BU İLAÇLAR BUNAMAYA YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

JAMA’ da yayınlanan araştırmada, düzenli olarak en az bir “antikolinerjik” ilaç kullanan yaşlılarda bilişsel fonksiyonların kötüleştiği, beyin hacminin küçüldüğü, tüm beyinde glukoz metabolizmasının azaldığı belirlendi (1).

Glukoz metabolizmasının beynin hafıza ile ilgili olan ve Alzheimer hastalığında erken dönemde etkilenen hipokampus adı verilen bölgesinde azalmış olması dikkat çekiyor.

Tüm bu sonuçlar demans yani bunama riskinin artmış olduğu anlamına geliyor.

Araştırma beyinleri normal olan 70-75 yaş arasındaki 451 kişi üzerinde gerçekleştirildi.

Bu kişilere ait hafıza testleri, beyin MR’ ları, PET ve diğer nöro-radyolojik verileri ile aldıkları Benadryl, Tylenol ve Advil gibi reçetesiz satılan ilaçlarla antidepresanlar, dağ hastalığı ve mesane ilaçları değerlendirildi.

Antikolinerjik ilaçlar soğuk algınlığından uykusuzluğa, idrar kaçırmadan alerjilere, hipertansiyondan kalp damar hastalıkları ve KOAH’ a kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Bunlar, beyinde asetilkolin isimli aracı kimyasalı bloke ederek etkisini gösteriyor.

Daha önce yapılan çalışmalarda da antikolinerjik ilaçların bilişsel fonksiyonları ve hafızayı olumsuz etkiledikleri gösterilmişti.

Antikolinerjik kimyasal bulunan ilaçlara örnekler: Paxil, Unisom, Dramamine, Zantac, Aerius, Digoxin, Zyrtec, Lasix, Xyzal…

Tam listeyi bu kaynakta bulabilirsiniz (2).

Gelelim neticeye

Her ilacın mutlaka yan etkisi de olduğunu unutmayalım, olur olmaz ilaca sarılmayalım, rastgele ilaç kullanmayalım.

Kaynaklar:

1. http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2514553

2. http://www.agingbraincare.org/uploads/products/ACB_scale_-_legal_size.pdf

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. nermin dedi ki:

    Aerius veya Zyrtec yerine hangi kullanabilir. (Çocuklar için)

  2. metin Saygılı dedi ki:

    Bu ilaçlar bizde de çok içiliyor bir taraftan da bunama artıyor alakası var mı acaba?

  3. Hasan Turakine dedi ki:

    Selam hocam, yaklaşık 10 yıldan beri Zyrtec kullanıyorum. Ürtiker için yazmışlardı halka devam ediyor. Bahsedilen belirtiler var bende. Ne yapmalıyım?

  4. temel dedi ki:

    merhaba hocam Aerius kullanananla ra ne öneriyorsunuz.çok sık kullanmasak ta senede bir veya iki kere bir hafta falan kullanıyoruz teşekkürler.

  5. Önder dedi ki:

    Selam,

    Bende alerhji nedeniyle Aerius kullanıyorum. Bunun yerine ne kullanabiliriz.

    Saygılar

  6. Dürdane Özer dedi ki:

    Kime nereye sormam lazm bilemedim ve sizinde bulunduğu bi sayfada tamda soruma cevap olabilecek bir yazı gördüm biz babam bazı şeyleri tekrar soruyor diye nöroloji ye getirdik emar sonucu 100 20 olması gereken 100 18 çıktı oranı da kötü değil diye kendisi söyledi dr irfan yavaş bey ve ebixa ve o flestr tabir edilen ilaçları verdi ama babamda öksürük halsizlik saldırganlık gözlemdik sizin o yazınızı okuduktan ve başka birinin yazdıklarından sonra vefaat eden kayın pederiminde o ilaç kullandığını dilinin sistigini vediger bulguları yasadigimizi hayirladm ama babama aciklayamadm ben delimiyim dedim gitmedim kizdiniz şimdide dr dediği ilacı kulanmasanmiki diyorsunuz dedi yaşam kalitesi düşecek daha kötü olacak diye çok endiseleniyorum neden yasaklanmiyor ne yapabilirim babama bişiy olsun istemiyorum nereye basvurabilirim

  7. Aysun dedi ki:

    Hocam çocuğum için süreç annem için xyzal kullanıyorduk ne yapmamız lazım lütfen yardım

Siz de yorumunuzu paylaşın: