İYİ BESLEN, MUTLU YAŞA!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Milliyet’ te “Nestle 550 milyon TL’lik ‘tatlı’ yatırım yapacak” başlıklı haber için görüşlerim şöyle:

BİR: Hazır gıda endüstrisi büyüdükçe tıp endüstrisi de aynı nispette büyüyecektir. Her abur cubur fabrikasına karşı bir hastane yapılması gerekir.

İKİ: Ülkemizde de dünyada da daha önce enderi nadirattan olan obezite ve diyabet başta olmak üzere tüm hastalıklar bebek mamaları, çikolata ve şekerlemeler, hazır kahve ve benzeri ürünlerin çıkmasıyla yaygınlaşmaya başlamıştır.

12 kategoride 800 farklı ürüne karşı 12 kategoride 800 farklı hastalık sayılabilir.

ÜÇ: Nestle her yıl ortalama yüzde 15 büyürken obezitenin de her sene ortalama yüzde 15 arttığına dikkatinizi çekmek isterim.

DÖRT: Nestle’ nin “İyi Beslen, Mutlu Yaşa” programını ben de destekliyorum. Sağlıklı olmanın olmazsa olmazı “adam gibi beslenme” dir.

Böyle bir programda “Hazır, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durun” veya “Asla marketlerden alışveriş yapmayın” sözleri ideal sloganlar olabilir.

BEŞ: Nestle’ nin  “günde 3 ana + 3 ara öğün tavsiyesini şiar edinen” diyetisyenlerle işbirliği  yapması da fevkalade isabetlidir.

İtirazı olan var mı?

***

Milliyet’ in haberi (1):

Dünyada 150’inci yılını kutlayan Nestle, Türkiye’de geçen yıl yüzde 17 oranında büyüme kaydettiğini açıklarken, 2020 yılına kadar 550 milyon TL’lik daha yatırım yapmayı planlıyor. Firma ülkemizde başlattığı ‘İyi Beslen, Mutlu Yaşa’ programına da start verdi.

Düzenlenen toplantıda konuşan Nestle Türkiye CEO’su Felix Allemann, 100 yıldan fazla süredir Türkiye’de gıda sektöründe faaliyet gösterdiklerini anımsatarak, “Türkiye’deki en köklü şirketlerden biri olmaktan gurur duyuyoruz. İlk satış ofisimizi 1909 yılında Karaköy’de açtık, ilk fabrikamızı 1927 yılında Feriköy’de kurduk. Türk gıda sektöründe, ilk süt bazlı bebek maması, ilk fıstıklı çikolata Damak, ilk çözünebilir kahve Nescafe ve ilk çikolatalı toz içecek Nesquik ile pek çok kategoride öncülük yaptık” dedi.

12 kategoride 800 ürün
Nestle, bugün Türkiye’de su, kahve, çikolata, toz içecekler, hazır içecekler, ev dışı tüketim, kahvaltılık gevrekler, mutfak ürünleri, dondurma, bebek beslenmesi, evcil hayvan beslenmesi ve medikal beslenme olmak üzere 12 farklı kategoride 800 farklı ürün sunuyor.

Bursa Karacabey’deki çoklu üretim ve Kestel’deki su tesisleriyle 2 fabrikayla faaliyet gösterdiklerini dile getiren Allemann, Türkiye’de 3 bin 800 kişiyi doğrudan ve yaklaşık 7 binin üzerinde kişiyi de dolaylı istihdam ettiklerini, 80 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin kendileri için büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Allemann, geçen yılı da değerlendirerek, 2015’in kendileri için çok iyi bir yıl olduğunu belirterek, “Yüzde 17 büyüme gerçekleştirdik. Türkiye, tüm Nestle pazarları arasında en hızlı büyüyen pazarlardan biri, son 8 yıldır her yıl ortalama yüzde 15 büyüyoruz. Son 8 yılda Türkiye’ye 500 milyon TL yatırım yaptık. 2020’ye kadar 550 milyon TL daha yatırım yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Nestle, Türkiye Diyetisyenler Derneği işbirliğiyle başlattığı ‘İyi Beslen, Mutlu Yaşa’ programıyla kamuoyunda beslenme, sağlık ve iyi yaşa konularında farkındalık oluşturmayı hedefliyor. 3 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek program kapsamında uzmanlarla 10 ilde bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Uzmanlar, program kapsamında 150 bin kişiyle beslenme, fiziksel aktivite, ruh ve zihin sağlığı konularında önerilerini ve deneyimlerini paylaşacak.

Öncelik doğru beslenme
Felix Allemann, Nestle’nin beslenme, sağlık ve iyi yaşam konularında farkındalığı artırmaya öncelik verdiğini de aktararak, şunları söyledi: “Şirket olarak bireylerin doğru tercihleri yaparak daha mutlu bir yaşam sürdürebilmelerine yardımcı olmayı amaçladık. Tüketicilerimizin bilinçli seçimler yapmalarını desteklemek için ürün paketlerimizd eporsiyon bilgisinin de dahil olduğu geniş kapsamlı beslenme bilgisine yer veriyoruz. Ayrıca ‘İyi Beslen, Mutlu Yaşa’ isimli dijital platformumuz ve sosyal sorumluluk projelerimiz aracılığıyla beslenme, sağlık ve iyi yaşam alanlarında faydalı bilgiler sağlıyoruz.”

Diyetisyenle işbirliği…

Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur ise, bu yıl Türkiye’nin ilk diyetisyenlerinin mezun olarak iş yaşamına atılmalarının 50. yılını kutladıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye Diyetisyenler Derneği olarak, toplumun beslenme, sağlık ve yaşam kalitesi ile ilgili farkındalığının artmasına katkıda bulunmak bizim asli görevimiz. Bireylerin bu anlamda bir yaşam tarzı benimsemeleri ancak yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesiyle mümkün. Bu program ile Türk toplumunun beslenme, sağlık ve yaşam kalitesi ile ilgili farkındalığının artmasına katkıda bulunmayı çok önemsiyoruz.”

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/nestle-550-milyon-tl-lik-tatli-/ekonomi/detay/2234506/default.htm

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. berra dedi ki:

    Ne itirazı kalpten onaylıyorum.

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    TOPLUMUN SAĞLIĞI MI ?
    ŞİRKETLERİN SAĞLIĞI MI?

    ASIL SORUN BURADA

  3. faik dedi ki:

    Her abur cubur fabrikasına karşı bir ölühane/mezarlık yapılsın. Bir abur-cuburhane buldum mezarlığın karşısında, bir gün beni ararsan ya abur-cuburhanedeyim ya karşısında.

    Abur cubur gerçekte çok yemek ve az yemek demek. Obur cobur, abur cabur.. aynı. Anladığımız anlamda abur cubur eksik veya yanlış ifade. O yüzden daha kapsamlı bir açıklama lazım.

    Abur cubur, misal elli kiloluk gıdadan yada elli gramlık gıdadan alıntıyı kastediyor sanırım. O zaman ekmekte kolada yağda balda kaymakta…., doğal olmayan her gıda abur cubura girer.

    İş demek hastalıklı/ölümlü ürün demek. İşler büyürse hastalıklarda/ölümlerde büyür elbet.

    İyi beslen mutlu yaşa yanlış. Doğal beslen, sağlıklı yaşa diyelim.

    Günde kimse iki üç öğün beslenmiyor. Çay kahve çerez vs. besinse, günde on-yirmi-otuz öğün beslenme var denebilir. Mide az bir boşaldığında insan doldurmak istiyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: