KOLESTEROL İLAÇLARININ FİŞİ ÇEKİLDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tıbbi fetva kurumu FDA, daha önce etkili ve güvenilir olduğu gerekçesiyle ruhsat verdiği kolesterol ilaçlarının fişini çekti.

FDA resmi kararını bugün ilan edecek.

AbbVie şirketi tarafından üretilen bu ilaçlardan biri Advicor diğeri de Simcor.

Bu kararla beraber aynı şirketin uzun etkili niasin ihtiva eden Niaspan ve fenofibrik asit (fibrat) ihtiva eden Trilipix isimli ilaçları da tarihe karışmış olacak.

Advicor’ da uzun etkili niasin + lovastatin, Simcor’ da ise uzun etkili niasin + simvastatin var.

Lovastatin ve simvastatin kolesterol sentezini baskılayan ilaçlar ve bunlar tek başlarına halen tüm dünyada satışta.

Niasin veya diğer adıyla nikotinik asit ise ilaç bile sayılmaz çünkü o bir vitamin: B3 vitamini.

Nasıl olur dediğinizi duyar gibiyim.

Evet, biri halen kullanılan bir statin diğeri de bir vitaminden müteşekkil ilaçlar nasıl olur da piyasadan kaldırılır diyorsunuz.

Üstelik de kaldırılma sebebi ilaçların hem “faydasız olduğunun” ve hem de “emniyetli olmadığının” anlaşılması.

Bu karar iki bakımdan çok önemli

Bu karar iki bakımdan çok önemli:

BİR: FDA’ nın onay vermesi bir ilacın etkili ve güvenilir olduğunu kesinlikle garanti etmiyor.

Çünkü FDA kararlarını uzun zamandan beri insanların değil ilaç endüstrinin menfaatlerini dikkate alarak veriyor.

FDA bu ne yapsa yeridir deyip geçmek mümkün değil çünkü tıp âlemi için FDA’ nın onay vermesi o ilacın etkili ve emniyetli olduğunun tescili anlamına geliyor.

Tüm dünyada milyonlarca insan da FDA’ ya güvenen doktorlarının yazdıkları ilaçlardan umut bekliyor ama görüyorsunuz nafile!

İKİ: Bu karar kolesterol teorisinin yanlış olduğunu da bunu kabul etmemekte direnenlerin kafasına balyozla bir defa daha vurarak hatırlatmış oluyor.

Kalp krizi ve felçlerin sebebinin kolesterol yüksekliği olmadığı, bunların düşürülmesinin işe yaramayacağı dünya âleme ilan ediliyor.

Gelelim neticeye

BİR: Kolesterol teorisi ilaç endüstrisinin bir pazarlama oyunudur, bunu anlayamayan, anlamak istemeyen veya anladığı halde sesini çıkarmayan bilim adamları ayıp ediyorlar.

İKİ: Niasin B3 vitaminidir; vitaminleri zararsız sanıp gelişigüzel içenlere, kan seviyesini yükseltmek için vitamin hapı yutanlara önemle duyurulur!

ÜÇ: Statinlerin de çok da uzak olmayan bir gelecekte etkili ve emniyetli olmadıkları gerekçesiyle piyasadan çekildiklerini duyduğunuzda sakın şaşırmayın.

Kaynaklar:

http://www.medpagetoday.com/Cardiology/Dyslipidemia/57390?xid=nl_mpt_DHE_2016-04-16&eun=g447354d0r

https://s3.amazonaws.com/public-inspection.federalregister.gov/2016-08894.pdf

https://s3.amazonaws.com/public-inspection.federalregister.gov/2016-08887.pdf

 

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Celal Kirdar dedi ki:

    Bu kararları böyle yorumlamak için gerçekten çok art niyetli olmak lazım. Pes doğrusu diyorum. Umarım okuduğunu anlayan kişiler vardır bu grupta da sizin bu safsatalarınıza kanıp tedavilerini bırakmazlar.

  2. Asistan doktor dedi ki:

    Celal Bey ya bir ilaç firmasında çalışan biri veya ilaç firmalarından çıkar sağlayan birisi. Senelerce piyasada satılan ama faydası olmadığı gibi tehlikeli yan etkileri olduğu için ruhsatı geri çekilen bu ilaçları kullanan milyonlarca insanın gördüğü maddi manevi zarar umurunda değil. Beyefendi sizin niyetinizi de hocamın niyetini de gayet iyi değerlendirebilecek durumdayız. Ben size sadece hocanın kolesterol kitabını okumanızı öneririm. Belki o zaman gerçekleri görürsünüz.

  3. Dr. Kamil dedi ki:

    Ben de Celal Kırdara pes diyorum. Sayın Kırdar lütfen gözünüzü açın, aklınızı kullanın ve makaleyi yeni baştan okuyun. Burada insanlara yararı olmadığı halde üstelik de zararlı olduğu da anlaşılan bir ialç senelerce FDA’ nın önerisiyle veriliyor ama FDA şimdi diyor ki yanlış yapmışım, bu ilacın ne koruyucu etkisi var ne de güvenilir. Sizlerin ayılıp bayıldığı kolesterol düşürücü ilaçların da mutlak faydası ortada, zararları bunun birkaç misli fazla. Kalp sağlığı için sağlıklı beslenmek hergün onbn adım atmak ve sigara kullanmamak yeterli. Kafaları ilaç şirketleri tarafından yıkanan doktorların önyargılarını parçalamak atomu parçalamaktan zor derler doğrudur.

  4. Canan Karatay dedi ki:

    KOLESTEROL VAGONUNA BİNENLERİN BU VAGONDAN İNMELERİ ÇOK ZOR VE KOLAY DA DEĞİL.

    NEDEN KOLAY OLMADIĞINI DA ARTIK HEPİMİZ BİLİYORUZ.

    STATİNLERİN BİR KAÇ MARFETİNİ ARTIK FDA DE KABÜL ETMEK MECBURİYETİNDE KALDI, NE DİYELİM.

    BİZ SENELERDEN BERİ SÖYLÜYORUZ, DİLİMİZDE TÜY BİTTİ!

    ERKEN ÖLÜM NEDENİDİR. AMİ NEDENİDİR. KALP YETERSİZLİĞİ NEDENİDİR. ŞEKER VE ALZHEIMER HASTALIKLARININ NEDENİDİR.

    KANSERLERİN NEDENİDİR…

    NEDEN?

    STATİNLERİN TÜMÜNÜN HÜCRELERİN ÇEKİRDEĞİNDE BULUNAN MİTOKONDRİYALARDA Kİ DNA’LARI TAHRİP ETTİĞİ, DNA’LARI BOZDUĞU, HER HÜCRE VE ORGANDA, BU NEDENLE FONKSİYON BOZUKLUKLARINA NEDEN OLDUĞU GÖSTERİLMİŞTİR. DEMEK FDA BUNU ANLAYABİLDİ, YAVAŞ YAVAŞ VAGONU TERKETMEYE BAŞLADI BİLE.

    KOLESTEROL DÜŞÜKLÜĞÜ KISIRLIK NEDENİDİR!

    SEKS HORMONLARININ, STRES HORMONLARININ AZALMASININ NEDENİDİR,

    SON SÖZ:

    AKIL PARAŞÜT GİBİDİR, AÇIK OLUNCA ÇALIŞIR.
    PARAŞÜTLRİMİZİ AÇALIM DERİM.

    STATİNLER PARAŞÜTLERİMZİ DE YOK ETMEDİYSE, TABİİ.

  5. Dr. Habip Erdem dedi ki:

    Şimdi koskoca Ahmet hoca yazi yazmis, Canan hoca altina yorum atmis. Girdim baktim FDA sitesine, ondan fazla fenofibrat iceren ilac hala onayli. Bir bilim adamı önce yalan soylemez, sonra bilimsel verileri, bilimsel yontemlerle test eder. Bilimsel mecralarda tartisir, istatistiki veriler paylasir, tekrar tekrar test edilen bu veriler çesitli asamalari gecerek tip uygulamasina girer. Bizde meslektaslariniz olarak bunlari okuyup bir anlam cikartmaya calisiriz, ama sizin amaciniz bu degil. Fda hata yapmaz mi, yapabilir, ama siz ekranlara çikip iki lakirdi ettiniz, ilaclara ve recete edenlere salladiniz diye kimse tedavi yontemlerini degistirmez. Ekran ekran gezip bilimsel karsiligi olmayan seyleri konusacaginiza, gercek bir bilim adami gibi arastirma yapip yayinlayin. Biz de okuyalim.

  6. CANAN KARATAY dedi ki:

    Bu konuda bağımsız binlerce çalışma bulunmaktadır.

    Söylediklerimizin bilimsel kanıtları, hakiki dürüst, ilaç firmalarının yaptırdığı ve yayınladığı bilimsel çalışmalar değildir.

    Kitaplarımızdaki yüzlerce dürüst çalışmalara bir kere de göz atarmısınız, hücum etmeden!

    Statinler neyi önlüyormuş acaba? HAY LO!

  7. Emekli doktor dedi ki:

    Hem kel hem fodul diye Habip Bey gibilere derim. Guya FDA sitesine bakmış, nasıl baktı acaba? İlaçların ruhsatının iptal edildiğini ne Canan Hoca ne Ahmet Hoca söylüyor, FDA’ nın kendisi söylüyor. Bunun kaynakları da yazıda yer alıyor. Bu durumda Habip beyin FDA’ ya itiraz protestosu göndererek bu yanlış kararını düzeltmesini istemek kalıyor. Bu ilaçlar kaldırılırsa halk sağlığı tehlikeye düşecek demek ki. Vay benim köse sakalım vay!

Siz de yorumunuzu paylaşın: