TIP KURUMU’ NDAN AÇIKLAMA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

“Profesör Dr. Canan Karatay’a gebelikte şeker yüklemesinin zararlı olduğunu iddia etmesi nedeniyle Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğinin (TJÖD) şikayeti üzerine İstanbul Tabip Odası meslekten men cezası vermiş, Karatay’da TTB Yüksek Onur Kuruluna itiraz etmişti TTB Yüksek Onur Kurulu İstanbul Tabip Odasının meslekten men cezasını onayladı. Şimdi bu cezayla ilgili idari yargıya başvuru süreci başlayacak.

Konunun TTB ve İstanbul Tabip Odası yönünden bam teli olacak bir menfaat ilişkisi/çatışması (conflict of interest) boyutu vardır. Türk Tabipleri Birliği gelirlerinin yaklaşık % 30’u uzmanlık derneklerinin kasalarından aktarılan gelirlerdir. Uzmanlık dernekleri bu gelirleri üyelerinin aidatları yoluyla değil kongre ve benzer faaliyetlerde başta ilaç, tıbbi malzeme ve tıbbi teknoloji olmak üzere tıp endüstrisinin ürünlerinin pazarlanması amacıyla derneklerin kasalarına para aktarması yoluyla elde eder..

Türk Tabipleri Birliği gelirlerinin yaklaşık üçte biri uzmanlık derneklerinden yani dolaylı olarak tıbbi endüstriden elde edilmektedir. Söz gelimi 1 Haziran 2014-31 Mayıs 2015 yıllık bilanço döneminde TTB’nin kasasına giren 2.611. 500 TL’nin 785. 325 TL’si (% 30’u) uzmanlık derneklerinden yani tıp endüstrisinden elde edilmiştir.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJÖD) varlıkları ve gelirleri bakımından önde gelen uzmanlık derneklerinden biridir. İstanbul Tabip Odasına Canan Karatay ile ilgili şikayeti TJÖD Yönetim Kurulu yapmış, İstanbul Tabip Odası meslekten men cezası vermiş, Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu da bu cezayı onaylamıştır. Ancak TJÖD’ de diğer uzmanlık dernekleri gibi her yıl TTB kasasına endüstriden elde ettiği gelirlerin bir kısmını aktarmaktadır.

TTB ve TJÖD yöneticilerini son 10 yılda TJÖD kasasından (kadın doğum endüstrisi kaynaklarından) TTB kasasına ne kadar para aktarıldığını açıklamaya çağırıyoruz. TTB ile TJÖD arasında akçalı boyutu da olan bir ilişki söz konusudur, verilen ve onaylanan ceza bu bağlamda gerek TTB gerek İstanbul Tabip Odası gerekse TJÖD yöneticileri açısından hukuksal ve etik anlamda skandal niteliğindedir.

Böylesi hukuki ve etik bir skandala yol açan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Onur Kurulu, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Yüksek Onur Kurulu ile TJÖD Yönetim Kurulunu istifaya davet ediyoruz.

Dr. Mehmet Altınok

Tıp Kurumu Başkanı

Dr. Ali Rıza Üçer

Tıp Kurumu Genel Sekreteri”

Kaynak: https://www.facebook.com/ObezliktenKurtul

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. engin dedi ki:

    ceza isteminin nedeni tarama zararlidir demesi degildir. siz de halki yaniltiyorsunuz. cezanin nedeni “bebekleri zehirliyorlar” gibi insanlari kiskirtici, uygulamakla yukumlu hekimleri hedef gosterici tavir ve tutum takinmasidir. ki bunlar milyonlara acik tv, internet ortaminda olmakta ve artan saglikta siddete canak tutmaktadir. lutfen bir hekim olarak siz de objektif olmaya ve insanlari yaniltmamaya calisiniz.

  2. Fatih dedi ki:

    Kapitalist sisteminin nimetlerinden faydalanıyorsanız faturasını da ödemek zorundasınız.

  3. HEKIMLERİ KİM HEDEF GÖSTERİYOR?

    Hastaneleri bomba yüklü kamyonla harap eden, ambulansları yakan, sağlık çalışanlarını öldüren terör örgütünü kınamayan ve çaktırmadan arka çıkanlar halkın nazarında hekimleri hedef gösteriyor. Ermenistana soykırım yalanıyla özür mektubu yazanlar, halkın nefretini hekimler üstüne çekerek hekimleri hedef gösteriyor.

  4. bahriye dedi ki:

    İlk gebeligimde 2defa şeker yüklemesi yapıldı sebebi anne tarafından şeker hastası olanların olması. 2.yuklemede fenalastim, ve hastanede müdahale edildi. Bir daha hamile kalırsam bunu yaptirmayacagim dedim. Ve o zamanlar Canan Karatay tanınmıyordu. Ben 9 sene sonra tekrar hamile kaldım ve şeker yuklemesini yaptirmadim. Bir bardak asitli içecek ictigimde beni rahatsız ediyorsa o kadar şekeri yutmaya niyetim yok. Bu arada ben sekerimi arada olcerim, birde geriye dönük 3 aylık sekerime baktirmistim hamilelik başında .

  5. Canan Karatay dedi ki:

    Bir kaç noktayı belirtmek ve sorgulamak istiyorum:

    1. Gebelere şeker yüklemesi uygulamasının zararsız olduğunu isbat etmek, ‘bu uygulama mecmuren yapılmalıdır’ diyen, TJOD’nin sorumluluğundadır. Zararsız olduğunu gösteren kanıtlar nerelerde saklı? Hani kanıta dayalı tıp diyoruz yaa. Kanıt istiyoruz ve Cevap bekliyoruz! 24 haftalık, 650 gram bir bebeğin yüksek yoğunluklu şeker çözeltisine maruz bırakmanın zararlıı olmadığını isbat etmek TJOD ve TTB ve İTO kurumlarının görevidir.
    2. Bebeklere 2 yaşına kadar, bal verilmemesi önerisi nereden ve neden uygulanmaktadır? Bu önerinin gerekçeleri nelerdir? Haklı olarak bizler, anne ve baba adayları Metabolizma ve Endokrinoloji Uzmanlarından, DİYABET dernek ve DİYABET vakıflarından, ve Sağlık Bakanlığından, Halk Sağlığını koruyan, Halk sağlığı kurumundan gerçek ve bilimsel açıklamalar bekliyoruz.
    3. Kılavuzlar hiç bir zaman bilimsel kanıt ve bilimsel gerçekler değildir! Kılavuzlar bilimsel kanıt olamaz. Yaygın uygulanıyor olması da da bilimsel kanıt değildir!

Siz de yorumunuzu paylaşın: