KAHVE VE KAFEİNLİ İÇECEKLER DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Fertility and Sterility isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre gebe kalmadan önce anne veya baba adayının günde 2 fincandan fazla kahve içmesi düşük riskini artırıyor.

Aynı araştırmaya göre gebeliğin ilk 7 haftasında günde 2 defadan fazla kafeinli bir içecek tüketilmesi de düşük ihtimalini artırıyor.

35 ve üzerindeki yaşlarda olan kadınlarda erken düşük riski genç kadınlara göre 2 misli fazla bulundu, ama günde en az 3 defa kafeinli içecek içenlerde riskin yüzde 74’ e yükseldiği belirlendi.

Gebelikten önce babanın günde 2 defadan fazla kafeinli içecek içmesi düşük riskinin yüzde 73 fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Ohio State Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırma gebelikten önce gebeliğin ilk aylarında multivitamin alınmasının düşük riskini azalttığını da ortaya koyuyor.

Kafeinli içecekler

344 kadın üzerinde yapılan araştırmada kafeinli içecek ayırımı yapılmamış olması çok önemli bir kusur çünkü kafeinli içecek kavramı içine kola da kahve de çikolatalı içecekler de enerji içecekleri de girer ve hepsinin de birbirinden farklı özellikleri vardır.

Kahvenin bile çeşitleri yan işlenmiş olup olmaması sütlü mü sütsüz mü şekerli mi şekersiz mi içildiği çok şeyi değiştirir.

Gelelim neticeye

Bu araştırmanın sonuçlarına bakarak bir genelleme yapmayı kesinlikle doğru bulmam.

Bizim Türk usulü kahvemiz de filtre kahve de bence aşırıya kaçmamak kaydıyla kadın erkek genç yaşlı herkes için faydalı içeceklerdir.

Bütün mesele dozda yani miktardadır.

Her zaman, ne kadar faydalı bir yiyecek veya içecek olursa olsun bunları makul miktarda tüketmenin daha doğru olduğunu, sağlıklı diye tıka basa yemenin de içmenin de zararlı olduğunu unutmayın.

Kaynak: http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)30042-5/abstract

***

EK 1 (15.11.2021): Gebelikte orta düzeyde kafein tüketenlerde, kafeinden tamamen kaçınanlara göre gebelik diyabeti riski daha düşük ve kardiyo-metabolik risk profilleri daha iyi. Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2785784

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. faik dedi ki:

    Ömrüm boyunca fazlasıyla kahve içiyorum, içenleride görüyorum, hatta hamileyken sigara içenleride gördüm, bu olacağı söylenenleri görmedim duymadım yaşamadım.

    Ama geçen günlerde ilaçtan çocuğunu kaybedeni duydum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: