalıklar için çocuklara zorunlu kılınan aşının “gerekli” olduğuna hükmetti.

AİHM, zorunlu tutulan bazı aşıları çocuklarına yaptırmayan ve bu yüzden ceza alan Çekyalı iki ailenin, 2013 ve 2014’te yaptığı itiraz başvurusuna ilişkin kararını açıkladı. Çekya’da 9 hastalığa karşı çocukları aşılamanın zorunlu olmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) özel hayata saygı hakkına ilişkin maddesini ihlal etmediği ifade edilen kararda, çocuklara geçerli sebep olmadan aşı vurulmaması halinde ebeveynlerine para cezası verilebileceği ve aşı olmayan çocukların anaokullarına gidemeyeceği belirtildi.

Kararda, Çekya tarafından, çocuklarına zorunlu aşıyı yaptırmadığı gerekçesiyle ailelerden birine verilen para cezasının “aşırıya” kaçmadığı, diğer çocuğun ise anaokuluna kabul edilmemesinin cezai değil önleyici tedbir olduğu kaydedildi. Mahkeme, “demokratik toplumlarda” belirli hastalıklar için çocuklara zorunlu kılınan aşının gerekli olduğu yönünde karar verdi. AİHM özel hukukçusu Nicolas Hervieu, “Bu karar, mevcut (yeni tip koronavirüs) Covid-19 salgınında belirli koşullar altında zorunlu aşılama olasılığını doğruluyor.” yorumunu yaptı.

Çekya’da 2003’te bir aileye, yasal olarak zorunlu olmasına rağmen 13 ve 14 yaşlarındaki 2 çocuğuna bazı aşıları yaptırmayı reddettiği gerekçesiyle para cezası verilmişti. Bir başka ailenin de 2006’da çocuğuna bazı aşıları yaptırmayı kabul etmemesi üzerine çocuk anaokuluna kabul edilmemişti. Her iki aile, verilen kararlara mahkemelerde itiraz etmiş ancak itirazları kabul edilmemişti. Aileler, bunun üzerine 2013 ve 2014’te AİHM’ye başvurmuştu.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-aihmden-asi-karsitlari-icin-karar-demokratik-toplumlarda-cocuklar-icin-zorunlu-tutulan-asilar-gerekli-11-681-95215.html

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Asistan doktor dedi ki:

    Zorla ne güzellik olur ne de aşı yapılır.

  2. Alişan Yıldıran, Prof. Dr. Çocuk İmmünoloji-Allerji Uzmanı dedi ki:

    2. Ulusal Aşı Çalıştay’ı dün başladı, bendeniz de katılmak durumunda kaldım, durumu anlatmak çok zor.
    Bir çeşit aşı dinine inananlar topluluğu oluşmuş ve sağlık bakanlığı bunların oyuncağı olmuş durumda.
    Zorla aşı yapılması için mevzuatı hazırladıklarını, kanun çıkarttıracaklarını söylüyorlar.
    Dünyada bunun bir örneğinin olmadığının, en başda insan haklarına aykırı olduğunun dahi farkında olamayacak kadar dinlerine bağlılar.
    Benim bir kaç muhalefet cümleme inanılmaz tepkiler gösterdiler.
    Gösterdikleri verilerde son on yıl içinde aşıya harcanan paranın 23 kat arttığını belirtmeleri olayı açıklıyor zannederim.

  3. Misafir dedi ki:

    Almanyada da zorunlu asilar,eger siz bir kac asisini yaptirmassaniz bu asilarda 3,ayla 6 ay araliklarda oluyor,cocuk Dr il saglik bakanligina bildiriyor,saglikbakanligi devreye girdikden sonra yinede aile dikkate almassa yasal islem baslatiliyor,bunun sonucunda tabi en son mahkeme karariyla cocugunuzu elinizden alabiliyorlar ve maddi ceza ödüyorsunuz,yani asi veya Dr kontroli deyip gecemiyoruz ebebeyin olarak.

  4. ismet badem dedi ki:

    Zorla aşı kanunu çıkaracaksalar, şimdiden Allah fırsat vermesin, ıslah etsin, ıslah olmazlarsa…

Siz de yorumunuzu paylaşın: