YÜKSEK DOZ VİTAMİN D İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Vitamin D’ nin sağlıklı bir hayat için hastalıklardan korunmak için “elzem” olduğuna hiçbir itirazım yok ama bir vitaminin mesnetsiz olarak göklere çıkarılmasını da anlayamıyorum.

İlla vitamin D hapları içilecek, kandaki seviyesi mutlaka 100’ ün üzerinde olacak diye davul çalanlar bile var.

Gel gelelim yüksek doz vitamin D tedavisinin ne kanseri ne kalp hastalıkları önlediğine dair inandırıcı “adam gibi” bir araştırmaya rastlamadım.

Diabetes Care isimli tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada yüksek doz vitamin D’ nin glukoz regülasyonu ve insülin direncini önlemede de işe yaramadığı ortaya çıktı.

Araştırmada bir grup hastaya 8 hafta süreyle haftada bir 30 bin IU vitamin D veya plasebo verildi.

Bu süre sonunda her iki grup arasında birinci ve ikinci faz insülin sekresyonu, insülin duyarlılığı, dispozisyon endeksi ve glisemik kontrolle ilgili hiçbir parametrede bir farklılık bulunmadı.

25 (OH)D’ nin en düşük bazal değerleri ve 25 (OH)D’ de en büyük artışın olduğu subgrup analizlerinde de neticenin değişmediği belirlendi.

Araştırmacılar bu sonuçları “Prediyabetik veya diyetle tedavi edilen diyabetiklerde 8 haftalık yüksek vitamin D tedavisinin beta-hücre fonksiyonları, insülin direnci veya glisemik kontrol üzerine hiçbir etkisi olmadığı” sözleriyle özetliyorlar.

Gelelim neticeye

BİR: Vitaminler sağlıklı bir hayat için elzemdir ama bu hiçbir vitaminin yüksek dozlarda alınması için bir dayanak değildir.

İKİ: Adam gibi beslenen insanlar her türlü vitamin ve minerali yeteri kadar alırlar.

ÜÇ: Çok özel durumlar dışında vitaminlerin hap olarak alınmasını hele de bunların yüksek dozlarını doğru bulmam.

DÖRT: Kanda D vitamini 100′ den yüksek olacak diyenlerle kanda kötü kolesterol 100′ ün altında olacak diyenler “emmioğlu” olurlar.

BEŞ: Evet, fazla vitamin göz çıkarır! (Çıkarmaz diyenler lütfen gözlerine mukayyet olsunlar!)

Kaynak:

http://care.diabetesjournals.org/content/39/3/345.abstract

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. Murat dedi ki:

    Canan Karatay duymasın

  2. Canan Karatay dedi ki:

    D vitamini Vitavmn değildir.

    İnsan vücudunda üretilen en güçlü antioksidandır. İnsan vücudunda üretilen bir madde vitamin değil, bir hormondur! Hücrelerimizin hepsinde D Vitamini reseptörleri bulunur!

    Her gün, 20 dakika öğle güneşinde kaldığımız zaman, yani gölgemizin en kısa olduğu zaman, korumasız olarak tabii vücudumuz 25.000 ünite D vitamini üretir zaten.

    D vitamini bütün seks ve stress hormonlarının da ana maddesidir. Bir organizma onu her dem kullnamaktadır!

    Bu nedenle, henüz toksik olan düzeyi de gösterilmemiştir. Yarı ömrü 48 saattir!

  3. Nejat Aydın dedi ki:

    Canan Karatay’ ın yukarıdaki satırları D vitamininin dışarıdan hap olarak alınması gereken bir madde olmadığını gösteriyor. D vitamini meftunlarına önemle duyurulur. Bakın Canan Karatay bile D vitamini deride güne ışınlarının etkisiyle sentez edilir, bu yüzde ağızdan alınması gerekmez diyor.

  4. Türkan Çolakoğlu dedi ki:

    Canan Hocamın yüksek doz D vitamini tedavisini savunmamasına şaşırdım, sadece yüksek dozun zararı yoktur diyor. Çok ilginç!

  5. Canan Karatay dedi ki:

    Meta-analysis finds relationship between low vitamin D levels and kidney cancer
    March 28, 2016 — Riley Peterson
    A recent meta-analysis found that low vitamin D levels were associated with a 21% increased risk of developing kidney cancer. Continue reading →

    Low vitamin D status linked with nearsighted vision in young children
    March 25, 2016 — Missy Sturges
    A recent study suggests that vitamin D deficiency is linked with longer axial length and an increased risk of nearsighted vision in young children. Continue reading →

    D Vitamini komitesi üyesi
    Canan Karatay

  6. Asistan doktor dedi ki:

    Canan Hoca ya association ile causation arasındaki farkı bilmiyor veya bunu görmezden geliyor ki ikisi de birbirinden fahiş hatalardır.
    Bunu ona kim anlatabilir bilemiyorum.

  7. Faruk Doğan dedi ki:

    canan Karatay’ ı seviyor ve takdir de ediyoruz lakin çok konuşuyor ve çok konuştukça da yalan-yanlış mesnetsiz şeyler söylemeye başlıyor. Olmuyor Canan Hocam olmuyor. Bakın yukarıda D vitamini vitamin değildir insan vücutunda üretilir diyorsunuz sonra da kalkıp insanlara yüksek dozlarda D vitamini veriyorsunuz. Mantık bunun neresinde?

  8. Nedirkibu dedi ki:

    Evet insanoğlu vücudunda D vitamini üretilir ancak kim günlük 20 dakika güneş altında bekliyor? Canan Hoca diyor ki zaten yeteri kadar güneş görüyorsanız D vitamininiz normaldir. Ancak günlük hayatımızda evden çıkıp arabaya biniyoruz, işimize gidiyoruz akşam olunca da eve geliyoruz. Eee güneş nerede kaldı? Tatile gidiyoruz güneşlenirken güneş kremi sürüyoruz, yine yeteri kadar güneşten faydalanamıyoruz. İşin kötü kısmı bu ülkede hala kanser hastalarında HASTALIK SÜRESİNCE 1 KEZ DE OLSA! çoğu doktor D Vitamini, B vitamini gibi önemli değerlere baktırmıyor. Doktorlar risk almak istemiyor. Bana göre kemoterapi öncesi alınan kan değerlerinde en azından 3 ayda bir vitamin/ hormon değerlerinede bakılmalıdır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: