BAĞIRSAK MİKROBİYOTASI BRONŞİOLİT RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bağırsaklarda yaşayan bakterilerin (mikrobiyota) sağlıklı yaşamada ve hastalıklardan korunmadaki önemini gösteren çalışmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Yeni bir araştırmada, bronşiolit teşhisiyle hastaneye yatırılan 40 çocuğa ait gaita ile kontrol grubu olarak alınan 115 sağlıklı çocuğun gaitasında mikrobiyota profillerini belirlemek için16S rRNA gen dizileri araştırıldı.

4 farklı mikrobiyota profili tespit edildi.

Buna göre vakaların yüzde 30’ unda Escherichia–hâkimiyeti, yüzde 28’ inde Bacteroides-hâkimiyeti, yüzde 22’ sinde Enterobacter/Veillonella-hâkimiyeti ve yüzde 21’ inde Bifidobacterium-hâkimiyeti olduğu görüldü.

Bronşiolit oranının Enterobacter/Veillonella-hâkimiyeti olanlarla kıyaslandığında (yüzde 15) Bacteroides-hâkimiyeti olanlara göre (yüzde 44) olduğu ortaya çıktı.

Bronşiolit riski Escherichia—hâkimiyeti veya Bifidobacterium-hâkimiyeti ve Enterobacter/Veillonella-hâkimiyeti olanlarda farklı değildi.

Uzmanlar araştırmalarını, mikrobiyotanın akciğerler gibi uzak organlardaki immun fonksiyonları düzenleyebileceğinin bir delili olarak yorumluyorlar.

Gelelim neticeye

Bu sonuçları, bebekleri bronşiolitten korumak için özel diyetler (mama) veya prebiyotik ve probiyotiklerden oluşan besin destekleri verilebileceği şeklinde değerlendiren uzmanlara şaşırmadım (2).

Sadece bronşiolitin değil diğer enfeksiyon ve hastalıkların riskini azaltmak için yapılması gereken şey özel diyet ve besin destekleri değil adam gibi beslenmedir.

Sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının sağlanması ve muhafaza edilmesi annenin gebelikten önce, gebelikte, gebelik sonrasındaki beslenmesiyle başlar, emzirme ile devam eder ve de ömür boyu sürer.

Vitaminle, mineralle, haplarla sağlık olmaz.

Kaynak:

1. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/06/24/peds.2016-0218

2. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/06/24/peds.2016-1377

Siz de yorumunuzu paylaşın: