FAZLA KİLOLU KOAH’ LILAR DAHA UZUN YAŞIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hastalık alevlenmesi sebebiyle hastaneye yatırılan KOAH’ lılardan kilosu fazla olanların zayıf olanlara göre daha uzun yaşadıkları tespit edildi (1).

57 hastanın 5 senelik takiplerinde vücut kitle endeksleri (VKE) 25’ den fazla olan KOAH’ lıların normal kiloda olan veya kiloları normalden az olanlara göre 2 misli uzun yaşadıkları hesaplandı.

Bir başka ifade ile hastaneye yatıştan sonra fazla kilolu olanların yüzde 74’ ü hayatta kalırken normal veya zayıf olanların sadece yüzde 31’ i yaşayabiliyordu.

Respiratory Medicine’ de yayınlanan araştırmaya göre 8 sene sonra VKE 25’ den fazla olanların yüzde 65’ i, VKE normal veya düşük olanların ise yüzde 15’ i hayatta kalabildi.

Araştırmaya alınan hastaların ortalama yaşları 70 idi ve 30 sene sigara içmişlerdi. Başlangıçta nefes darlığının derecesini gösteren FEV1 ortalama değeri de yüzde 41.6 olarak bulundu.

Bu hastaların 31 ‘ inin (%34) VKE 25 veya üzerinde (fazla kilolu), 24’ ünün 18.5-24.99 arası (normal kiloda) ve 2 hastanın da 18.5’ in altında (zayıf) idi.

Hastalarının tümünün 5 senelik hayatta kalma oranları yüzde 54 8 senelik hayatta kalma oranları ise yüzde 42 olarak hesaplandı.

obese COPD man ile ilgili görsel sonucu

Araştırmanın diğer sonuçları da özetle şu şekilde:

BİR: Sigara içme hikâyesi ve alevlenme döneminde sigara içme ile yaşama süresi arasında bir ilişki bulunamadı.

İKİ: KOAH’ la beraber kalp hastalığı olması, VKE’ nin 25’ in altında olması, FEV1’ in yüzde 50’ den düşük olması ve yaşın 70’ in üzerinde olması genel hayatta kalma süresini azaltıyordu.

Kas kitlesi ve egzersiz kapasitesi fazla kilolularda daha iyi

Daha önce yapılan bir araştırmada VKE yüksekliği ve mortalite ilişkisinde en önemli kriterlerin fazla yağ depolanması değil fazla kilolularda daha iyi korunmuş olan kas kitlesi ve egzersiz kapasitesi olduğu belirlenmişti (2).

Doku yenilenmesi için gerekli olan esansiyel amino asitlerin vücuttaki en büyük deposunun kas kitlesi olduğu, iyi korunmuş kas kitlesi kasların daha kuvvetli olması ve egzersiz kapasitesinin yüksek olması anlamına geldiği biliniyor.

Gelelim neticeye

BİR: VKE’ nin sağlıklı olma ve uzun yaşama ile doğrudan bir ilgisi olmadığını gösteren yeni bir delil daha elde edilmiş oldu.

İKİ: Lütfen şu ideal kilo ve ideal VKE saplantı ve saçmalığından kendimizi kurtaralım.

ÜÇ: Adam gibi beslenmek kaydıyla herkesin ideal kilo ve VKE kendine göredir.

DÖRT: Bu araştırmaya dayanarak KOAH’ lıların kilo almaları gerektiğini iddia etmek de abesle iştigaldir.

BEŞ: Bütün mesele adam gibi beslenmek adam gibi yaşamaktır.

Kaynaklar:

1. http://www.resmedjournal.com/article/S0954-6111(16)30101-9/pdf

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4198232/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Serhat Köksal dedi ki:

    Sizin gibi;adam gibi adam;doktor gibi doktorlarımız olduğu için çok şanslıyız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: