MİKRODALGA FIRINLARDAKİ SAĞLIK RİSKLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Mikrodalga fırınların modern hayatın vazgeçilmez gereçlerinden biri olduğuna, hayatımızı çok da kolaylaştırdığına itirazım yok ama bunların sağlığımız için yarattığı riskleri iyi bilmemiz ve gerekli tedbirleri almamız gerekiyor.

Yiyecek kapları üzerinde yer alan “microwave-safe” yani “mikrodalga fırınlar için emniyetlidir” ibaresine kanmayın.

Bu, o plâstiğin sağlığınıza zarar vermeyeceği değil mikrodalga fırında erimeyeceği, kırılmayacağı yeni zarar görmeyeceği anlamına geliyor.

Plastiğin esnek olmasını sağlayan bisfenol A, fitalat gibi kimyasal maddeler ısıtma işlemi sırasında kaptan yiyeceklere geçebiliyor.

Mikrodalga fırında ısıtılan yiyeceğin üzerinin kapatılması gereken durumlarda plastik kapak sakıncalıdır çünkü kapağın altındaki yoğunlaşmada fitalatlar bulunabilir ve bunlar yiyeceğe damlayabilir.

microwave oven in kitchen ile ilgili görsel sonucu

Geri dönüşüm kodlarına dikkat

Plâstik kapların çizilmiş ve renklerinin değişmiş olanlarındaki tehlike çok daha büyük, bunların kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.

Bir de bu ürünlerin altlarında yer alan geri dönüşüm kodlarına dikkat edilmesi önemli; 3 ve 7 numaralı olanların mutfağımızda asla bulunmamalıdır.

Plastik kapların hepsinde hormon bozucu kimyasallar var

Texas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, 455 plastik kabın yüzde 70’inde hormon bozucu kimyasallar bulunduğu, bu ürünler mikrodalga fırınlarda kullanıldığında oranın yüzde 95’ e çıktığı bildirildi (1).

Araştırmanın dikkat çeken bir sonucu da üzerlerinde bisfenol A (BPA) yoktur uyarısı bulunan kaplarda bile östrojen aktivitesinin varlığının belirlenmesi ve hatta bunlardaki aktivite oranlarının daha yüksek olması idi.

BPA ve fitalatlar yerine kullanılmaya başlayan kimyasalların da bırakın daha emniyetli olmalarını daha da tehlikeli olmaları pekâlâ mümkündür, yani yağmurdan kaçarken doluya yakalanabilirsiniz.

“BPA yoktur” uyarısı bir aldatmacadır

“BPA yoktur” uyarısı bulunan kaplardaki BPS’ in de tıpkı BPA gibi hormon bozucu etkileri olduğu gösterildi.

Karsinojenik olduğu gerekçesiyle DEHP yerine kullanılmaya başlanan DINP ve DIDP’ ın de hipertansiyon ve insülin direncine yol açtıkları tespit edildi (2, 3).

Her sene hayatımıza 700’ den fazla kimyasal madde giriyor ve bunların hiçbiri de yeterli güvenlik testlerinden geçmiyor ki zaten geçmeleri de mümkün değil.

Bunun için senelerce süren, yüzlerce araştırma yapılması lazım ve bu da pratik olarak imkânsız.

BPA, fitalat ve diğer hormon bozucu kimyasalların sağlığımıza olan zararlarını sitemde bulabilirsiniz

Gelelim neticeye

En doğrusu mikrodalga fırınlarda “plâstik kapları hiç kullanmamak” ve bunların yerine daima cam veya seramik kapları tercih etmek.

BİR: Mikrodalga fırınlarda sadece cam ve seramik kapları kullanın

İKİ: Bu kabın üzerinin örtülmesi gerekiyorsa plastik bir kapak yerine kâğıt havlu kullanın.

ÜÇ: Plastik yiyecek kaplarını asla tekrar kullanmayın.

Kaynaklar:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3222987/

2. http://hyper.ahajournals.org/content/66/2/301.full?sid=be69c579-505c-4e04-a84f-5a4b187da7a6

3. http://hyper.ahajournals.org/content/66/2/301.full?sid=be69c579-505c-4e04-a84f-5a4b187da7a6

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/kategoriler/yazilar/tip-yazilari/bisfenol-a-bpa/

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Alkali Hayat dedi ki:

    “Her sene hayatımıza 700’ den fazla kimyasal madde giriyor ve bunların hiçbiri de yeterli güvenlik testlerinden geçmiyor ki zaten geçmeleri de mümkün değil.”

    Bu konuda yanılıyorsunuz hocam yeterli testlerden geciyor hemde uzun yıllar sürüyor bizler test ediyoruz insulin direnci ve kanser olunca da “haa tamam zararlıymış” deyip başka zararlı bir madde ile değiştiriliyor sonra bizim çocuklarımız test ediyor onlar hasta oluyor bu şekilde çok güzel test etmiş oluyoruz, haksızlık etmeyin .!

    Saygılar

  2. Derya Turgay dedi ki:

    Her durumda zararlı, su kristallerinin içindeki enerjiyi tahrip edip enerji düzenini bozuyor. O yiyecek hiç bir canlıya yaramıyor sonra.

  3. ben halükarda zaten zararlı değilmidir mikrodalga fırın hocam?

Siz de yorumunuzu paylaşın: