KOLESTEROL MEFTUNLARI İÇİN KÂBUS GİBİ BİR ARAŞTIRMA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Koroner damar bay-pas veya aort kapağı değiştirme ameliyatı uygulanacak hastalara komplikasyonları önlemek amacıyla kolesterol düşürücü ilaç (rosuvastatin) verilmesinin bir faydası olmadığı gibi ilaç alan grupta böbrek hasarı ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Kılavuzlar, kalp cerrahisi uygulanacak hastalara atrial fibrilasyon ve diğer hastane komplikasyonlarının önlenmesi için perioperatif dönemde statin verilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Bu tavsiyeler küçük gruplarda yapılan ve önemli sınırlamaları olan araştırmalara dayanıyordu.

Kısa adı STIC olan Statin Therapy in Cardiac Surgery isimli araştırma normal kalp ritmine sahip olan koroner damar bay-pas veya aort kapağı değiştirme ameliyatı yapılacak yüzde 80’i erkek, yüzde 20’ si kadın olan 1922 kişi üzerinde gerçekleştirildi.

Mitral kapağı değişecek olanlar, böbrek fonksiyonları bozuk olanlar ve kalp ritmini düzenleyen ilaç alanlar çalışma kapsamında bırakıldı.

Hastalara sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunu ve sol atrium genişliğini belirlemek için transtorasik ekokardiyografi yapıldı, troponin I, N-terminal pro-brain natriüretik peptid, LDL-kolesterol ve CRP değerleri ölçüldü.

New England Journal’ de yayınlanan araştırmada hastaların bir grubuna ameliyattan 8 gün önceden 5 gün sonrasına kadar olan dönemde günde 20 mg rosuvastatin veya plasebo verildi.

Ameliyattan sonra statin verilenlerde LDL-kolesterol ve CRP değerlerinin anlamlı olarak düşük olduğu görüldü.

Bununla beraber ilaç alan ve almayan gruplar arasında atrial fibrilasyon, kalp hasarı, diğer hastane komplikasyonları, hastanede ve yoğun bakımda kalış süreleri bakımından bir fark belirlenemedi.

Rosuvastatin alanlarda böbrek hasarının anlamlı derecede fazla olduğu tespit edildi.

Gelelim neticeye

Bu araştırma da statinlerin kâğıt üzerinde etkili olduklarını ama bunun klinik uygulamada hiçbir işe yaramadığını bir defa daha gözler önüne seriyor.

Statin almakla evet kolesterol seviyesi düşüyor ama hastalar bundan hiçbir fayda görmedikleri gibi bir de ilacın yan etkilerine maruz kalıyor.

Bu geniş kapsamlı araştırmaya göre kılavuzların yeniden gözden geçirilmesi ve kalp ameliyatı geçirecek olanlara statin verilmesinden vazgeçilmesi gerekiyor.

Statin meftunları için üzgünüm.

Kaynak: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1507750

Siz de yorumunuzu paylaşın: