PAZARTESİ SENDROMU KALBİ VURABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İşleri güçleri her duygusal durumu hastalık haline getirmek olan psikiyatri âlemi şimdi de kendi uydurdukları “pazartesi sendromu” isimli sorunun tedavi edilmezse depresyon ve anksiyeteye yol açabileceğini ilan ediyor.

Hatta hızlarını alamamışlar, sendromun sadece psikolojiyi değil tüm vücudu etkileyeceğini, kalp damar sistemi hastalıklarına sebep olabileceğini de eklemişler korkutma kampanyalarına.

Peki, bilin bakalım çaresi neymiş bu sorunu halletmenin?

Çok basit, çare bir psikiyatriste tedavi olmakmış.

Her seferinde birkaç yüz lira vermek olmasa ne güzel bir çözüm ama.

Yakında haftanın diğer günleri de sendrom ve çaresi de psikiyatri uzmanına tedavi olmak olursa hiç şaşırmayın.

Bu arada yangına körükle giden “pazartesi sendromu kalbi vurabilir” başlığını atan editörü de kutluyor, gözlerinden öpüyorum.

Vurulduk ey halkım, hem de arkamızdan!

***

Buyurun Ntv’ nin haberine:

Birçok insanı kıskacına alan ve “pazartesi sendromu” olarak bilinen “işe ya da okula gitmek istememe” sorunu tedavi edilmezse çok daha ciddi problemlere yol açabilir.

Pazartesi senrdomu olarak nitelendirilen sorun, sürekli ve şiddetli yaşanırsa sadece psikolojiyi etkileyen bir durum olarak kalmıyor. Uzmanlara göre, tedavi edilmeyen sorun tüm vücudu olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Uyarı, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Erol Özmen‘den geldi. Özmen, sürekli ve şiddetli olan pazartesi sendromunun depresyon ve anksiyetenin yanı sıra kalp – damar sistemi hastalıklarına da yol açtığını belirtti.

KİMLER PAZARTESİ SENDROMUNA DAHA YATKIN?

Kişilik özelliği olarak kaygılı ve depresyona yatkın kişilerde bu sendromun daha sık görülebildiğine işaret eden Prof. Dr. Özmen, “Ama çoğu kişide bunlar olmasa da pazartesi sendromu görülebilir. Bunu yaşayan kişi uygun bir tedavi görmezse, yardım almazsa kişide depresyon, anksiyete bozukluğu hatta kalp damar hastalıkları yani stresle ilgili her türlü hastalık ortaya çıkabilir. Bunlar altta yatan neden olabilir, sonradan da gelişebilir” diye

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/pazartesi-sendromu-kalbi-vurabilir,E1FroMglS0W-y7JgFvq4kQ

***

EK 1 (5.6.2023): İngiltere Manchester’da düzenlenen İngiliz Kardiyovasküler Derneği (BCS) konferansında sunulan yeni bir araştırmaya göre, ciddi kalp krizlerinin çalışma haftasının başında meydana gelme olasılığı diğer zamanlara kıyasla daha yüksek

Kaynak: https://www.eurekalert.org/news-releases/991333

Makale: Deadly heart attacks more common on a Monday

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Şükrü dedi ki:

    Ayıp denen bir şey var, bu kadarda sallanmaz yahu. Bu nasıl iştir bu nasıl puro-fesörlüktür allah aşkına?

  2. faik dedi ki:

    İşe yada okula gitmek demek, ölüme gitmek demek.

    Psikiyatriye gitmek demek, “artı-depresanla” ölüme gitmek demek.

    Karar sizin.

Siz de yorumunuzu paylaşın: