ŞİŞLİ BELEDİYESİ, NEW YORK BELEDİYESİNİ ÖRNEK ALMALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen‘ in yazısı:

‘Erken teşhis hayat kurtarır’ kampanyalarına destek veren küresel şirketler, şimdi de belediyeleri gözüne kestirdi. Milyarlarca dolarlık özel sağlık kurumlarına taze kaynak için bundan böyle belediyelerin organize ettiği sağlık maskeli organizasyonlar alet edilecek. Kamu hizmeti algısıyla bilgisiz kitleler tuzağa düşürülecek.

Peki neden bu hayırsever belediyeler hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması savaşına destek vermezler? Mesela içki, sigara, fastfood, kola ve katkı maddelerinin yasaklanması için kampanya açmazlar? Newyork belediyesi koladan gazlı içeceklere, tuzdan kalori kısıtlamasına kadar nasıl çalışıyor, açıp okusunlar. Ama bunların derdi hastalıkları önlemek değil, küresel yatırımlara erken teşhis numarasıyla finans sağlamak. Çünkü erken teşhis kampanyaları sonrası, tedavisi gereken dev bir hasta potansiyeli keşfedilir.

Bu zengin maden yatağı ilaç, teknoloji ve hizmet sektörü için piyangodan çıkan büyük ikramiyedir. Satışlarda patlama yaşanır. Böylece sektör yeni bir kampanya için gerekli enerjiyi fazlasıyla toplamış olur. Bir taraftan hastalık üreten yaşam tarzının pompalanması, diğer taraftan hasta edilen bu verimli madenlerin işletilmesi küresel sistemin yaşam kaynağıdır.

Hastalıkları önlemek yerine mahalle aralarına kadar yayılan klinikler ve dev hastaneler fabrika gibi çalışıyor. Herkes önüne gelen hastaya MR, BT… çektiriyor. Da Vinci robotlarıyla ameliyatlar yapılıyor. İlaç ve pahalı teknoloji ithalatı astronomik şekilde arttı ve artmaya devam ediyor. SGK açıklamasına göre, hastalık harcaması 9 yılda 8 kat arttı. 2013 hasta muayene sayısı 700 milyon. Başka rakam vermeye gerek var mı?

Modern tıbba yön veren sektörler, para getiren hastalık ve risklere dayandığı için, hastalık madenlerinin keşfi sektörün yaşam kaynağı. Sektörün kucağındaki yapıların görevi ise, erken teşhis numarasıyla yeni rezervler ve satılık hastalıklar. Bilim ve sağlık maskeli bu organizasyon yüzünden hastalık rezervleri sürekli artıyor.

Binlerce sanal hastalık bu nedenle uydurulup keşfedildi. Sektör destekli erken teşhis hayat kurtarır kampanyaları bu amaçla yapıldı. Ama iş, kanser ve hastalıkların önlenmesine gelince, göstermelik eylemler hariç ne kaynak ayrılıyor ne de kampanya yapılıyor. Sebep basit: hastalıkları önlerseniz ilaç ve teknolojiyi kime satacaksınız. Zincir hastanelerin çalışması, sizlerin hasta olmasına bağlı.

Erken teşhis hayat kurtarır kampanyaları ve gizli saklı tüm hastalıkları ortaya çıkarmak için yapılan çekap taramaları cebi şişkin akıllı hastalar için. Dünyadaki tüm kaynaklar azalırken, çekap madenleri sürekli artıyor. Pahalı genetik analizler ve kanser belirteçleri ile ileride çıkacak hastalıklar bile biliniyor, yeter ki akıllı hasta olun.

Zavallı halkın bilmediği şu: İlerde ortaya çıkacak hastalıkları ortaya çıkaran genetik tahlil sonuçları, kimlik bilgileriniz gibi kötü niyetli kişilerin eline geçerse ne olacak? İşe girmek veya evlenmek bile sorun olacak. Herkes hasta olanı dışlayacak.

Her yıl milyarlarca doları hastalıktan beslenen modern tıbba hediye ediyoruz. Hastalıkların önlenmesine yönelik kampanyalar bu sektör için çok zararlıdır. Çünkü hastalıkların önlenmesine harcanan her kuruş hasta sayısını azalttığı için, hastalık madenlerinin işlenmesiyle büyüyen bu dev sektör çökecektir.

Bu yüzden perde arkasından küresel şirketlerin desteklediği sağlık kampanyalarında şu gerçeği görürsünüz: Bu kampanyalar hastalardan oluşan pastayı küçültmeye değil, büyütmeye yöneliktir. Bu nedenle hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması savaşını yönetmek, bu çeşit küresel desteğin ne anlama geldiğini idrak eden BELEDİYELERE, sivil toplum kuruluşlarına ve bağımsız ulus devletlere düşer. Yoksa korunmasız halkın sonu hastalık ve ölümdür.

BELEDİYELER HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞMALIDIR, HASTALIK MADENLERİNİ KEŞFETMEK VE İŞLETİLMESİNE VESİLE OLMAK İÇİN DEĞİL.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. şule dündar dedi ki:

    Bu açıdan hiç bakmamıştık. Doğrusu da bu hep düşünürüm devlet dolayısıyla belediyeler Halk sağlığına zararlı ne varsa denetimini kontrolünü ne varsa gerektiği yerde halk desteğini de alarak yerine getirmeli. Ama tabii kapitalizmi desteklemeyeceği için yapamazlar. Yine hiç umudum yok

Siz de yorumunuzu paylaşın: