POLENLERDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPALIM?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Atmosferdeki polen miktarları hava şartları ile yakından ilgilidir. Sıcak, kuru ve rüzgârlı havalarda ve fırtınalı günlerde atmosferdeki polen sayısı çok fazladır.

Rutubetli ve yağmurlu günlerde ise polenler su ile yere indikleri için havadaki miktarları çok azalır. Birçok hasta, yağmur yağdıktan sonra şikâyetlerinin bıçak gibi kesildiğini çok iyi bilir ve çok rahatsız olduğu zaman yağmur yağsın diye dua eder !

Bitkilerin çoğu, polenlerini gün doğumu ile sabah saat 8 arasında, bir kısmı öğle saatlerinde, bir kısmı ise öğleden sonra salarlar. Tatlı ilkbahar otu günde iki kez polen yayan bir bitkidir.

Polenlerin rüzgarın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınabileceklerini daha önce de söylemiştim. Ağaç polenlerine göre, çayır ve çimen polenleri çok daha uzak mesafelere yayılabilirler.

Yüksek binalarla çevrili sokaklarda, binaların yüzeyi statik elektrik nedeniyle polenleri çekerler. Buna karşılık,  deniz kenarlarında çok az polen bulunur.

Birçok araştırma hava kirliliğinin polenlere duyarlılığı artırdığını göstermiştir. Özellikle de yoğun trafik olan bölgelerde yaşayan ve dizel partiküllerine ve poliaromatik hidrokarbonlara maruz kalan kişilerde polen duyarlılığı  daha kolay oluşmaktadır.

Elektron mikroskobu ile yapılan araştırmalarda, hava kirliliği olan yerlerde polenlerin egzost ve dizel kurumları ile kirlenmiş olduğu gösterilmiştir.

Pollen Count: What Does it Mean?

Burcunuz ve polenler

Polen mevsiminde doğan çocuklarda, yani koç ve boğa burcundan olanlarda,  polen alerjilerinin daha sık görüldüğü bir çok araştırma ile belirlenmiştir.

Çocuğunuzda polen alerjisi olmasını istemiyorsanız, doğum tarihinin bahar mevsimine rastlamamasını sağlamanız geriyor.

Polenlerden korunma yolları

Soluduğumuz havada bulunan polenleri kontrol etmek elimizde olmadığı için, polenlerden korunmak ev akarlarından korunmak kadar kolay değildir.

Her şeyden önce, hangi polenlere alerjik olduğunuzu bilmelisiniz gerekir.

Polenlerine alerjik olduğumuz bitkilerden olabildiğince uzaklaşın.

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, medya (radyo, televizyon, gazete…) polen mevsiminde günlük hava raporlarında polen durumu hakkında bilgi vermelidir.

Evinizin kapı ve pencerelerini sıkıca kapayın.

Evde ve arabanızda polen filtreli klimalar kullanın.

Evinizdeki polen miktarı çok fazla ise hava temizleyicilerden yararlanın.

Polenlerin atmosferde yoğun olarak bulundukları zamanlarda (sabahın erken saatleri, sıcak, kuru ve fırtınalı havalar…)dışarı çıkmamaya özen gösterin.

Mutlaka dışarı çıkmalı iseniz, ağzınızı ve burnunuzu koruyan maskelerden yararlanın.

Polen mevsimi, açık havada spor ve egzersizden kaçının.

Polen zamanı ağaçlık, çimenlik yerlere seyahat etmeyin, deniz kenarlarını tercih edin.

Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın ve eve gelince gözlüğünüzü bol su ile yıkayın.

Şapka takın. Takmıyorsanız, saçlarınızı yatmadan önce mutlaka yıkayın, çünkü saçlarınıza çok miktarda polen yapışmış olabilir.

Günlük kıyafetlerinizi eve gelir gelmez, yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin.

Kaynak: Astım ve Alerjiler ile Mutlu Yaşama Rehberi

http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/astim-ve-alerjiler-ile-mutlu-yasama-rehberi/

Siz de yorumunuzu paylaşın: