APANDİSTİ VEYA BADEMCİĞİ ALINAN KADINLARIN GEBE KALMA ŞANSI ARTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Apandisleri veya bademcikleri ameliyatla alınan kadınların daha doğurgan oldukları tespit edildi.

Fertility and Sterility isimli dergide yayınlanan araştırma 500 binden fazla kadına ait tıbbi kayıtlardan faydalanılarak gerçekleştirildi.

Buna göre gebelik şansı apandisleri alınan kadınlarda yüzde 34, bademcikleri alınanlarda yüzde 49 ve her ikisi de alınanlarda yüzde 43 daha yüksek bulundu.

Uzmanlar bu sonuçları iltihaplı apandis ve bademciklerin vücuttaki enflamasyonu artırmasıyla ilişkilendiriyorlar ve bu iltihaplı organların çıkarılmasıyla gebeliğin kolaylaşabileceğini düşünüyorlar.

Liberal seksüel aktiviteye sahip kadınların hem gebe kalmaya hem pelvik enflamatuar hastalığa daha yatkın oldukları ve bu sebeple de bunlarda apandektomi işlemenin daha fazla olabileceğini ileri sürenler de var.

Gelelim neticeye

Doktorlar arasında apandisit ameliyatı olan kadınların Fallop tüplerinin tıkanmasına bağlı olarak gebe kalma şanslarının daha az olabileceği şeklinde yaygın bir inanış vardır.

Bu araştırma apandis veya bademciklerini aldıran kadınların kısır olabilecekleri şeklindeki endişenin yersiz olduğunu gösteriyor.

Buradan gebe kalamayan kadınların apandis ve/veya bademciklerini aldırmaları tavsiyesi çıkarmak hiç doğru değildir.

Kaynak:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27393836

Siz de yorumunuzu paylaşın: