ZEKÂYA İNANMIYORUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Aziz Hocamız ile birçok mevzuda olduğu gibi “başarıya ulaşmada” da aynı fikirde olduğumuzu öğrenmekle mutlu oldum.

Diyor ki: “Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum” .

Ben de “Bir Türk Nobel alabilir mi?” başlıklı yazımda şu görüşleri dile getirmiştim (1):

Artık Nobel almak için “Ağaçtan elma düştü; demek ki yer çekimi var”şeklinde Newton türü bir anda şimşek gibi çakan, parlak zekâ gerektiren buluşlar yapmanın, dâhi olmanın zamanı çoktan gelmiş geçmiştir.

Nobel almak için süper zekâ sahibi olmak değil, bir sistemin çalışkan elemanı olmak gerekli ve dahi yeterlidir.”

Milliyet’ teki haberde de Aziz Sancar’ ın bu düşünceyi farklı cümlelerle ifade ettiğini görüyoruz.

Aklın yolu birdir.

***

Milliyet’ in haberi (2):

DNA onarımı mekanizmaları konusunda yaptığı çalışmalarla Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar, Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen Üstün Bilim İnsanı Beratı Takdimi Töreni ve Sancar adına Çınar Ağacı dikimi törenine katıldı.

Ağacın dikildiği alana ‘Aziz Sancar Bilim Meydanı’ adı verildi. Törende açış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erkan İbiş, “Aziz Sancar her zaman memleketini her zaman ülkesini düşünen bir bilim insanı.

Aziz Sancar’ın bu başarı ve bu gurur dolu öyküsünün temelinde eğitim, insani değerler ve güçlü vefa duygusu yatar.

Neye vefalıdır? Aziz Sancar milli değerlerimize vefalıdır, bayrağımıza, vatanımıza, bağımsızlığımıza, cumhuriyetimize, atalarımıza bağlıdır. Bu vefası aslında dünedir, dünden bugünedir, bugünden geleceğedir.

O Türkiye Cumhuriyeti ile özdeşleşmiş bir bilim insanıdır” ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından Prof. Dr. Sancar’a, Prof. Dr. İbiş tarafından ‘Üstün Bilim İnsanı Beratı’ takdim edildi.

“ZEKAYA İNANMIYORUM”

Prof. Dr. Sancar ise, özgüvenin önemini vurgulayarak, “Özgüveni bana cumhuriyet verdi, çok idealist hocalarım vardı. Biz Türkler her şeyi yaparız, her şeyi başarırız, İstiklal Savaşı’nı kazandık, bütün Batı’ya karşı savaştık İstiklal’imizi kurduk ve şimdi devam ettirmenin yolu eğitimdir diye bize aşıladılar.

Biz her şeyi yaparız düşüncesiyle büyüdüm, hocalarımız doğru söylüyor ‘biz Türkler her şeyi yaparız’ fikriyle Amerika’ya gittim, aşırıya kaçırdım. Biz çalıştığımız ve ürettiğimiz sürece üstün olacağız, üstünlük genetik değildir, bütün insanlar birbirine eşittir.

Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum” diye konuştu. Törenin ardından Prof. Dr. Sancar adına Çınar Ağacı dikimi gerçekleşti ve ağacın dikildiği alana ‘Aziz Sancar Bilim Meydanı’ ismi verildi.

Kaynak: 

1. http://www.milliyet.com.tr/aziz-sancar-zekaya-inanmiyorum-gundem-2247656/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/07/yazilar/elestirel-yazilar/tip-egitimi/bir-turk-nobel-alabilir-mi/

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. faik dedi ki:

    Ne zeka ne çalışmak. Bilim boşta kalanların işi. Boş kalırsın, başlarsın düşünmeye, sorular sorarsın, domatesin çekirdeğini sayarsın, daha sonra karpuzu sayarsın, sonra domates çekirdeği sayısı ile karpuzun çekirdek sayısı farkını merak edersin, bakar bakar durur niye bunlar kırmızı dersin, kırmızı kelimesini uygun bulmaz başka kelime bulursun, sonra dersin ki bunların ikiside başka renk, …. böyle gide gide, ben ne yiyorum demeye başlarsın. Ne içtim dersin. Ağaç gökyüzü yeryüzü… gidersin. Ne kadar boşta kalırsan, o kadar öğrenirsin.

    Çınar ağacı yerine meyva ağaçları olsaydı daha iyiydi. Bilim Meydanı/Sahası olmaz, her yer bilim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: