ORGANİK SÜT VE ETTE DAHA FAZLA OMEGA-3 VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Newcastle Üniversitesi uzmanlarınca gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir araştırmada, organik süt ve ette yüzde 50 daha fazla omega-3 yağ asitleri bulunduğu gösterildi.

Tüm dünyadan sütle ilgili 196 ve etle ilgili 67 araştırmanın meta-analizinde, organik süt ve etin klâsik ürünlere göre hem yağ asitleri hem esansiyel mineraller ve antioksidanlar bakımından büyük farklar olduğu belirlendi.

British Journal of Nutrition’ da yayınlanan araştırmaya göre organik gıdaların tercih edilmesi kalori alımını ve istenmeyen doymuş yağların alımını artırmadan omega-3 yağ asitlerinin alınmasını artırıyor.

Buna göre, yarım litre tam yağlı organik süt veya bunun tereyağı veya peynir gibi eşdeğeri olan bir yiyecekle çok uzun zincirli omega-3’ lerin alınması istenen günlük miktarlarının yüzde 16’ sı (39 mg) alınmış olurken konvansiyonel süt bunun sadece yüzde 11’ ini (25 mg) sağlıyor.

Organik sütün omega-3/omega-6 oranının ve organik ette ise miristik asit ve palmitik asidin düşük seviyelerde olması bu ürünlerin diğer müspet taraflarını oluşturuyor.

Organik sütte vitamin E ve karotenoidler gibi vitaminlerin seviyeleri de daha yüksek olduğu gibi CLA da yüzde 40 oranında daha fazla bulunuyor.

Neden organik gıdalar?

İnsanlar hormon, antibiyotik, tarım ilaçları ve GDO bulunmayan organik gıdaları sadece kendi sağlıklarına olan faydaları için değil, çevrenin korunması ve hayvan sağlığı için de tercih ediyorlar.

Omega-3, hayvan yemi olarak kullanılan tahıllara göre otlarda daha fazla var ve böylece de otlayarak beslenen hayvanların et ve sütünde daha fazla omega-3 yağ asitleri bulunuyor.

Organik süt ve ette omega-6 yağ asitlerinin miktarlarının daha düşük olması da bir avantaj.

Yüzyıllar önceki gıdalarda her iki yağ asidi eşit miktarlarda bulunuyordu ama son senelerde omega-3/omega-6 yağ asidi oranı omega-6 lehine ileri derecede arttı.

Gelelim neticeye

Organik gıdaların besin değerleri farklı olmasa bile tercih edilmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu sayede en azından zirai ilaç, antibiyotik, hormon ve GDO’ dan uzak kalınmış olduğu gibi, çevrenin kirlenmesi de önlenmiş oluyor.

Evet, organik gıdalar daha pahalıdır ama sağlıksız gıdaların sebep olduğu hastalıklar hesaba katıldığında bunlara verilen paranın boşa gitmediği ortaya çıkıyor.

Halkın aldatılmaması için gıdaların gerekli denetim ve kontrollerinin hükümetlerce yapılması gerekir, zira halkın gıdaların organik olup olmadıklarını anlamalarına imkân ve ihtimal yoktur.

Kaynak:

http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FBJN%2FBJN115_06%2FS0007114515005073a.pdf&code=9d6fb67a787a48c115bc15f69c7fae16

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: