TIP DÜNYASINDA TEREYAĞI TARTIŞMASI: GERÇEKLER ORTAYA ÇIKIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Birkaç gündür gerçek bilim dünyasından modern tıbbın beslenme tavsiyelerinin yanlışlığını suratlarına çarpan araştırma sonuçları geliyor.

Tuft Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan ve Circulation isimli dergide yayınlanan bir araştırmada diyabet riskinin tam yağlı süt ürünlerini tüketenlerde yağsız veya düşük yağlıları tüketenlere göre daha düşük olduğu belirlendi (1).

Sonra da light ürünlerin tam yağlı süt, peynir ve yoğurda göre daha fazla kilo aldırdığını ortaya koyan araştırmanın haberleri yayınlandı (2).

Bugün de sıra tereyağında!

Haberin başlığı da sizi yanıltmasın, tıp dünyasında tereyağı tartışması falan yok aslında.

Kafalarına tereyağının “zararlı yağ olduğu algısı” nakşedilmiş bilerek veya bilmeden endüstri tarafından kullanılan bilim adamlarının yaptıkları algı operasyonları gözler önüne seriliyor, hepsi bu!

Tereyağı dediysek bu tabii ki marketten aldığınız şık ambalajlı markalı nesneyi kast etmiyoruz.

Tereyağı hakiki köy tereyağı olmalı, süte endüstrinin eli değmeden en ilkel yöntemlerle üretilmeli ki bir şeye benzesin.

Sağlıklı doymuş yağlar makul miktarlarda tüketilmek kaydıyla uzun ve hastalıklardan uzak yaşamanın temel unsurlarındandır.

Gelelim neticeye

Bilim dünyasında tereyağı tartışması falan yok.

İnsanlara doğruları anlatmaya çalışanlarla onları bilinçli veya bilinçsiz hasta etmeye uğraşanların mücadelesinde yalanların deşifre olması, gerçeklerin ortaya çıkması durumu var.

Kaynaklar:

1. http://www.medicaldaily.com/whole-milk-weight-management-diabetes-risk-381052

2. http://www.ntv.com.tr/saglik/light-mi-tam-yagli-mi,3GqxKVWCTkaGAvnGmx5ctg

***

Ntv’ nin haberi:

Tıp dünyası tereyağıyla ilgili hararetli bir tartışmaya tutuştu. Nedeni ABD’de yapılan yeni bir araştırma. Buna göre tereyağını kesip, sıvı yağa yönelmek kalp krizi riskini azaltmıyor.

Tereyağ yerine bitkisel yağ tüketmek kalp sağlığı için sanıldığı kadar faydalı değil. Bu sonuç 45 yıllık verilere dayanan bir araştırmadan çıktı.

Tereyağıyla ilgili tartışmaları alevlendiren çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yürütüldü. 9 binin üzerinde denekle yapılan ve eski verilerin de gözden geçirildiği araştırmada tereyağ yerine ayçiçek ya da mısır özü yağı gibi bitkisel yağları tüketmenin kalp sağlığı üzerindeki etkisi mercek altına alındı. Sonuçlar, bitkisel yağları tercih etmenin kalp krizi ya da kalp hastalıkları sonucu ölüm riskini azaltmadığını ortaya koydu. Ancak sıvı yağların kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğu vurgulandı.

Uzmanlar bu konuda uzun vadeli araştırmalar yürütülmesi gerektiğini söylese de sonuçlar, tereyağıyla ilgili tartışmaları alevlendirdi. Tereyağ gibi doymuş yağların kalp sağlığı için zararlı olduğu tespiti, 1950’lerde yürütülen bir araştırmaya dayanıyor. Sadece 6 ülkeden sonuçları içeren bu çalışma, 1970’lerden bu yana birçok sağlık kurumu tarafından kalp sağlığının anahtarı olarak benimsendi. Ancak son yıllarda tereyağıyla ilgili tezleri çürüten çok sayıda araştırma yürütüldü.

Bu araştırmaların çoğu düşük tereyağı tüketimini teşvik eden beslenme önerilerinin gözden geçirilmesini istiyor. İngiltere’de son araştırmaları gözönüne alarak 2017’de kapsamlı bir rapor yayınlamaya hazırlanıyor.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/tip-dunyasinda-tereyag-tartismasi,x4IKp4mh0UueAZNfOkY9Fg

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: