GÖĞÜS HASTALIKLARINDA KOCA BİR ÇINAR: TUĞRUL ÇAVDAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Göğüs hastalıkları camiasının önemli isimlerinden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tuğrul Çavdar Allah’ ın rahmetine kavuştu.

Tuğrul Hoca aynı zamanda benim de mensubu olmaktan gurur duyduğum İstanbul Erkek Lisesi mezunlarından idi.

Doçentlik jürimdeki üyelerden de biriydi.

Onunla asistanlık eğitim sırasında ve doçentliğimin ilk birkaç senesinde çeşitli toplantılarda görüşme fırsatımız oldu ama daha sonra neredeyse hiçbir yerde karşılaşmadık.

Ben kongre ve benzeri faaliyetlere hiç katılmazdım, Hoca da zaten 1997′ de emekli olup bir yerde camiadan uzaklaşmıştı.

Hoca’ mıza Allah’ tan rahmet, yakınlarına, öğrencilere ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

Not: Ülkemizdeki göğüs hastalıkları uzmanlık derneklerinin ve lisenin derneğinin Hoca’ nın vefatı ile ilgili bir duyurusuna ben mi rastlamadım yoksa onların böyle bir bilgilendirmesi mi olmadı bilmiyorum.

***

Toraks Bülteni’ nden (1):

Göğüs Hastalıklarında Koca Bir Çınar: Tuğrul Çavdar Değerli üyelerimiz hepiniz onu tanıyorsunuz. Göğüs Hastalıkları alanında koca bir çınar olan hocamız Prof. Dr. Tuğrul Çavdar…

Türk Toraks Derneği’nin kurucu üyelerinden ve 1998 – 2000 yılları arasında dernek başkanlığını yapmış olan hocaların hocası…

Her zaman çalışkanlığın, dürüstlüğün, ilkeli olmanın timsali… Her toplantıda deneyimlerine dayanarak yaptığı konuşmalardan dersler çıkardığımız bir duayen…

Aşağıda Toraks Bülteni (TB) olarak hocamızla yaptığımız röportajı sunuyoruz.

T.B.: Bize kısaca özgeçmişinizi anlatır mısınız?

T.Ç.: 1957 de tıp fakültesinden mezun oldum. Çok kısa bir süre S.S.Y.B.’de çalıştım. 1958 yılı başında uzmanlık eğitimine başladım. Temmuz 1962 Göğüs Hastalıkları Uzmanı oldum. Uzmanlıktan sonra 18 ay Paris’te yabancı asistan olarak çalış- tım. İstanbul Göğüs Cerrahisi Merkezinde 9 yıl ağırlıklı olarak Solunum Fonksiyon Laboratuarında görev yaptım. 1972’de Üniversite Doçenti oldum. 1976’da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ne kadrolu doçent olarak atandım. Daha sonra burada profesör ve Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptım. 1997 de emekli oldum.

T.B.: Göğüs Hastalıkları dalını seçtiğinizden memnun musunuz? Bu dalın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

T.Ç.: Mezuniyet sonrası bir çok klinikte uzmanlık eğitimi alabilme imkanı varken göğüs hastalıklarını daha talebe iken seçmiştim. Çünkü bu disiplin dâhiliye branşları içinde en iyi gelişebilecek biri olarak görülüyordu. Bu kanaatimin doğruluğunu bugün daha iyi görüyorum. Uzmanlık Eğitimine başladığım zaman akciğer tüberkülozu ve KOAH’dan ibaret olan bu branş, bugün büyük bir hasta potansiyeli, çok geniş bir bilgi birikimi ihtiva eden, birçok girişim ve manipulasyon gerektiren ve gittikçe genişleyen çalışma alanları olan bir dal haline gelmiştir. Önümüzdeki senelerde uyku hastalıkları ve yoğun bakımdaki gelişmeleri göreceğiz. Birçok memlekette başlamış olan evde göğüs hastalıkları takip ve tedavisi Türkiye’de de başlayacaktır. Toplum sağlığı çalışmalarında en önemli branşa mensup olduğumuzu da unutmamalıyız.

T.B.: Türk Toraks Derneği’nin bugün bulunduğu yeri ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?

T.Ç.: Kurucuları arasında bulunmakla övündüğüm Türk Toraks Derneği gelişmiş ülkelerdeki uzmanlık dernekleri gibi çalışmaktadır. Önümüzdeki yıllarda uzmanlık dalımızın gelişmesi için yapılması gerekli çok iş mevcut. Bunların gerçekleşmesinde derneğimizin büyük faydası olacağını umuyorum. Bu işlerin en başta gelenlerini sıralamak isterim: – Gelecekte uzmanlık veren kuruluşların gerekli laboratuar, ekipman ve elemanlara sahip olması – Uzmanlık eğitiminin gereken seviyede olması için gerekli denetlemenin ve desteğin sağlanması – Yalnız mensuplarına değil ülkenin akciğer sağlığına sahip çıkması Son söz olarak güzel bir gelecek bizi ve derneğimizi bekliyor demek isterim.

Kaynak: http://www.toraks.org.tr/uploadFiles/book/file/2522011162930-030.pdf

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısılişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısıziz Hikmet dedi ki:

    Allah rahmet eylesin

Siz de yorumunuzu paylaşın: