YILLARDIR FRUKTOZLU YİYECEKLER TÜKETİYORUZ DA NE OLUYOR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Habertürk’ te Neva Çiftçioğlu Banes‘ in köşesinden:

Geçen hafta California Üniversitesi bilim insanları, 30 yılı aşkın süredir dile getirilip önemsenmeyen büyük bir tehlikeyi yeni yaptıkları bir araştırmayla tekrar gündeme getirdiler: “Meyve şekeri olarak bilinen fruktozun doğal olarak (meyvelerle) alınması dışında (yani laboratuvarda elde edilip) gıda sanayii tarafından tatlandırıcı olarak kullanılması ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Derhal bu şekildeki kullanımı durdurulmalıdır.”

Biraz önce bahsettiğim 2+2= 4 tarzında bir gerçek. Verilen tepki de aynen verdiğim diğer örnek gibi: “Yıllardır fruktozlu yiyecekler tüketiyoruz da ne oluyor?”

İsterseniz bu uyarının ardındaki sebebi kısaca özetleyelim: Maalesef özellikle fruktoz açısından zengin olan mısırdan elde edilen mısır şurubu hazır keklerde, bisküvilerde, şekerlemelerde, reçellerde, çikolatada, şerbetli her türlü tatlılarda, ekmeklerde, meyve sularında, sodalarda kullanılmakta. Şeker hastalığı, kalp ve damar rahatsızlıkları, obezite, yüksek tansiyon, LDL kolesterol ve trigliserid oranlarının tırmanması ile karaciğer yağlanması, gut hastalığı, pankreas kanseri gibi birçok sağlık probleminin son 30 yıl içerisindeki artışı, fruktozun kullanım artışıyla paralellik göstermektedir.

Yüzlerce bilimsel araştırmanı sonuçlarına bir göz gezdirildiğinde deh- şete kapılmamak elde değil. Hani şöyle büyükanne ve büyükbabalarımız gibi pancar şekerinden elde edilen sofra şekeri kullansalar bu kadar sorun olmayacak. Bilim, herkesin anlayacağı dilde nedenler, sebepler sonuçlar, çözümler sunuyor, söyledikleri anlaşılmamış olabilir diye tekrar tekrar gündeme getiriliyor; bizler ise 3 maymunu oynamaya devam ediyoruz.

Maymun dedim de… Hani “Biz daha zekiyiz” diyoruz ya… Japonya’da üniversite öğrencileri ve şempanzeler arasında yapılan hafıza yarışında şempanzelerin % 80’i öğrencileri büyük bir farkla yenmiş. “Hadi ordan sen de” dediyseniz vaktiniz olduğunda internette http://adambrown.info/p/humor/monkey sayfasını ziyaret edip kendinizi bir test edin bakalım. 5 tanecik kutuda beliren rakamlara (oyunun zorluk derecesine göre) 2, 0.7, 0.4 ve 0.2 saniye baktıktan sonra yerlerini hatırlayabilecek misiniz? Sizi bilmem ama şempanzeler 0.2 saniye baksalar bile hatırlıyorlar.

“Zeki olabilirler ama akıllı değiller” mi dediniz? O zaman bu hafta anlattığım“akıllı” bizlerin yaptıklarına bir kez daha göz atın derim.

Kaynak: http://www.haberturk.com/yazarlar/neva-ciftcioglu-banes/1229939-cok-mu-akilliyiz

Siz de yorumunuzu paylaşın: