ŞİŞLİ BELEDİYESİNDEN TEHLİKELİ KAMPANYA!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet gazetesinde Ayşe Arman’ ın köşesinde yer alan “Bütün Şişli’ lere sağlıkta yüzde 50 indirim” başlıklı bir haber-sohbet var (1).

Ayşe Arman’a “olamaz” çığlıkları attıran, alışık olmadığımız bu belediyecilik anlayışına göre hiçbir ayırım yapılmaksızın bütün Şişli’ lere sağlıkta yüzde 50 indirim sağlanıyormuş.

Hem de hiçbir şart ve sınır olmadan isteyen her Şişli’ li 21 özel sağlık kuruluşundan ameliyatlar dâhil istedikleri sağlık hizmetini yüzde 50 hatta bazılarında yüzde 50’ den fazla indirimle alabileceklermiş.

Bu Şişli halkının sağlığı için çok ciddi bir tehdittir, tüm Şişli’ leri uyarıyorum.

Bu olayı doğru değerlendirmek için iki hususu bilmek yeterlidir:

BİR: Acıbadem Sağlık Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar diyor ki:

 “Hekimlere hastaların aynı zamanda hastanenin de müşterisi olduğunu anlatmak hiç de kolay olmuyor (2).

Özel hastaneler için derdine derman arayan insanlar hasta değil birer “müşteri” dir.

İKİ: Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Üyesi Ali Selman Erkuş da şunları söylüyor (3):

Tıp davalarında hasta ya da sağlık hizmetinden faydalanan yerine tüketici tabiri kullanılıyor. Bundan sonraki süreçte tıbbi hataya maruz kaldığını düşünen kişiler artık tüketici sıfatıyla tüketici mahkemelerinde haklarını arayacaklar”.

Özel hastaneler tamamen kâr etme amaçlı birer ticari kuruluşlardır.

Özel hastanelerin “kış kampanyası”, “gazetecilere indirim”, “açılışa özel herkese ücretsiz check-up”, “üyelerimize özel indirim” ve benzeri sloganlarını bilmeyen, duymayan olduğunu sanmıyorum.

Şişli belediyesi büyük bir tuzağa düşmüştür ve özel hastanelerin pazarlama oyununa kurban gitmiştir.

Bundan bize ne ama esas zarar görecek olan da bu fırsattan istifade etmeye kalkan vatandaşlar olacaktır.

Sayın Hayri İnönü, bırakın yüzde 50 indirimi özel hastaneler bu tür kampanyaları bedava yapmaya bile razıdırlar.

Mesela Liv Hospital’ in “Kalpten Kalbe Tarama” adı ile 40 yaş üzeri herkese “erken teşhis ve toplumsal farkındalık” amacıyla ücretsiz yaptığı kalp taraması böyle bir pazarlama faaliyeti idi (4).

İçlerinde daha uyanık özel hastaneler taramaya gelenlere ekstra para bile verebilir.

Çünkü maliyeti birkaç lirayı geçmeyen bir akciğer filmini bedava çekersiniz ve oradaki şüpheli (!) bir gölge, leke, nodül için hemen birkaç bin liralık tomografi ve ardından diğer tetkikleri yapar, masrafları kat be kat çıkarırsınız.

Kime bir ultrason çekilse karaciğerde bir leke, böbreklerde kist, dalakta kireçlenme çıkmaması imkânsızdır.

Sonra gelsin peşinden endoskopiler, MR’ lar, anjiyolar, PET’ ler, kan tahlilleri, ameliyatlar, baypaslar…

Bu tür indirimli kampanya ve taramalar ticari tıbbın en büyük tuzaklarındandır.

Bunların tıbbi bir endikasyon olmadan gelişigüzel yapılması çok ciddi sağlık riskleri ihtiva eder.

Kadıköy belediyesi de meme kanseri taramaları yapıyordu

Kadıköy belediyesi de bundan dört sene kadar  evvel son model bir alet alarak meme kanseri taramalarına başlamıştı (5).

Meme kanseri taramalarının zararının faydasından çok zararı olduğu net olarak ortaya çıktı.

Bunların öyle her isteyen tarafından bilinçsizce yapılması asla doğru değil.

Tüm dünya bu taramaların sınırlandırılmasını hatta tamamen kaldırılmasını tartışıyor.

Senelerdir her kadın 40 yaşından itibaren “her sene” mutlaka mamografi yaptırmalıdır diyen Amerikan Kanser Derneği bile hem tarama yaşının başlangıcını 45′ e çekti hem de taramaların 55 yaşından sonra iki senede bir yapılmasını kabul etmek zorunda kaldı.

Kadıköy Belediyesi bu güne kadar kaç kadına mamografi çektirdi, kaçına kanser teşhisi kondu, bunlara ne gibi müdahaleler yapıldı, taramalar halen devam ediyor mu açıklamalıdır.

Gelelim neticeye

Şişli halkının sağlığı ciddi bir tehdit altındadır ve bu uygulama derhal sonlandırılmalıdır.

Aksi takdirde Şişli’ de tomografisi, MR’ ı, PET’ i, anjiyosu olmayan ama bademciği, safra kesesi, tirodi olan insan bulmak mümkün olmayacaktır.

Kaynaklar:

1. http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/ayse-arman_12/butun-sislililere-saglikta-yuzde-50-indirim_40090970

2. http://www.yenisafak.com/gundem/kendimi-hastalarin-yerine-koydum-2452544

3. http://www.haberler.com/kayseri-tip-hukuku-gunleri-8273243-haberi/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/10/01/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/allah-im-bizi-gereksiz-tibbi-tetkiklerden-koru/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/05/20/yazilar/tip-yazilari/mamografi-ile-taramalar/belediyelerin-ucretsiz-mamografi-yapmalari-dogru-mu/

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. ŞİŞLİ BELEDİYESİ, NEWYORK BELEDİYESİNİ ÖRNEK ALMALI.

    ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ kampanyalarına destek veren küresel şirketler, şimdi de belediyeleri gözüne kestirdi. Milyarlarca dolarlık özel sağlık kurumlarına taze kaynak için bundan böyle belediyelerin organize ettiği sağlık maskeli organizasyonlar alet edilecek. Kamu hizmeti algısıyla bilgisiz kitleler tuzağa düşürülecek.

    Peki neden bu hayırsever belediyeler hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması savaşına destek vermezler? Mesela içki, sigara, fastfood, kola ve katkı maddelerinin yasaklanması için kampanya açmazlar? Newyork belediyesi koladan gazlı içeceklere, tuzdan kalori kısıtlamasına kadar nasıl çalışıyor, açıp okusunlar. Ama bunların derdi hastalıkları önlemek değil, küresel yatırımlara erken teşhis numarasıyla finans sağlamak. Çünkü erken teşhis kampanyaları sonrası, tedavisi gereken dev bir hasta potansiyeli keşfedilir. Bu zengin maden yatağı ilaç, teknoloji ve hizmet sektörü için piyangodan çıkan büyük ikramiyedir. Satışlarda patlama yaşanır. Böylece sektör yeni bir kampanya için gerekli enerjiyi fazlasıyla toplamış olur. Bir taraftan hastalık üreten yaşam tarzının pompalanması, diğer taraftan hasta edilen bu verimli madenlerin işletilmesi küresel sistemin yaşam kaynağıdır.

    Hastalıkları önlemek yerine mahalle aralarına kadar yayılan klinikler ve dev hastaneler fabrika gibi çalışıyor. Herkes önüne gelen hastaya MR, BT… çektiriyor. Da Vinci robotlarıyla ameliyatlar yapılıyor. İlaç ve pahalı teknoloji ithalatı astronomik şekilde arttı ve artmaya devam ediyor. SGK açıklamasına göre, hastalık harcaması 9 yılda 8 kat arttı. 2013 hasta muayene sayısı 700 milyon. Başka rakam vermeye gerek var mı?

    Modern tıbba yön veren sektörler, para getiren hastalık ve risklere dayandığı için, hastalık madenlerinin keşfi sektörün yaşam kaynağı. Sektörün kucağındaki yapıların görevi ise, erken teşhis numarasıyla yeni rezervler ve satılık hastalıklar. Bilim ve sağlık maskeli bu organizasyon yüzünden hastalık rezervleri sürekli artıyor. Binlerce sanal hastalık bu nedenle uydurulup keşfedildi. Sektör destekli erken teşhis hayat kurtarır kampanyaları bu amaçla yapıldı. Ama iş, kanser ve hastalıkların önlenmesine gelince, göstermelik eylemler hariç ne kaynak ayrılıyor ne de kampanya yapılıyor. Sebep basit: hastalıkları önlerseniz ilaç ve teknolojiyi kime satacaksınız. Zincir hastanelerin çalışması, sizlerin hasta olmasına bağlı.

    Erken teşhis hayat kurtarır kampanyaları ve gizli saklı tüm hastalıkları ortaya çıkarmak için yapılan çekap taramaları cebi şişkin akıllı hastalar için. Dünyadaki tüm kaynaklar azalırken, çekap madenleri sürekli artıyor. Pahalı genetik analizler ve kanser belirteçleri ile ileride çıkacak hastalıklar bile biliniyor, yeter ki akıllı hasta olun. Zavallı halkın bilmediği şu : İlerde ortaya çıkacak hastalıkları ortaya çıkaran genetik tahlil sonuçları, kimlik bilgileriniz gibi kötü niyetli kişilerin eline geçerse ne olacak? İşe girmek veya evlenmek bile sorun olacak. Herkes hasta olanı dışlayacak.

    Her yıl milyarlarca doları hastalıktan beslenen modern tıbba hediye ediyoruz. Hastalıkların önlenmesine yönelik kampanyalar bu sektör için çok zararlıdır. Çünkü hastalıkların önlenmesine harcanan her kuruş hasta sayısını azalttığı için, hastalık madenlerinin işlenmesiyle büyüyen bu dev sektör çökecektir. Bu yüzden perde arkasından küresel şirketlerin desteklediği sağlık kampanyalarında şu gerçeği görürsünüz: Bu kampanyalar hastalardan oluşan pastayı küçültmeye değil, büyütmeye yöneliktir. Bu nedenle hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması savaşını yönetmek, bu çeşit küresel desteğin ne anlama geldiğini idrak eden BELEDİYELERE, sivil toplum kuruluşlarına ve bağımsız ulus devletlere düşer. Yoksa korunmasız halkın sonu hastalık ve ölümdür.

    BELEDİYELER HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞMALIDIR, HASTALIK MADENLERİNİ KEŞFETMEK VE İŞLETİLMESİNE VESİLE OLMAK İÇİN DEĞİL.

  2. Emrah dedi ki:

    Belediye kendi kazdığı belediye kuyusuna düşmüş görünüyor.

  3. İdris Yiğit dedi ki:

    Bu halka hizmet değil belediye aracılığıyla özel hastanelere müşteri sevkiyatıdır

  4. “Hiç kimsenin bir şeyi sırf başka birisi için yapmadığını göreceksiniz. İnsanın bütün eylemleri kendisine yöneliktir, bütün hizmetleri kendine hizmettir, bütün sevgisi kendini sevmesindendir.”
    Friedrich Nietzsche (1844 – 1900; Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci.)

    ***
    “İnsanlar böyledir işte: Ettikleri önemsiz iyilikleri pahalıya satarlar…”
    Cardinal de Richelieu (1585 – 1642; Fransız din adamı ve siyasetçi.)

    ***

    “İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır.”
    Mark Twain (1835 – 1910; Amerikalı mizahçı, yazar ve öğretmen.)

  5. Vicdan Duru dedi ki:

    Bu Bilgiler Şişli halkina duyurulmalı

  6. semra dedi ki:

    Devlet Hastanelerinin kapatıldığı veya yenilenmediği ve katkı verilmediği için işletilemez hale getirilmesi, hastaların özel kuruluşlara mecbur bırakılması da bu kampanyaların, bu politikaların bir parçasıdır. Erken teşhis hayat kurtarır kampanyaları incelense ve sonuçlar paylaşılsa keşke.Halkın yarısının yüksek tansiyon veya şeker hastası olması normal midir?. Hastalıkların bir kısmı beslenme yetersizliğinden kaynaklanıyor olabilir mi? Keyfi yapılan ameliyatlar var mıdır? Doktorlar artık neden hasta muayene etmiyorlar da her gidildiğinde en az 3 test film istiyorlar? Muayene etmeden hastayı konuşturmadan sadece filmlere bakarak teşhis ne kadar doğrudur? Fazla ilaç kullanılıyor diye şikayet edilirken hafif bir gripte bile 4-5 çeşit ilacın reçete edilmesi nasıl bir uygulamadır?. Yani sağlık sağlıklı halden çıkmıştır öncelikle şifalanması gerekenler bunlardır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: