BU İKİ ANTİBİYOTİK KALPTEN ÖLÜMLERİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi kasa fişi

Antibiyotiklerle tedavi edilen 1 milyondan fazla kişini değerlendirildiği çalışmada 5 gün süreyle azitromisin kullanan hastalarda kalp damar hastalıklarından ölüm riskinin hiç antibiyotik kullanmayanlara göre 3 misli daha yüksek olduğu ortaya çıktı (1).

New England Journal of Medicine’ de yayınlanan araştırmada azitromisinin bazı hastalarda kalpte ritim bozukluğuna yol açtığı da belirlendi.

Araştırma, eritromisin ve klaritromisinin de ani kalp ölümlerini artırdığını gösteriyor.

Journal of the American College of Cardiology’ de yayınlanan ve 20 milyondan fazla hasta üzerinde yapılan 33 çalışmanın meta-analizinde her bir makrolidin ayrı ayrı ani kalp ölümlerini veya ventriküler aritmileri artırdığını ortaya koyuyor.

Ventriküler aritmi ve buna bağlı ölüm, makrolit almayan her 1 milyon kişinin 88’ inde görülürken makrolit kullanan her 1 milyon hastanın ise ilave olarak 118’ inde ortaya çıktı.

FDA da kalp-damar hastalığı riski yüksek olan hastalara azitromisin verilmesinin ritim bozukluğu yapabileceğinin unutulmaması gerektiği uyarısında bulunuyor.

En çok kullanılan antibiyotikler

Makrolit sınıfı antibiyotikler çeşitli bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde en çok kullanılan ilaçlardandır.

Eritromisin, klaritromisin ve azitromisin bu sınıftan antibiyotiklerdir.

Azitromisin, pnömoni, bronşit ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar için kullanılır.

Bu üç antibiyotik içinde en ucuzu olan eritromisin de bronşit, boğmaca, pnömoni ve diş cerrahisinde çok tercih edilir fakat ülkemizde 4-5 seneden beri bulunmuyor.

Deri ve solunum yolları enfeksiyonlarının sık kullanılan antibiyotiklerinden biri olan klaritromisin ise sadece kalp-damar hastalıklarına bağlı olan ölümleri değil tüm sebeplerle bağlı ölümleri artırmasıyla tanınıyor.

Not: 

İçinde azitromisin olan antibiyotikler: Azax, Azeltin, Azitro, Azitrotek, Azomax, Azro, Azyter, Tremac, Zitromax, Zitrotek (2).

İçinde klaritromisin bulunan antibiyotikler: Macrol, Klacid, Deklarit, Klamaxin, Laricid, Claricide, Klarolid, Klamer, Klaromin, Uniklar, Megasid, Clabel, Cleanomisin, Klax, Klerant, Maxiclar (3).

Gelelim neticeye

Antibiyotikler tabii ki yerinde kullanıldığında hayat kurtaran ilaçlardır ama bunların çoğunun rastgele kullanıldığına da hiç şüphe yok.

Özellikle de yaşlılarda ve kalp-damar hastalığı olanlara makrolit sınıfı antibiyotik yazarken hem antibiyotik gerçekten gerekli mi hem makrolit sınıfı gerçekten uygun mu diye bir defa daha düşünmek gerekiyor.

Kaynaklar:

1.  http://www.thealternativedaily.com/antibiotics-increase-heart-attack-risk/

2. http://www.ilacprospektusu.com/ilac/55/azitro-500-mg-3-film-tablet

3. http://www.ilacprospektusu.com/ilac/419/klarolid-500-mg-14-tablet

 

 

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. Nalan dedi ki:

    Dr bey benim penisilin allerjim var bu yuzden sadece makrolit grubu ozelliklede macrol ve clasid kullaniyorum bu durumda ne yapabilirim

  2. ufuk dedi ki:

    En iyisi hiç hasta olmamak olunca da ilaç içmemek ama bunu nasıl başarırız bilemiyorum???

  3. Ümran Ayazlı dedi ki:

    Bu etken maddeler yalnızca bu ilaçlarda mı var? Niçin bu iki ilaç ön plana çıkarılmış hocam?

  4. Ozden Yorgancı dedi ki:

    Çok kötü olmadığım sürece kullanmamaya özen gösteriyorum. Ama neden bilmem klacid doktorların yazdığı 1.sıra ilaç. Dokunuyor dediğinizde küçümseme ile bakıyorlar.1.kapsülü içtiğimde başlıyor. Yüzüm şişiyor,sanki kilolarca su içmişim kusmaya başlıyorum vede ayakta duramıyorum.Bu trafluda da oluyor. Kesinlikle artık içmiyorum. Derdinizi anlatsanızda bu ilaçları doktorlar(pratisyen sanırım halk sag.merk.doktorlar)ısrarla yazıyor.

  5. NECLA ŞANAL dedi ki:

    AĞZIMDA BIRAKTIĞI BURUK TADA TAHAMMÜL ETTİM AMA BİLİM KURGU, GERİLİM FİLMLERİNDE BİLE OLMAYAN SENARYOLAR İÇEREN RUYALAR, HER AN KÖTÜ BİR ŞEY OLACAKMIŞ GİBİ KAYGILAR,RUHSAL ÇÖKÜNTÜ SON 14.TABLETİ İÇMEME ENGEL OLDU.

  6. NECLA dedi ki:

    AĞZIMDA BIRAKTIĞI BURUK TADA TAHAMMÜL ETTİM AMA BİLİM KURGU, GERİLİM FİLMLERİNDE BİLE OLMAYAN SENARYOLAR İÇEREN RUYALAR, HER AN KÖTÜ BİR ŞEY OLACAKMIŞ GİBİ KAYGILAR,RUHSAL ÇÖKÜNTÜ SON 14.TABLETİ İÇMEME ENGEL OLDU.

  7. Ömer aktekin dedi ki:

    Kinolonlarin yanında bu ilaç melek gibi. Bir sıkıntısı yok kullandıgin müddetçe her ilaç yan etki yapar kalıcı bir yan etkisi yok. Modern tib yerine haciya hocaya gidin madem.

  8. Aysel dedi ki:

    Bronşit tanısıyla doktorumun yazdığı ilaç olup, ilk içtiğimde mide bulantısı yaptı fakat daha sonra olmadı. Ağızda şiddetli kuruluk ve en kötüsü de sanki ilacı ağzında çiğnemişçesine Çok acı bir tat. Tüm bunların yanında iki günde toparlanmamı sağladı

Siz de yorumunuzu paylaşın: